понеділок, 04 лютого 2008 17:37

Під Крутами Віктор Ющенко закликав до єдності нації

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Для президента й урядовців минулої суботи під Крутами, на Чернігівщині, інсценізували бій українських частин із комуністами
Для президента й урядовців минулої суботи під Крутами, на Чернігівщині, інсценізували бій українських частин із комуністами

Минулої суботи на Чернігівщині відзначали 90-ту річницю бою під Крутами. У заходах узяв участь президент Віктор Ющенко.

До меморіалу загиблим починають пропускати о 12-й годині. По обидва боки пам"ятника розставляють учнів київського ліцею ім. І. Богуна. Офіцери прискіпливо перевіряють їхній зовнішній вигляд. Ті, у кого не начищені черевики, дістають крем.

— Цікаво, а у вісімнадцятому році тут теж так холодно було? — говорять між собою хлопці. Жалкують, що не вдягли тепліші шкарпетки.

Навпроти шикуються ліцеїсти з Чернігова і Львова. За ними козацькі полки із Сумщини. Пропускають учасників делегацій із областей. Більшість пересічних глядачів залишається за огороджувальною стрічкою. Щоб краще бачити, вони стають вздовж залізничної колії.

Неподалік — намети з харчами. Кілограм шашлику коштує 70 грн, чай, кава — по 1,5–2 грн, 250-грамова пляшка коньяку — 18.

О 13.00 у небі з"являється вертоліт президента. Приземляється. Віктор Ющенко в синій куртці, без шапки. За руку веде сина Тараса. Поруч — доньки Софія та Христина. Супроводжують главу держави губернатор Чернігівщини Володимир Хоменко і голова обласної ради Наталія Романова. Також біля нього міністр оборони Юрій Єхануров, заступник керівника Секретаріату президента Роман Безсмертний, нардепи-"нашоукраїнці" В"ячеслав Кириленко та Іван Плющ.

Хвилиною мовчання вшановують пам"ять загиблих. Грає національний гімн. Президент та офіційні особи підспівують.

— Для мене завжди є великою честю бути в Крутах, на цій славній землі, — каже Віктор Ющенко. — 90 років тому українське покоління боронило свою незалежність, свою землю. Це велика битва, що на багато років стала взірцем українського духу.

Після виступу президент і урядовці йдуть дивитися батально-історичну інсценізацію того бою. Зброю його учасники — члени військово-історичних клубів — орендували на кіностудії ім. О. Довженка. Зранку провели репетицію, інструктаж. Під час вистави стріляли холостими набоями із гвинтівок, гармат і кулеметів.

Цікаво, а у вісімнадцятому році тут теж так холодно було?

Бій триває півгодини. Потім президент спілкується з журналістами. У натовпі за рядами прапорів піднімають плакати з написами, спрямованими  проти губернатора Чернігівщини: "За вухами Хоменка стирчать вуха Кучми", "Досить київських варягів на Чернігівській землі" тощо. Віктор Ющенко написів не помічає, губернатор теж не звертає на них уваги.

Віктора Андрійовича просять провести історичні паралелі між політичними подіями 1918 року і нинішніми. Президент відповідає понад 10 хвилин:

— Тоді більша частина армії Української народної республіки залишилась у Києві. Із ким вона боролася? Зі своїми. Тільки людьми другої ідеології. Фінал один — це трагедія... Ідея дуже проста — нація повинна бути єдиною.

Президент із делегацією прямує до вертольота. Люди розходяться до автобусів. Школярі фотографуються з переодягненими акторами.

— Про бій під Крутами ми вчили по історії, — каже 15-річний Дмитро Євдощук із міста Путивль Сумської області. — Мені тут найбільше сподобалися пушки, вертольот і форма у солдатів. О, дивіться, це ж справжній кулемет "максим".

Василь Макидон, 74 роки, і 65-річний Іван Чутченко прийшли пішки за чотири кілометри із села Крути.

— Це ж треба, через стільки часу можем осознать, що люди боролися за вільну Україну, — каже Василь Макидон.

Чоловіки зазначають, йшли заради того, щоб побачити президента. Битву за натовпом їм все одно не вдалося подивитися.

— Ну, порівняно з нами Ющенко ще парень, — каже Іван Васильович. — Словом, чоловік як чоловік. Як і подобає президенту.

Зараз ви читаєте новину «Під Крутами Віктор Ющенко закликав до єдності нації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі