вівторок, 13 березня 2018 07:55

Президент не поклав квіти до пам'ятника Шевченку

Автор: УКРІНФОРМ
  Люди стоять поблизу пам’ятника Тарасові Шевченку в Києві 9 березня. Біля підніжжя монумента розгорнули банери з написами: ”Порошенко не мій президент!”, ”Імпічмент”
Люди стоять поблизу пам’ятника Тарасові Шевченку в Києві 9 березня. Біля підніжжя монумента розгорнули банери з написами: ”Порошенко не мій президент!”, ”Імпічмент”

— Чекаємо Порошенка. Хочемо, щоб став перед людські очі, — каже киянин 34-річний Юрій Ноєвий вранці 9 березня. Стоїть неподалік пам'ятника Тарасу Шевченку в центрі столиці. Сюди сходяться люди, аби покласти квіти на честь 204-ї річниці з дня народження Кобзаря.

Президент має приїхати о 10:00. Зранку поліція і Національна гвардія оточують по периметру парк ім. Тараса Шевченка, перекривають усі підходи до нього. Ставлять металошукачі. Перевіряють сумки. До пам'ятника дозволяють підходити лише акредитованим журналістам.

О 8:00 біля парку з'являються активісти зі всеукраїнського об'єднання "Свобода" на чолі з мером райцентру Конотоп Сумської області Артемом Семеніхіним, 35 років. Ідуть повз стрій правоохоронців. Міський голова кілька разів до них вигукує: "Слава Україні!". Майже ніхто з поліцейських не відповідає.

— Президент боїться українців. Тому стільки поліції і нагнали. Ховається за спинами силовиків, — говорить Артем Семеніхін. — А люди просто хочуть поговорити з ним. Сказати, аби пішов.

Близько 40 осіб перелазять огорожу й проходять до пам'ятника Шевченкку. Поліцейські намагаються перекрити їм прохід, але відступають ­після ­команди одного з офіцерів. Люди стають біля підніжжя постаменту, розгортають банери з написами: "Порошенко — не мій президент!", "Імпічмент".

На покладання квітів Петро Порошенко не приїжджає. Присутні влаштовують імпровізований мітинг, встановлюють мік­рофон. Запрошують виступати всіх охочих.

— Українцям треба консолідуватись і організовано протистояти нинішній владі, — каже Артем Семеніхін. — Ми є свідками того, що держава поступово зникає. Спочатку в нас відібрали Крим, потім почалася війна на Донбасі. А влада не припиняє бізнесові стосунки з терористичними республіками і країною-окупантом. Протестні настрої в державі ростуть, але вони розрізнені. Хтось підтримує одних, хтось — інших. Якщо так і далі буде, то станемо мучениками за нашу землю. Тому варто об'єднатися під ідеєю зміни влади.

Оголошує сім вимог до Верховної Ради: ухвалити закон про імпічмент президенту, зняти депутатську недоторканність, заборонити політичну рекламу у засобах масової інформації, обрати новий склад Центральної виборчої комісії, скасувати мажоритарну систему виборів, прийняти закон про Антикорупційний суд і постанову про саморозпуск парламенту.

У цей час Петро Порошенко виступає в музеї Тараса Шевченка поряд із парком. Там вручають державні премії за досягнення в мистецтві й ­культурі.

— Постать Тараса Григоровича в усі часи гуртувала українців, — каже президент. — Його заповіт став дороговказом під час Революції гідності.

Петро Порошенко — перший президент, який не поклав квіти до пам'ятника Кобзарю в день його народження. Колишні лідери країни жодного разу не пропускали церемонію.

Поліцейські не перекривали парк за часів першого і третього президентів — Леоніда Кравчука та Віктора Ющенка. Останній любив поспілкуватися з людьми.

За президентства Леоніда Кучми 2001 року біля пам'ятника сталася бійка між націоналістами і силовиками.

— Тоді в українське небо злетів перший коктейль Молотова, — згадує журналіст Дмитро Шурхало, 42 роки. — На тлі подальших подій ті сутички здаються безневинними. Але в той час вони багатьох налякали і здивували.

За Віктора Януковича парк перекривали металевими парканами. Місто посилено патрулювала міліція і спецпідрозділ "Беркут". До пам'ятника пропускали обмежену кількість людей.

Зараз ви читаєте новину «Президент не поклав квіти до пам'ятника Шевченку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі