пʼятниця, 15 жовтня 2010 01:23

"Позитивні зміни відбудуться за два роки"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Юрій Загородній
Юрій Загородній

51-річний Юрій Загородній працював в Адміністрації президента Леоніда Кучми, коли нею керував Віктор Медведчук. Брав участь у підготовці політреформи, яка перетворила Україну на парламентсько-президентську республіку. 1 жовтня Конституційний суд скасував її, повернувши Вікторові Януковичу повноваження Леоніда Кучми.

Загородній останні три роки очолює Соціал-демократичну партію (об'єднану). Її офіс займає відремонтовану старовинну п'ятиповерхівку в центрі Києва. Будинок придбав для партії тепер покійний "есдек" Ігор Плужников. Тоді СДПУ(о) керував Віктор Медведчук.


Ви були заступником Віктора Медведчука, коли готувалася політреформа. Як сприйняли її скасування.

— Початок політреформи Кучма поклав 2002 року. Сказав, що країна має перейти до парламентсько-президентської форми правління, потрібне нове передвиборче законодавство. Прийняли її під час помаранчевих безпорядків. "Регіонали" пішли на цей крок, аби обмежити повноваження Ющенка.


Так ви підтримуєте скасування політреформи чи ні?

— Підтримую. Коли політреформа розроблялася, усе йшло в пакеті, — відповідає після паузи. — Я не зовсім погоджувався з підходом до закону про вибори нардепів. Бо в парламентсько-президентській державі має бути сильний парламент. Я висловив думку, що потрібна пропорційна система виборів із мажоритарною основою. Відповідальність за розвиток держави мають брати партії, а не блоки. А в нас слабкий парламент із 2006 року (обирався за партійними списками. — "ГПУ").


У чому ця слабкість виражалася?

— Ми ж знаємо, як формуються списки партій і блоків — місця про-да-ють-ся. Що депутатам сказали, те й роблять. Потім займаються вирішенням своїх питань — торгують посадами, лобіюють бізнес.


Що й кому продали?

— Лівий блок, до якого ввійшла наша партія, створювався суто під президентські вибори, під Петра Симоненка (до Лівого блоку ввійшли Компартія Петра Симоненка, СДПУ(о) Юрія Загороднього, "Справедливість" Станіслава Ніколаєнка та Союз лівих сил Василя Волги. — "ГПУ"). Були певні домовленості. У нас були прохання по працевлаштуванню членів СДПУ(о) в центральні органи влади та місцеві. Жодна пропозиція не виконана. Я питав Симоненка, на яких підставах помаранчевий соціаліст Цушко по квоті комуністів став міністром економіки? Відповіді немає. Ці посади були продані. За скільки — не знаю.


Як сильний президент зможе запобігти продажу посад?

— Кадрова політика в його руках.


Чи здатен Янукович стати ефективним главою держави?

— Я особисто знаю його. Ми не товаришували, але не одну годину проводили в розмовах, коли він був прем'єром, а я першим заступником глави Адміністрації. Раніше його критикували за мову. Зараз має кращу словесність, вивчив українську. Відчувається, що розуміє соціально-економічні процеси в країні та світі. Як особистість — він виріс. Здатен стати загальнонаціональним лідером.


Коли він ішов до влади, обіцяв покращення життя вже сьогодні. Але ціни на продукти зростають, газ дорожчає.

— "Уже сьогодні" не треба розуміти як наступного дня. Це тривалий процес.

У країні настав внутрішній спокій, влада готує економічні реформи. Відсотків на 80 рухається в правильному напрямку. Перші відчутні позитивні зміни, за моїм прогнозом, відбудуться через 2–2,5 року.


Із ваших слів 20 відсотків дій президента ви не схвалюєте. Що саме?

— Йому потрібно забезпечити виконання законів у державі. Бути в цьому прикладом для громадян.

Зараз дрібний і середній бізнес не схвалює рішення уряду щодо підвищення єдиного податку. Людей не треба глушити, бо заробляти гроші їм і без того надзвичайно важко.


Чому Янукович під час виборчої кампанії обіцяв не розколювати країну, а потім почав зачіпати такі питання як мова, Голодомор?

— Якщо оминати ці теми, навіщо тоді йти на найвищу державну посаду?


Як найближчим часом діятиме опозиція?

— Люди втомилися від великих зібрань, тому в опозиції нічого не вийде. А на те, щоб платити за стояння на майданах, у неї немає грошей.


Віктор Медведчук може повернутися у владну команду?

— Ми контактуємо з ним, але про це не говоримо. За порадою до нього йдуть політики різних таборів. У березні торік я казав, що Медведчук буде кандидатом у президенти від нашої партії. І я, і партія сильно хотіли цього. Але Медведчук прийняв інше рішення.


Він якось вам це пояснив?

Кілька секунд мовчить. Крутить обручку.

— Питання знялося з порядку денного, бо відповіді з його сторони не було ніякої.


Ваші колишні однопартійці — Шуфрич, Папієв — зараз у провладній команді.

— Ми не заперечували, коли їх запросили до списку "Регіонів". А перебіжчики, які пішли, коли СДПУ(о) оголосила про перехід в опозицію, переважно були в БЮТі.


На що розраховуєте під час місцевих виборів?

— Приймаємо в них участь майже в усіх районах і містах. Ідемо і по списках, і по мажоритарці. У Харкові Віктор Намчук балотується на мера. Так само маємо кандидата на міського голову в Запоріжжі. У Криму, Севастополі, Сумах, Черкасах, Кіровограді, Одесі, Київській області — у нас сильні позиції.

Показує прапорці на мапі — позначки, в яких містах побував під час виборчої кампанії.


Скільки коштує місце у вашому партійному списку?

— Після 2004 року СДПУ(о) в такому стані, що ми своїх місць не продаємо. Товстосуми до партії не йдуть.

Навчався з Дмитром Табачником

Юрій Загородній навчався в столичному університеті Шевченка на історика, в одній групі з теперішнім міністром освіти Дмитром Табачником. 1995 року почав працювати консультантом-інспектором Адміністрації президента, яку очолював Табачник.

Має свій бізнес. Випускає на Івано-Франківщині мінералку "Горянка". Дружина — домогосподарка. Невістка має в Білій Церкві на Київщині магазин дитячого одягу. Син працює на митниці у Львові.

— Маємо квартиру в Києві й будинок у Гребінках. Від Пасхи до Покрови живемо в селі, від Покрови до весни — у Києві. Звідти до столиці — півгодини. До мого офісу — 73 кілометри.

Ранок у Загороднього починається з пробіжки. Потім стрибає зі скакалкою, займається на тренажерах. Грає в хокей.

СДПУ(о) очолив 2007 року, змінивши Віктора Медведчука.

Зараз ви читаєте новину «"Позитивні зміни відбудуться за два роки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі