середа, 23 липня 2008 17:53

Перед допитом Віктора Ющенка мили асфальт біля прокуратури

Перед допитом Віктора Ющенка мили асфальт біля прокуратури

У середу президент Віктор Ющенко, 54 роки, дав свідчення в Головному слідчому управлінні Генпрокуратури у справі про його отруєння. Востаннє це було на початку 2005-го.

Допит призначено на 14.30. Однак зранку прес-служба президента повідомляє, що глава держави прибуде на 11.30. Головне слідче управління розташоване на розі Борисоглібської та Волоської вулиць. До приїзду Віктора Ющенка готуються комунальники: миють дорогу поливальною машиною. На сталевому паркані біля входу — свіжа фарба.

Охорона глави держави перевіряє припарковані поряд автомобілі. Люди у цивільному одязі з раціями спостерігають за перехожими.

— Ви хто? — підходить один до літнього чоловіка.

— А ви хто? — обурюється той.

— Зараз підійде працівник міліції і визначить, де вам знаходитися, — відповідає охоронець. Бере його під руку і відводить у бік. До них підходить ще один охоронець. Просять чоловіка відійти далі. Той смикає одного з агентів за рукав. Згодом заспокоюється.

Преса чекає на президента 3 год. Глава держави приїздить на 14.30, як запланували спочатку.

— Своєю присутністю хочу підтвердити, що зацікавлений у якнайшвидшому завершенні справи. Останній час у цьому напрямку прокуратура працює активно, не десять і не 12 годин на добу, — говорить Віктор Ющенко. Руку тримає в кишені брюк. — Справа доходить свого логічного завершення. Я готовий відповідати на всі питання, на які, як потерпілий, можу дати відповідь.

Працівник міліції визначить, де вам знаходитися

Журналісти запитують, чи викликали президента до Генпрокуратури через повістку.

— Їй-богу не знаю, — розводить руками і усміхається. — Мені сказали, що треба прийти.

З-за спини Віктора Ющенка його прес-секретар Ірина Ваннікова говорить, що президентові надійшла повістка. Запитують про отримання екс-заступником голови СБУ Володимиром Сацюком російського громадянства.

— Вони всі будуть громадянами Росії, — каже глава держави. — Нам треба дочекатися завершення слідства. У матеріалах, якими володіє прокуратура, ми отримаємо багато нових і дивних для громадян України речей.

Допит Віктора Ющенка триває понад 4 год. Ваннікова повідомляє, що після нього президент не спілкуватиметься із пресою, а поїде на зустріч із головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером. Кортеж глави держави залишає прокуратуру близько сьомої вечора.

Жванія пішов від слідчого

Учора вранці у справі отруєння Віктора Ющенка допитували депутата-"нашоукраїнця" 41-річного Давида Жванію. Він пробув у Генеральній прокуратурі 10 хв.
— Це — знущання. Не хочу брати участь у цьому шоу, — каже Жванія. — Поставили дві камери і почалися запитання, які задавали вже двісті п"ятдесят разів. Я встав і пішов, бо це просто приниження.
Натомість слідчий Генпрокуратури Олексій Донський говорить, що депутат незаконно залишив слідчий відділ ГПУ. Мовляв, або той чогось боїться, або причетний до злочину. Додає, що Жванію не можна доправити на допит примусово, бо він має депутатську недоторканність.

Ольга СМАЛЮХІВСЬКА

Зараз ви читаєте новину «Перед допитом Віктора Ющенка мили асфальт біля прокуратури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі