середа, 24 листопада 2010 05:00

"Підвезли вночі намети, обігрівачі, біотуалети"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Ранок 23 листопада. На майдані Незалежності у Києві підприємці розбили наметове містечко
Ранок 23 листопада. На майдані Незалежності у Києві підприємці розбили наметове містечко

У ніч на вівторок біля наметового містечка в центрі Києва чергував наряд із 20 міліціонерів. Мітингувальників було близько 60.

— Вони "прощупували" нас, щоб подивитися як організували акцію, — говорить нардеп-"бютівець" Сергій Міщенко, 39 років. — Ми встановили добове чергування — офіційно проводимо тут зустріч із виборцями. Підвезли вночі намети, обігрівачі, біотуалети. Це все партійне. Після минулих мітингів зберігалося на складах. Обирали таке, щоб без партійної символіки.

У вівторок зранку йде дощ. На майдані Незалежності розбивають великі армійські намети. У понеділок тут стояв один такий, а у вівторок зранку — шість. Усередині є світло, підлогу вистилають пінопластом, ставлять обігрівачі, столи та стільці. На столах електричні чайники, паперові серветки, розкладена їжа: цукор у 3-кілограмових мішечках, чай, розчинна кава, вершкове масло, варені яйця, печена картопля, сало, мандарини, компот у пластикових пляшках. Їжу приносять кияни.

Чоловік з організаційного комітету заходить у намет із синіми дощовиками найбільшого розміру.

— Усім будеш видавати? — питають у нього.

— На всіх не вистачить. Але вже везуть велику партію.

Дощовик одягає власниця книжкової ятки в Шепетівці на Хмельниччині 49-річна Валентина Острицька. Пояснює, чому кинула роботу та ночує в наметі:

— Заробляю за квартал трохи більш як 300 тисяч гривень. Із цього в місяць плачу 160 гривень єдиного податку, по 3 тисячі зарплати працівникам, сплачую оренду, закуповую товар. За новим кодексом податок із мене стягуватимуть або 600, або 1500 гривень на місяць — залежить від суми обороту. Тоді мені буде невигідно тримати продавців і взагалі торгувати. Починала свій бізнес ще з 1980-х — їздили "човником" у Польщу, Болгарію, Угорщину. Тепер доведеться все прикрити.

Близько 10.00 усіх просять вийти із наметів і стати напроти сцени. Із динаміків грає музика. Деякі жінки на холоді пританцьовують.

"Начальник из УБОПа извинился перед народом"

Під час засідання координаційної ради до голови Луганської профспілки Ігоря Запрудського зателефонували підприємці з Алчевського колгоспного міського ринку.

— С утра на рынок пришел УБОП из Луганска, — каже жіночий голос. — Требуют накладные. У нас там, конечно, нет печатей. Они нас накрывают, закрывают ларьки, увозят людей, фотографируют.

За словами Запрудського, влада посилює перевірки підприємців після початку акцій протесту:

— Хотят снизу запугать людей. На этом рынке собирали деньги для поддержки майдана.

— Когда мы находимся в Луганске, то такие вопросы быстро решаем, — каже 47-річна Римма Білоцерківська, юрист із Северодонецька на Луганщині. — Во-первых, УБОП не имеет права проверять субъектов хозяйственной деятельности. Второе — они не предъявляют удостоверений и не представляются. Когда мы пишем заявление про эти нарушения, то предпринимателей отпускают. Мы посоветовали людям не опускать руки. Они взяли правохранителей в осаду, довели до милиции, а там написали заявление о превышении полномочий. Чуть позже приехал начальник из УБОПа и извинился перед народом. Сейчас все работают.

Зараз ви читаєте новину «"Підвезли вночі намети, обігрівачі, біотуалети"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі