середа, 20 лютого 2008 17:24

Почала роботу конституційна рада

Президент Віктор Ющенко провів перше засідання Національної конституційної ради. До секретаріату прийшли майже 100 людей — депутати, науковці та громадські діячі. Загалом до складу Нацради глава держави включив 97 осіб.

Перед цим президент зустрівся з Юлією Тимошенко напередодні її візиту до Росії. На зібрання прем"єрка не з"явилася.

До зали заходить Віктор Ющенко із секретарем Ради нацбезпеки й оборони Раїсою Богатирьовою. Вона сідає ліворуч від нього. Крісло праворуч — порожнє.

Віктор Андрійович говорить, що нинішня Конституція написана так, що спричиняє протиріччя між політиками. Каже, що конституційна рада має напрацювати нову редакцію Основного закону.

Заходить голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. Сідає в порожнє крісло поруч із президентом. Віктор Ющенко не звертає на нього уваги. Пропонує після опрацювання тексту нової Конституції фахівцями внести його до Верховної Ради. А потім — на референдум. Каже:

— Переконаний, що сьогодні всі політичні сили, що зібралися за цим столом і суспільство в цілому, усвідомлюють нагальну потребу продовжити конституційну реформу.

Тим часом спікер щось шепоче на вухо голові Центрвиборчкому Володимирові Шаповалу. Той дістає з портфеля Конституцію і простягає Яценюку. Спікер її гортає.

— Конституційна рада має вжити всіх заходів, щоб цього разу народ став реальним учасником конституційного процесу на всіх його стадіях, — продовжує Віктор Ющенко.

— Політична нестабільність — це наслідки конституційної кризи, що розпочалася 2004 року із внесенням змін і доповнень до Основного закону, — говорить Арсеній Яценюк.

Спікер вважає, що у Конституції потрібно вдосконалити парламентсько-президентську форму правління. Бо в статті шостій йдеться лише про законодавчу, виконавчу та судову гілки влади. А треба чітко передбачити взаємовідносини всіх гілок влади й інституту президента.

Після засідання нардеп Микола Томенко каже, що БЮТ не підтримує ухвалення нової редакції Конституції. Бо вони є прихильниками внесення змін до вже діючого Основного закону.

Зараз ви читаєте новину «Почала роботу конституційна рада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі