середа, 16 жовтня 2019 07:50

Президент понад 14 годин говорив із журналістами

Автор: REUTERS
  Президент Володимир Зеленський після перших 50 хвилин розмови з журналістами підходить до балкону ”Київ фудмаркет” 10 жовтня. Звертається до чоловіка на першому поверсі, який хоче передати листа: ”Зараз до вас підійде Кирило (заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко. — ГПУ)”
Президент Володимир Зеленський після перших 50 хвилин розмови з журналістами підходить до балкону ”Київ фудмаркет” 10 жовтня. Звертається до чоловіка на першому поверсі, який хоче передати листа: ”Зараз до вас підійде Кирило (заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко. — ГПУ)”

— Хлопці на передніх рубежах оборони української землі хочуть, щоб Зеленський не здавав позиції, политі кров'ю і потом наших бійців, — каже в гучномовець 63-річний Олександр Ушинський, голова Асоціації ветеранів війни, учасників АТО і сімей загиблих та поранених військово­службовців.

10 жовтня прийшов до "Київ фудмаркет" (це павільйон на 2 тис. кв. м у колишній будівлі заводу "Арсенал". Відкрився у вересні. У ньому працюють 22 ресторани. — ГПУ) на вул. Московській. Тут триває прес-марафон президента 41-річного Володимира Зеленського.

— Я копав сотні метрів окопів, бліндажів. А тепер лишити це у сірій зоні? 73 проценти довіри мають спонукати президента дбати про державу, людей і їхнє майбутнє, — продовжує Ушинський.

Близько 10:00 перед входом до будівлі стоять півсотні людей. Учасники "Руху опору капітуляції" виклали на землі плакати з написами "Чому здаються території, де загинули герої?", "Де Крим у "нормандському форматі"?", "Хто заплатить за відновлення Донбасу?", "Навіщо нам вибори під конвоєм?"

Журналістів пропускають крізь шість металевих рамок. Охорона перевіряє речі, заглядає в сумки. Біля дверей стоїть чоловік у цивільному із собакою. Кілька комунальників замітають листя на тротуарі.

Зеленський приходить о 10:01. Передає телефон охоронцю.

— Якщо жінка, мати чи діти будуть дзвонити, дасте мені, — каже.

На другому поверсі сідає за дерев'яний стіл. Там 9 журналістів. Решта чекають своєї черги. Акредитувалися понад 300 представників українських та іноземних ЗМІ.

— Вибачаюся, трішечки запізнився, — говорить Зеленський. Він у чорному костюмі, білій сорочці без краватки. — Бігаю зранку, є можливість — переїхав у місто. Хотів сюди прибігти, але сказали, що це буде неповагою до вас, якщо буду в спортивній формі.

На першому поверсі відвідувачі снідають, п'ють каву. Працює бар з алкоголем, продають їжу. Курячий бульйон коштує 79 грн, хамон — 96, локшина з куркою — 165 грн. На другий поверх пускають тільки акредитованих журналістів.

— Президент і його команда комунікаційно потрапили у глибоку сраку, — каже телеведучий 46-річний Роман Скрипін. Час для розмови йому призначили на 11:45.

— Юля Мендель нахомутала (5 вересня прес-сек­ретар президента не підпускала журналіста програми "Схеми" Сергія Андрушка, коли той намагався отримати коментар у Зеленського. — ГПУ). І вони мусили щось організувати. Порадили — марафон. Замість приміщення з кафе можна було знайти інше місце. Але такий крок — нестандартний.

Перша група журналістів завершує розмову на 20 хв. пізніше запланованого. Кожна має на бесіду півгодини.

Оператори наступних телеканалів виставляють свої камери.

Зеленський встає з-за столу:

— Коли готові, скажете.

— Вы что-то хотели? — запитує прес-секретар Юлія Мендель.

— Да, гарячу каву, — відповідає президент.

— Зараз сделаем.

Зеленський підходить до балкона, дивиться вниз.

— Фреш? — запитує у відвідувача за столом.

— Питання від частини протестувальників, як вам передати? — звертається чоловік на першому поверсі, який тримає папери.

— Ну, підніміться. Мене не треба ловити. Я на місці, — Зеленський усміхається, махає рукою присутнім.

— Я до вас кожен день ходжу, щоб ви мене почули. Пожалуйста, вислухайте, — 63-річна Катерина Дуняк, мати вбитої правозахисниці Ірини Ноздровської.

Тіло жінки знайшли в річці Кізка біля села Демидів Вишгородського району на Київщині 1 січня 2018-го. Родина сумнівається, що вбивця діяв самостійно, як стверджує слідство. Дуняк у чорній хустині стоїть на стільці. — Вислухайте, як мою дитину жорстоко вбивали. Прошу вас прийняти мене.

— Домовились. З усією повагою і шаною, мене не вистачить на всю країну. У вівторок на Банковій я з вами зустрінуся, — відповідає Зеленський.

— Хочу, щоб убивство моєї дитини було розкрите. Щоб мої внуки жили у чесній, справедливій країні, за що вона й загинула, — каже зі слізьми Катерина Меркуріївна.

Близько 11:00 мітингувальники на вулиці запалюють фаєри.

— Влада слідкує за настроями людей. Дивляться — суспільство хоче відповіді на запитання, — каже журналіст "Української правди" 27-річний Роман Кравець. — Пам'ятаємо неділю (6 жовтня у центр Києва вийшли до 10 тис. мітингувальників проти "формули Штайнмаєра". Акцію назвали вічем "Зупинимо капітуляцію". — ГПУ). Люди не розуміють, що відбувається. Що означає "формула", що Зеленський збирається робити на зустрічі в "нормандському форматі" (за участю лідерів України, Росії, Франції та Німеччини. — ГПУ), що підписав Кучма? Зеленському, мабуть, некомфортний формат великої прес-конференції, коли навпроти тебе 300 незадоволених облич. Йому краще відповідати в камерній обстановці.

О 14:00 на стіл кладуть тарілки з бургерами та картоплею-фрі, піцу, кока-колу.

— Ми не будемо їсти? — питає Зеленський.

— Смачного, — каже головний редактор сайта "РБК-Україна" Сергій Щербина і продовжує ставити запитання. Ніхто харчів не торкається.

— Ні-ні, я так не можу, — каже Зеленський.

— Ви боїтеся Путіна? — запитує журналістка Оксана Денисова.

— Ні, — відповідає президент.

Прес-марафон триває 14 год. 10 хв.

Зеленському викликали лікаря, щоб не втратив голос. Завершили о 0:10 п'ятниці. Президенту поставили понад 500 запитань.

Розмова з журналістами за тривалістю побила світовий рекорд.

Зараз ви читаєте новину «Президент понад 14 годин говорив із журналістами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі