четвер, 02 серпня 2007 18:33

Порошенко не йде в народні депутати

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Губернатор Запорізької області Євген Червоненко (ліворуч) та колишні народні депутати від ”Нашої України” Віктор Тополов (у центрі) й Олександр Третьяков під час з’їзду партії ”Народний союз ”Наша Україна” у четвер, 2 серпня
Губернатор Запорізької області Євген Червоненко (ліворуч) та колишні народні депутати від ”Нашої України” Віктор Тополов (у центрі) й Олександр Третьяков під час з’їзду партії ”Народний союз ”Наша Україна” у четвер, 2 серпня

Учора партія "Народний союз "Наша Україна" затвердила свій список кандидатів у народні депутати в алфавітному порядку. Він включає 387 осіб. Номери кандидатів у списку визначать на засіданні політради НСНУ 6 серпня перед міжпартійним з"їздом.

З"їзд відбувся у залі урочистостей Київського політехнічного університету.

— Подруга, посторожи портфель, — звертається губернатор Харківщини Арсен Аваков до Ксенії Ляпіної, яка сидить у першому ряду.

— Сторож готов! — усміхається вона.

Ляпіна розповідає "ГПУ", що у списку партії не буде губернаторів та представників Секретаріату президента. У коридорі голова Київської облдержадміністрації 49-річна Віра Ульянченко пояснює:

— Особисто я не хочу, щоб люди казали, що я ховаюся за депутатським мандатом. Проте там є мій брат Олександр. Він у "Нашій Україні" з моменту її створення.

На вулиці стоять Петро Порошенко з Миколою Мартиненком та Олександром Третьяковим. Вони курять і про щось розмовляють. Потім швидко заходять до зали. Сідають разом у першому ряду.

Наші вороги, які думають, що Порошенко йде з політики, помиляються

— На з"їзді зареєструвалося 546 делегатів, — каже зі сцени голова "Нашої України" В"ячеслав Кириленко, 39 років.

Він оголошує про відкриття з"їзду і встає. У залі — тиша.

— Колеги, тут мав бути гімн, — підвищує голос Кириленко.

За кілька секунд вмикають гімн. Присутні підспівують.

— Якби не включили музику, ми би проспівали акапельно, — усміхається Кириленко.

У своєму виступі він обіцяє зробити все, щоб повернути довіру виборців, втрачену за попередні роки. Каже, що партія зобов"язується реалізувати в наступному парламенті низку ініціатив, які приведуть до покращення життя людей. Зокрема "Наша Україна" пропонуватиме підвищити мінімальну пенсію з наступного року на 35%, збільшити виплати після народження дитини. Кириленко каже, що "нашоукраїнці" підтримуватимуть середній і малий бізнес.

Після виступу лідера партії кілька делегатів просять, щоб до списку включили 41-річного Петра Порошенка. За день до цього політрада партії вирішила, що того у виборчому списку не буде. До трибуни виходить сам Порошенко.

— Ніхто за мене рішення не прийме, — каже він. — Три дні тому я отримав від президента цікаву пропозицію сконцентруватися на економічному напрямі. Мене це зацікавило, і я особисто звернувся до президії не включати мене до списку.

Присутні голосно аплодують. Порошенко глибоко вдихає і продовжує:

— Наші вороги, які думають, що Порошенко йде з політики, помиляються! Я займатимуся активною громадською та політичною діяльністю.

Після цього з"їзд ухвалює рішення про створення єдиної партії на базі учасників блоку "Наша Україна — Народна самооборона" та резолюцію про скасування депутатської недоторканності.

Затверджують виборчий список. У ньому немає співачки Руслани Лижичко, натомість з"явився лідер гурту "Океан Ельзи" В"ячеслав Вакарчук. Є брат і племінник президента — Петро та Ярослав Ющенки. Також у народні депутати іде голова Національного банку Володимир Стельмах.

Зараз Петро Порошенко обіймає посаду голови ради Нацбанку. Його запитують, чи займе він після виборів місце Стельмаха.

— До моєї компетенції не входить відповідати на такі запитання, — відрубує Порошенко.

Але каже, що в разі створення демократичної коаліції після виборів, не відмовиться від крісла в новому уряді.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко не йде в народні депутати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі