четвер, 05 січня 2012 07:45

"Потрібно зупинити підприємства, які у власності ста найбагатших українців"

Автор: фото: Ігор Хомич
  Ігор Коцюруба: ”Люди, які були наверху, не повинні більше отримати владу”
Ігор Коцюруба: ”Люди, які були наверху, не повинні більше отримати владу”

— Революція в нас відбудеться в дуже короткий термін — за місяць-два, — каже ветеран-афганець, колишній депутат Львівської облради 46-річний Ігор Коцюруба. — Вона має розпочатися з Донецька. Самі обрали — самі і мають скинути. Нехай шахтарі зупинять шахти, а робітники заводи. Хай там люди вийдуть на вулиці, а Галичина вже однозначно підтримає братів зі Сходу. Тоді й влада нарешті відчує праведний спротив.

Ігор Коцюруба — активіст торішніх мітингів проти влади під стінами Львівської облдержадміністрації. Він має свій бізнес, але не каже який.

— Має бути загальна народна непокора, — продовжує Коцюруба. — Потрібно зупинити підприємства, що у власності сотні найбагатших українців. Створювати на підприємствах страйкоми, перекривати траси, по яких везуть контрабанду, та залізничні колії, по яких везуть їхні метали. Зважаючи на стан Януковича, коли він упав від яйця, так само й ці порозбігаються.

Хто має очолити загальноукраїнський  протестний рух?

— Точно не ті структури, що нині. Люди, які були наверху, не повинні більше отримати владу. Вони, швидше, зацікавлені деморалізувати протестний електорат. Королевська, Кужель, Збітнєв — це ті самі люди, які замінюють одне одного в кабінетах, а змін у суспільстві — ніяких. Луценко з тюрми виступає, що Кужель дуже добра, а Кужель хвалить Луценка з Тимошенко. Вони зараз намагаються очолити протестний рух, бо інакше їм уже нічого не світить. Вони калапуцькаються, ділять гроші, владу, а на народ їм наплювати. Ми тихенько сидимо і дивимося, як у нас відбирають пільги, пенсії, підвищують ціни на газ, квартплату. Скоро дійдемо до точки кипіння, і головне, щоб цей вибух не переріс у банальний бунт.

Маєте на увазі те, що відбувалося в Єгипті, Лівії?

— Такого розвитку подій для України я ні в якому разі не хотів би. Я волів би, щоб люди тихо відловлювали тих суддів, які виносять несправедливі вироки, міліціонерів, які займаються катуваннями, прокурорів, які несправедливо засаджують людей. Тихо, гарно в під'їзді треба виховувати їх, проводити з ними роз'яснювальну бесіду.

Хто в такому разі має прийти до влади?

— Байдуже хто. Ми зараз повинні зробити таке суспільство, що контролювало би владу — від селищної ради, закінчуючи Верховною. Це має бути дійсно громада, що може встати і висказати своє незадоволення. От приходиш на вибори, й люди завжди скаржаться: "Кучма не той, Юля не та". А я кажу: "Так подивися, кого ти в селі вибрав. У тебе ж під носом твою землю продають. І ти мовчиш!"

Яким чином народ може виправити нинішню модель влади?

— Спочатку потрібно мати альтернативу сучасній владі. Для цього ми створили "Народну раду України". На Львівщині, скажімо, об'єдналися 50 організацій та профспілок і висунули туди свого делегата. Також ми робимо громадські ради на місцях. Вони надалі мають висувати людей. Ми ще, чесно кажучи, напівсирі — не вистачає потрібних людей, не готові до якихось конкретних дій. Але ми збагачуємо наш актив. До нас постійно приєднуються нові організації.

Для мене елітою є Юхновський, Михайло Горань, Ліна Костенко. Отакі мають сидіти у владі. І їх має бути не перша десятка виборчого списку, а всі 450.

Яким ви бачите новий устрій держави?

— Немає чіткого визначення, враховуючи, що ситуація є непередбачуваною. Якщо робити тихо й урівноважено, то треба скликати Конституційну асамблею. Вона має прийняти Конституцію, яку будуть затверджувати на Всеукраїнському референдумі. Там мають бути чітко визначені права президента, Верховної Ради, і що таке взагалі ця держава.

Як створити Конституційну асамблею?

— Мають створюватися громади на місцях. Вони відсилатимуть своїх представників на асамблею. Наприклад, від 150 тисяч населення — один представник їде в Конституційну асамблею.

Зараз ви читаєте новину «"Потрібно зупинити підприємства, які у власності ста найбагатших українців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

62

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі