пʼятниця, 18 червня 2010 02:26

Президент поїхав із роботи о четвертій дня

У вівторок о 15.50 на київській Європейській площі двоє даїшників виходять на проїжджу частину і жезлами зупиняють рух транспорту. Утворюють невеликі затори. Кілька десятків водіїв сигналять. Один визирає із "сітроєна":

— Сколько можна издеваться над людьми! — кричить міліціонеру.

— Стой, я сказал тебе! — вирячивши очі огризається даїшник.

О 15.51 чути наростаючий шум. За мить з вул. Грушевського вилітає кортеж президента України. Колеса лімузинів стукають об бруківку. Чорна міліцейська "Тойота Камрі" з мигалкою на даху. За нею несуться два чорні "мерседеси" з однаковими номерами, джип держохорони "Ленд Крузер 100". Замикає кортеж ще одна чорна "тойота" з мигалкою.

2–3 с — і кортеж пірнає вниз Володимирським узвозом на Поділ. Шум швидко згасає.

За хвилину міліціонери дозволяють рух. Спочатку пускають машини, які їдуть у протилежному напрямку від кортежу. Водії невдоволено сигналять.

Ми прямуємо по маршруту президента — до маєтку Віктора Януковича в селі Нові Петрівці.

Володимирський узвіз — Поштова площа. Про недавню присутність кортежу нагадує лише кілька даїшників: один — на узвозі, троє — на Поштовій площі. Самі президентські лімузини годі наздогнати. З їхньою швидкістю руху вони вже на Петрівці, припускає наш водій.

Набережно-Хрещатицька. Минаємо ряд теплоходів з яскравими вивісками ресторанів, казино, готелів. Біля затоки Гавань президентський кортеж зазвичай повертає на міст, що скорочує шлях на північну околицю Києва. Кілька тижнів тому тут почали активно добудовувати бетонну двоярусну розв"язку і міст закрили. Проїжджати ним дозволяють тільки президенту.

— Коли їде Янукович, приходять із Управління державної охорони та прибирають усіх робітників за 20 метрів від мосту. Стріли кранів примушують опускати, — каже один із будівельників фірми "Мостобуд", які працюють на зведенні розв"язки. Щодня тут трудяться 400 осіб. — Раніше у нас були суперечки з охоронцями. Вони нас зганяли, як тільки Янукович просипався у своєму "Межигір"ї". Ми дві з половиною години стояли, склавши руки. Тижні два тому наше начальство домовилося, щоб ми звільняли проїзд за 15 хвилин до появи кортежу.


Набережно-Луговою—Межигірська—Московський проспект. Сьогодні президент замість мосту поїхав вул. Набережно-Луговою. Його маршрут не складно визначити присутністю біля дороги численних постів міліції. Люди в синій формі стоять на кожному перехресті, хоча кортеж проїхав хвилин 20 тому.

Ця частина Києва забудована промисловими підприємствами. Уздовж Набережно-Лугової тягнуться бур"яни й бетонні паркани. Налічуємо 10 написів "Не віримо!". 12 — "Достали!". Слова виведені метровими буквами. Їх добре видно з машини. Біля однієї з автозаправок на паркані видніється "Наш президент Коваленко".

Несподівано між деревами виринає біг-борд, на якому усміхнений Віктор Янукович стоїть в оточенні літніх чоловіків з медалями — вітає ветеранів із Днем Перемоги.

Петрівка—Богатирська. На Петрівці краєвид змінюється. За вікном видно магазини меблів, ламінату, побутової техніки, завод "Маяк". Стовпи густо заліплені оголошеннями.

"Сколько можна издеваться над людьми!" — "Стой, я сказал тебе!"

Звертаємо на Богатирську. Раніше водії нарікали, що дорога тут із поперечними тріщинами, нерівна, розбита колесами фур. Кілька тижнів Богатирською почав їздити президентський кортеж. Асфальт перекладали вночі. Усі роботи завершили впродовж двох діб. Тепер 7 км шляху вилискує гладеньким чорним покриттям із білими смугами розмітки та сріблястими відбійниками.

Через кожний кілометр стоять міліціонери. Дехто на службових машинах, інші прогулюються підстриженими газонами під деревами. На дорогу уваги не звертають, спілкуються між собою чи по мобілках.


Київ—Нові Петрівці. Дорога гарно полатана. По обидва боки — котеджі. Біг-борди обабіч пропонують купити елітний настил для тенісного корту, басейни, яхти. Минаємо кілька міліцейських постів. Біля ресторану "Панський хутір" даїшники зупинили якесь авто — перевіряють документи. Перед самим "Межигір"ям" на нових ліхтарях висять реклами "Ковка", "Кузня", "Куплю дом".

Із центру Києва до "Межигір"я" ми доїхали за 40 хв. Президент долає цю відстань за 15 хв.


— Янукович уже дома, — розповідає робітник біля одного з сусідніх котеджів. — На роботу він не їде рано — годин десь у дев"ять виїжджає.

Біля в"їзду до резиденції є паркінг. Напис на знаку попереджає, що тут можуть стояти тільки автомобілі Адміністрації президента. Проте зараз паркуються півсотні машин співробітників резиденції.

О 17.30 першими виходять троє чоловіків у штукатурці. У прозорих пакетах несуть судочки з-під їжі. Слідом дві молоді жінки у гумових капцях. Одна перераховує гроші, інша тримає паспорт — показувала його при виході.

— Ми на дачі Януковича газони поливаємо. Щоб нічого не зав"яло, — розповідає один із них. — Платить він нормально. На булку з маслом хватає.

За півгодини із резиденції вийшли 56 робітників і виїхали два автокрани "силач".



40


СТІЛЬКИ міліціонерів у формі стояли у вівторок вздовж маршруту президентського кортежу від центру Києва до резиденції "Межигір"я" в селі Нові Петрівці.

Зараз ви читаєте новину «Президент поїхав із роботи о четвертій дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі