вівторок, 28 грудня 2010 12:22

Правління Нацбанку убезпечить фінансову систему від свого керівника

Автор: фото з сайта www.gart.org.ua
  Олександр Жолудь
Олександр Жолудь

Верховна Рада проголосувала за призначення 34-річного Сергія Арбузова головою Нацбанку. Його кандидатуру ухвалили, навіть не надавши Арбузову слова для виступу.

До 19 травня цього року Сергій Арбузов працював головою правління "Укрбізнесбанку" в Донецьку. Потім — заступником керівника НБУ. Арбузова називають особистим скарбником родини Януковичів. Його незначний досвід роботи в центральному банку є істотним мінусом, вважає економіст Міжнародного центру перспективних досліджень 33-річний Олександр Жолудь.

— Бо те, як працює комерційний банк, і те, як центральний, — різні речі, бо в них різні підходи, — каже.

Чим загрожує наближеність нового керівника Нацбанку до родини президента?

— Загрожує помилками. Але враховуючи те, що в правлінні Нацбанку лишається доволі досвідчених людей — заступників голови, є надія, що ці помилки усунуть і не дадуть ходу глобальним проблемам. Тут є механізми захисту.

Чи є ризики для стабільності гривні?

— Поки що ми не чули, чи міняється правління, тож сподіваймося, воно проводитиме стару політику й не робитиме різких кроків.

Як призначення Арбузова сприймуть міжнародні фінансові структури й іноземні банки в Україні?

— Були випадки, коли призначали людей, які до цього не працювали в центральному банку. Наприклад, в Америці теперішній голова центрального банку Бен Бернанке прийшов із університету. Він не є центральним банкіром, який мав досвід. Перед ним був керівник не з банківського, а з комерційного сектору, і на той момент його вважали досить непоганим керівником.

Відлякати міжнародні структури можуть лише дії Арбузова. Але він щойно призначений, і кардинальних дій я від нього не очікую. Істотних змін не буде.

Чи правда, що банкірам наказали говорити про Арбузова або добре, або нічого?

— Я про таке чув. Але жоден банкір підтвердити цього не захоче.

Арбузов переплутав Білорусію з Росією

Новий голова Нацбанку Сергій Арбузов оприлюднив автобіографію перед призначенням. У ній зазначив, що його теща народилася в "Толочинському районі Вітебської області (Росія)", хоча це територія Білорусі. Замість "народився у м. Донецьку" написав "у м. Донецькі". Почерк глави Нацбанку аналізує графолог Антоніна Горяна, 38 років:

— Помилки — ознака поганої пам'яті, перевтоми або легкої неуважності, — каже. — Подібний на почерк жінки років 30–40, освіченої та всебічно розвиненої. Якщо писав чоловік, то він манірний, жіночний у поведінці. Сильно тисне ручкою на папір. Динаміка натиску свідчить про впертість, егоїзм, бажання досягти свого за будь-яку ціну. Літери гострі — людина конфліктна, важко йде на контакт, намагається відгородитися та захиститися, сказати: "Я проти вас". Отримує задоволення, коли нагрубить, принизить. Закінчення деяких слів та рядків дописує зверху — бажання захиститися від пресингу вагомішої за соціальним становищем або старшої за віком людини. Він ніколи не зазнає невдачі, любить гроші — але заробляти, не витрачати.

Про скупість свідчать малі проміжки між словами і те, що деякі рядки виходять за лінію. Йому щаститиме у фінансах. Капітал триматиметься купи, приноситиме прибутки. Ніколи не закатає гроші в банку, а вкладе у безпрограшну прибуткову справу. Підпис розтягнений на 2 сантиметри. Людина завбачлива, мислить стратегічно.

Зараз ви читаєте новину «Правління Нацбанку убезпечить фінансову систему від свого керівника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі