неділя, 04 березня 2007 15:49

Підвищення зарплат і пенсій Кириленко вважає заслугою Ющенка

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Лідер фракції ”Наша Україна” В’ячеслав Кириленко дав прес-конференцію просто в коридорі
Лідер фракції ”Наша Україна” В’ячеслав Кириленко дав прес-конференцію просто в коридорі

"Фракція "Нашої України" задоволена, що уряд ухвалив проект закону щодо підвищення мінімальних зарплат і пенсій", — каже минулої п"ятниці В"ячеслав Кириленко, 38 років.

Для цієї заяви "нашоукраїнець" терміново скликає журналістів до коридору біля свого робочого кабінету в комітетах Верховної Ради. Чекає, доки зберуться всі. Тоді виходить до телекамер.

— 15 лютого прем"єр-міністр Янукович, перебуваючи в Донецьку, заявив, що підстав для підвищення зарплат і пенсій він не має, — нагадує Кириленко.

Заслугу в такій швидкій зміні поглядів Кабміну лідер "нашоукраїнців" приписує президенту Вікторові Ющенку. Він 19 лютого подав до парламенту як невідкладний законопроект про підвищення мінімальних зарплат і пенсій. Водночас Кириленко невдоволений тим, що Янукович пропонує збільшити майже на 3 млрд грн дефіцит бюджету.

— У розрахунках, які вніс президент України, збільшення мінімальних зарплат і пенсій можливе без створення додаткового дефіциту в три мільярди, як це пропонує уряд, — каже В"ячеслав Кириленко. Мовляв, Кабмін звітує про нечуване зростання валового внутрішнього продукту та промислового виробництва — отож навіщо для збільшення мінімальних зарплат і пенсій збільшувати дефіцит бюджету? Додає, що середня зарплата в січні впала на 13 відсотків.

Середня зарплата в січні впала на 13 відсотків

— Значна частина доходів державного бюджету приховується і використовується в напрямках, які громадянам невідомі, — зауважує Кириленко. — Ми будемо пропонувати створити групу, яка подасть законопроект про підвищення мінімальних зарплат і пенсій, і цей законопроект має бути узгоджений президентом, опозицією і Кабінетом Міністрів.

Заводить руки за спину. Через тонку тканину піджака на грудях помітно проступає чотирикутний контур гаманця. Кириленко каже, що днями Кабінет Міністрів створив ще два міністерства.

— Якщо це реакція на зростання тарифів на житлово-комунальні послуги, то реакція недолуга й недемократична, — говорить він.

Підкреслює, що навряд чи хтось із громадян задоволений тим, що у відповідь на підвищення тарифів уряд створив два додаткові міністерства.

— Із чиновниками, бюрократами, автомобілями, будинками, власністю і державним бюджетним забезпеченням, — перераховує Кириленко. — Усе це наштовхує нас на думку, що програма діяльності Кабміну вже протягом семи місяців урядування не вноситься в парламент свідомо.

Каже, правляча коаліція не хоче брати на себе жодних зобов"язань. Як вихід із ситуації називає дострокові вибори. Вони стануть можливими лише після рішення Конституційного Суду про нелегітимність чинного Кабінету Міністрів.

На запитання, коли буде зрозуміло, яка розстановка сил у Конституційному Суді, відповідає:

— Не знаю. Ми самі чекаємо хоча б якогось рішення.

Зараз ви читаєте новину «Підвищення зарплат і пенсій Кириленко вважає заслугою Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі