вівторок, 09 червня 2009 19:07

Прем"єрка заборонила "бютівцям" коментувати ситуацію

Автор: фото з сайту www.static.liga.net
  Павло Мовчан вважає, що Тимошенко сама знищила свій рейтинг
Павло Мовчан вважає, що Тимошенко сама знищила свій рейтинг

Наприкінці минулого тижня депутати від Блоку Юлії Тимошенко та Партії регіонів агітували за створення широкої коаліції та внесення змін до Конституції. Незадоволеними подібним союзом у БЮТ було дев"ять нардепів. Серед них 69-річний Павло Мовчан.

Тимошенко у телезверненні подякувала вам та іншим вісьмом нардепам націонал-демократам за те, що "переступили через себе" і дали згоду на створення коаліції з Партією регіонів. Це так?

— Це кричуща брехня! Ми всі голосували проти. У п"ятницю на нараді в Кабміні у вузькому колі висловили застереження щодо коаліції. Я сказав, що не бачу для себе місця у такому альянсі. Хоча Тимошенко переконувала нас, що це найкращий варіант для України.

Обговорювали продовження повноважень нинішнього парламенту, обрання в ньому президента?

— Щодо продовження повноважень ми казали, що такий політичний хабар для депутатів абсурдний. Те саме стосувалося виборів президента парламентом та обмеження свободи слова. Я так зрозумів, що новий проект Конституції авторства Медведчука передбачав низку питань, які потім легко прибрати. Але найважливіше, заради чого все планувалося, залишити. Чесно кажучи, у Тимошенко самої виникали сумніви. Але ж ми не входимо в коло її постійних радників, тому не вдалося її переконати.

Хто був ініціатором обирання президента у парламенті? Тепер і Янукович, і Тимошенко від цього відхрещуються...

— Це був той, хто хотів послаблення України. Щоб потім країна легко змінила курс зовнішньої та внутрішньої політики, від незалежності — до приєднання до Росії. А це дуже нагадує програму Партії регіонів.

Чому ви були проти коаліції з "регіонами"?

— Цей союз неприродний. Ми йшли на вибори з різними ідеями. У цьому політичному коктейлі поєдналися прихильники союзу з Росією та ті, хто хоче бачити Україну вільною і незалежною. Такий союз загрожує особистому політичному майбутньому Тимошенко.

Усе робилося послідовно, починаючи з голосування за відставку Огризка, а потім —  Єханурова. Все це мінуси, удари по нашому рейтингу. Їх завдавала група радників на чолі або з самою Тимошенко, або за цим стоїть Медведчук. Я не знаю точно, хто цим керував. Ми не втаємничені були. Наприклад, про проект Конституції я особисто дізнався з газет.

Чим будуть займатися депутати цього пленарного тижня, якщо вже не потрібно голосувати за зміни до Конституції?

— У нас фракцію завжди ставлять перед фактом. Така практика. Так було при усуненні Єханурова.

У БЮТі є якісь рекомендації щодо того, як тепер коментувати ситуацію?

— У суботу я отримав есемеску від Тимошенко: "Утриматися від коментарів". Але не можу цього зробити, бо йдеться про долю України. Тимошенко, Янукович, Кучма, Ющенко її гамузом здавали. Широкої коаліції не повинно було бути. Це пастка для Юлії Володимирівни.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єрка заборонила "бютівцям" коментувати ситуацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі