понеділок, 02 липня 2007 17:31

Президент запропонував двопалатний парламент

Минулої середи в Національній опері відбулися урочистості з нагоди одинадцятої річниці ухвалення Конституції України.

Зал опери переповнений. До трибуни виходить президент Віктор Ющенко. Згадує, з якими труднощами ухвалювали Конституцію 1996 року.

— Втручання в Основний Закон у 2004 році створило життєву загрозу українській демократії, — говорить далі він. — Нам потрібна Конституція свобод і порядку. Нам потрібна Конституція як єдиний суспільний договір.

Президент пропонує внести зміни, зокрема скоротивши термін повноважень парламенту та чисельність депутатів. Припускає створення двопалатного парламенту. На думку Віктора Ющенка, це дозволить збільшити представництво у законодавчому органі регіонів.

Також пропонує скасувати депутатську недоторканність.

— Нова редакція Конституції має бути схвалена на всенародному референдумі найближчим часом, — каже президент на завершення.

Звання Героя України отримує В"ячеслав Брюховецький

Як тільки він закінчує виступ, 51-річний міністр юстиції Олександр Лавринович встає і виходить.

— Ці ініціативи президента до поліпшення не приведуть. Ми вже це проходили, — кидає на ходу.

Глава держави на сцені вручає державні нагороди. Звання Героя України отримує В"ячеслав Брюховецький — тепер уже почесний президент Національного університету "Києво-Могилянська академія".

Тим часом надворі — черга запрошених, які не можуть потрапити всередину. Походжає суддя Конституційного суду Дмитро Лилак. Увесь час поглядає на годинник. Під"їжджають машини з дипломатами, але двері опери зачинені. Пізніше виходить охоронець і проводить високопосадовців усередину. Після урочистої частини починається святковий концерт. Триває близько двох годин. Коридором ходить голова служби інформаційної політики Секретаріату президента Лариса Мудрак, 38 років.

— Президент разом з усіма святкуватиме до кінця. Він це любить, — усміхається.

Після концерту всі роз"їжджаються. А колишній народний депутат 50-річний Михайло Сирота йде до себе в офіс, що навпроти Оперного театру. Він був одним із авторів Конституції 1996 року.

— Думаю, що в найближчі п"ять років ніякі зміни прийняті не будуть, — скептично посміхається він.

Зараз ви читаєте новину «Президент запропонував двопалатний парламент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі