четвер, 05 травня 2016 07:20

"Переписують житло не тільки на родичів, а й на друзів та покоївок"

Автор: Олександр Гандзій
 

— Народні депутати та посадовці не зацікавлені показувати великі статки і майно. Це невигідно для політичного іміджу. А якщо власність з'явилася протягом каденції депутата чи роботи міністра, то постає питання: звідки гроші? Бо утримувати котедж на зарплату нардепа неможливо, — розповідає 28-річний Дмитро Якимчук, координатор проекту "Декларації без декорацій".

До 1 квітня народні депутати, міністри, чиновники та посадовці всіх рівнів мали подати декларації про житло, земельні ділянки, автомобілі, доходи й витрати за минулий рік. Щоб не декларувати майно та нерухомість, оформлюють їх на родичів або на юридичні компанії. Так приховують походження статків.

— Переписуванням на родичів можна заховати всю власність. Бо майно членів сім'ї, з якими проживаєш, треба вказувати, — говорить Дмитро Якимчук. — Ми вивчали декларації чиновників. У більшості — офіційні зарплати, великих доходів немає. Але їхня платня не перекриває утримання житла та автомобілів. Наприклад, за декларацією першого заступника секретаря Ради нацбезпеки Олега Гладковського (до 2014-го мав прізвище Свинарчук. Працював гендиректором корпорації "Богдан", якою частково володіє Петро Порошенко. — ГПУ), за 2014 рік він не має ні автомобіля, ні житла. У його сім'ї — чотири квартири та чотири машини. Зокрема, дружина має "Мазераті" (коштує 66 тис. євро — близько 1,8 млн грн. — ГПУ). Усі розуміють, кому насправді належить майно. Інший варіант — житло винаймають. Але суму оренди часто не вказують.

— У нашій країні в держслужбовців не така зарплата, щоб за неї купувати елітне житло. Тим паче в Європі. Але багато хто з них має солідні маєтки. Придбали їх за недекларовані доходи, — каже 37-річний Матвій Холошин, заступник директора громадської організації "Публічний аудит". — Ці гроші вкрали з бюджету країни, з них не сплатили податків. Житло переписують не тільки на родичів, а й на друзів, водіїв та покоївок.

— Приховують нерухомість ті, у кого статки не сходяться з офіційними заробітками, — говорить 31-річний Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції. — Зрозуміло, якщо людина прийшла з бізнесу на держслужбу і показала майно. Але як бути, коли чиновник чи суддя заробляли з дружиною по кілька тисяч гривень, а купують п'ятикімнатну квартиру в Києві? От таку власність ховають. Часто це роблять провідні політики. У них найбільша невідповідність зарплати з тим, що мають.

Нерухомість часто записують на юридичні компанії в офшорах. До прикладу, в квартирі мешкає народний депутат, але формально нею володіє товариство з обмеженою відповідальністю з Кіпру.

За брехню в декларації штрафуватимуть

З липня посадовці почнуть декларувати своє майно за новою системою — електронною. Якщо розбіжність між реальними та поданими даними становитиме від 100 до 250 розмірів мінімальної заробітної плати (з 1 травня — від 145 тис. до 362,5 тис. грн. — ГПУ), штраф — від 689 тис. до 1,722 млн грн. Якщо більше 250 мінімальних зарплат, штраф буде від 1,722 млн до 2,067 млн грн. Також можуть зобов'язати виконувати громадські роботи — від 150 до 240 год. Чи позбавити волі на строк до двох років і права обіймати певні посади — до трьох років.

Перший президент України Леонід Кравчук записав нерухомість на внука Андрія. Він має земельну ділянку 1,2 га, будинок і дві квартири в центрі столиці. Внучка Марія — власниця квартири на бульварі Лесі Українки в Києві.

Офіційно в екс-президента Леоніда Кучми немає житла. Він живе в елітному районі Конча-Заспа під Києвом. На території в 3,6 га — два будинки. Вони — у державній власності. Колишній президент їх не приватизував. В одному — басейн, лазня і спортзал. Інший житловий. Там мешкає Кучма з дружиною Людмилою.

Зараз ви читаєте новину «"Переписують житло не тільки на родичів, а й на друзів та покоївок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі