пʼятниця, 11 липня 2008 18:15

"Працювати народним депутатам заважають

  Анатолій Гриценко: ”Це буде самогубство, якщо процес створення нового уряду почнеться наприкінці бюджетного року”
Анатолій Гриценко: ”Це буде самогубство, якщо процес створення нового уряду почнеться наприкінці бюджетного року”

Учора завершилася чергова сесія Верховної Ради. Її результати коментує народний депутат від "Нашої України — Народної самооборони", голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко, 50 років.

Яку оцінку ви виставили би парламентові за минулу сесію?

— "Три" з двома мінусами за п"ятибальною шкалою. Проте вважаю, що наш комітет спрацював на "четвірку". Усі запропоновані нами рішення були на 100 відсотків  підтримані в парламенті.

Що заважало Верховній Раді добре працювати?

— Насамперед існуюча партійно-коаліційна структура, яка диктувала процедуру прийняття рішень. Зараз у парламенті понад 400 людей, які хочуть працювати щодня. А не дають їм цього робити п"ять осіб — лідери фракцій, які не можуть погодити між собою порядок денний. Якби ці п"ятеро разом пішли у відпустку чи поїхали в закордонне відрядження, то голови комітетів дуже швидко сформували би порядок денний і забезпечили би стовідсоткове гарантоване голосування за нього.

Що ж робити?

— Треба змінити виборче законодавство. Щоб на виборах були відкриті партійні списки і не керівник партії визначав, хто там буде. А щоби результат кожного окремого депутата визначав результат партії. І тоді лідер залежатиме від членів списку, а не навпаки.

Що думаєте про перспективи відставки уряду?

— Урядові треба створити нормальні умови для роботи і дати можливість працювати до січня 2009 року. А йому вже з перших днів почали ставити палиці в колеса. Я не кажу, що Кабмін працює без помилок. Однак у разі відставки уряду він перейде в категорію виконувача обов"язків, а це означатиме абсолютне зменшення його відповідальності. Це буде самогубство, якщо почнеться процес створення нового уряду наприкінці бюджетного року. До того ж уключиться "лічильник" 60-ти днів, що дасть можливість президентові Віктору Ющенку розпустити Верховну Раду в разі несформування нової коаліції.

Зараз ви читаєте новину «"Працювати народним депутатам заважають ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі