четвер, 10 квітня 2008 18:41

По своєму мобільному Віктор Ющенко може дивитися фільми

По своєму мобільному Віктор Ющенко може дивитися фільми

Президент 54-річний Віктор Ющенко користується "Айфоном". Це — "розумний" телефон, який має функції комп"ютера. Його виготовляє американська компанія "Епл".

Цей телефон журналісти помітили у президента наприкінці березня. Ющенко саме дарував автомобіль найвищому українцеві Леонідові Стаднику. Вони сіли в машину на подвір"ї Секретаріату президента. Ющенко був за кермом. Главі держави подзвонили і він говорив по телефону в присутності преси.

"Айфон" не має кнопок — лише екран, 9 см по діагоналі. На нього натискають пальцями. Розробники придумали все так, щоб звичні рухи людини відповідали функціям телефону. Наприклад, якщо провести по екрану трьома пальцями так, наче стягуєш їх докупи, то зображення наблизиться. Якщо зробити навпаки — віддалиться.

У США "Айфон" коштує $500, а на території ЄС — $600. Але він працює лише з кількома компаніями зв"язку. Тому картку будь-якого мобільного оператора в нього не вставиш. В Україні "Айфони" легально не продають. Однак їх можна придбати через Інтернет. Деякі українські підприємці купують їх у Європі, а потім комп"ютерні спеціалісти "ламають" програмне забезпечення так, щоб можна було користуватися вітчизняними операторами. Потім такі телефони продають в середньому за $700–800.

— Є два шляхи, через які "Айфон" може до нас потрапити, — розповідають "ГПУ" в компанії "Епл". — Або його купили на Заході і привезли сюди, або купили тут нелегально.

Наприклад, легально куплений у США "Айфон" може працювати в Україні через американського оператора. Так ніби його власник дзвонить з-за кордону. У телефоні є англійська мова. У нелегальних "Айфонах" зі "зламаним" комп"ютерним забезпеченням встановлюють російську.

"Айфон" має вісім гігабайт комп"ютерної пам"яті. Тобто на нього можна записати 5–8 фільмів або 1500 пісень. Також по ньому можна дивитися телевізор. Є вихід в Інтернет, вбудована камера на два мегапікселі, екран має захисне скло від подряпин і відображає 16 млн кольорів. Важить "Айфон" 125 г.

Телефон сам перевертає зображення — залежно від того, тримати його вертикально чи горизонтально. Коли підносите до вуха, екран перестає реагувати на натискання. Він автоматично регулює підсвітку при тьмяному чи яскравому зовнішньому освітленні.

Політики часто змінюють мобільні або мають їх кілька. Лідер Партії регіонів Віктор Янукович, 57 років, донедавна користувався розкладачкою "Нокія 6125" за $320.

А в прем"єрки 47-річної Юлії Тимошенко була "Нокія 8800" зі сріблястим металевим корпусом. Такий коштує близько $1000.

Зараз ви читаєте новину «По своєму мобільному Віктор Ющенко може дивитися фільми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі