четвер, 26 квітня 2007 18:38

Президент підписав новий указ про розпуск парламенту

Новий указ президента України Віктора Ющенка про розпуск парламенту відрізняється від першого датою проведення дострокових виборів і докладною аргументацією. На цьому наголосив учора представник президента в Конституційному суді Володимир Шаповал, 58 років.

У холі Секретаріату президента навпроти центрального входу встановлюють невелику трибуну. Шаповал стає за неї з кипою кольорових листків у руках. Бере один. Це — "Офіційний вісник президента України".

— Дозволю собі вам його подарувати, — каже Шаповал і віддає примірник журналістці, яка стоїть найближче. — Щоб ви відчували, що це — папір. Він дійсний, — пояснює.

На двох сторінках тут надрукований другий указ президента про розпуск Верховної Ради. Зазначено, що цей інформаційний бюлетень видається з початку квітня 2007 року і виходить двічі на місяць. Але це вже п"ятий номер — спецвипуск.

Це вже п"ятий номер — спецвипуск

Цього разу президент посилається на 90 статтю Конституції. Зокрема, на її перший пункт. У ньому вказано, що президент має право розпустити парламент, якщо протягом місяця в ньому немає коаліції, сформованої з фракцій. У березні до владної коаліції увійшли поодинокі депутати. Отже, місяць вона діяла на основі фракцій і позафракційних нардепів. А це суперечить Конституції. Там не передбачено, щоб коаліцію формували і фракції, й окремі народні депутати.

— Однією з підстав підписання цього указу є те, що правоохоронні органи виявили поблажливість до уряду і членів ЦВК, які не виконували указ попередній, — говорить Шаповал.

У новому указі вибори призначені на 24 червня. За словами Шаповала, президент не визначає дату проведення виборів. Бо в Конституції вказано, що вибори повинні відбутися через 60 днів після припинення повноважень парламенту.

— Тут немає ніяких забаганок, — говорить представник президента. Додає, що попередній указ про розпуск Ющенко визнав таким, що втратив чинність.

— Я був би дуже здивований, якби Конституційний суд не припинив провадження у цій справі, — говорить Шаповал.

Щодо заяв представників владної коаліції про те, що вони оскаржать в КС і другий указ Ющенка, Шаповал каже: він готовий вести ту ж лінію, що й досі. Розвертається і йде до ліфта. "ГПУ" запитує в нього, чи у справі щодо другого указу суддею-доповідачем може знову стати Сюзанна Станік.

— Я не можу цього передбачити, — каже Шаповал і різко додає: — Камікадзе бувають! Ви знаєте, чому вона була призначена? Знаєте?

Заходить у ліфт і їде.

Зараз ви читаєте новину «Президент підписав новий указ про розпуск парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі