вівторок, 17 серпня 2010 06:33

Партією Балоги керуватимуть по черзі 10 осіб

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Неформальний лідер Єдиного Центру Віктор Балога (ліворуч) спілкується із делегатом партії біля Києво-Могилянської академії, де 14 серпня проходив з’їзд
Неформальний лідер Єдиного Центру Віктор Балога (ліворуч) спілкується із делегатом партії біля Києво-Могилянської академії, де 14 серпня проходив з’їзд

"Тут, у Києві, зараз знижки на всі провідні бренди. Я зранку встиг по Хрещатику пройти — до 70 відсотків іноді", — каже делегат з"їзду партії Єдиний Центр до свого колеги.

— Ого! Так ми зараз швидко справимося, й туди, — відповідає йому інший.

Делегати у суботу зранку стоять перед будівлею столичного культурно-мистецького центру Києво-Могилянської академії. Чекають неформального лідера партії, екс-главу Секретаріату президента Віктора Балогу, 47 років. Той приїжджає чорним "ауді" з двома охоронцями. Вітається з головою партії 49-річним Ігорем Крілем. Ідуть до будівлі.

— Все, шефи приїхали. Можна й нам заходити, — каже один із чоловіків.

Підіймаються на третій поверх. В актовій залі в першому ряду сидять гості з"їзду — колишні заступники "ющенківського" Секретаріату президента Ігор Пукшин та Марина Ставнійчук.

— Запросив сюди Віктор Балога, — говорить Марина Ставнійчук, 45 років. – Запропонував стати членом партії. І не тільки він запрошує. Я розглядаю питання своєї майбутньої політичної діяльності.

Балога з Крілем сідають у другому ряду. Позаду — охоронець. Щоб звільнити йому місце, пересаджують одного з делегатів.

У приміщенні страшенна задуха. Люди обмахуються блокнотами, деякі роззуваються, змочують руки та шию мінералкою, виходять на балкон подихати.

Деякі роззуваються, змочують руки та шию мінералкою

— Ми готуємося до місцевих виборів. Для цього потрібно провести праймериз, — каже у своєму виступі один із партійних лідерів 39-річний Ігор Попов — колишній представник Ющенка в парламенті. — Маємо відкрити інформацію про своїх кандидатів ще до виборів, у вересні. Прізвища та відомості про них включимо до бюлетенів. Члени партії, виборці голосуватимуть в інтернеті та на вулицях. За підсумками такого голосування формуватимуть виборчі списки.

З"їзд веде Кріль. Він стоїть за трибуною на сцені. У залі — 343 делегати.


Делегати голосуванням затверджують стратегію виборчої кампанії "Якісна Україна". Потім обирають політраду й оголошують перерву. Члени політради йдуть на закрите засідання. За 20 хв. повертаються до зали й закривають з"їзд.

У коридорі біля виходу із зали для делегатів накрили столи. На них — таці з бутербродами з ковбасою та салом, пиріжками з м"ясом, сливами, виноградом та персиками, печивом та цукерками. Сотні півлітрових пляшок мінералки "Моршинська" стоять на окремих столах. Обслуга весь час підносить нові.

Керівники політради спускаються на перший поверх до журналістів. У Балоги на спині сірого піджака виступила пляма від поту. Знімає його та залишається у сорочці. У приміщенні, де проводять прес-конференцію, працює кондиціонер.

— Яке полегшення, — говорить нардеп-"нунсівець", член Єдиного Центру Василь Петьовка, 43 роки.

Журналісти просять Кріля розповісти про зміни. Називають його "головою".

— Я вже не голова, — відказує Кріль. — Партією тепер керуватиме колегія з 10 лідерів — Віктор Балога, Вадим Карасьов, Ігор Кріль, Ігор Попов, Віктор Тополов, Ростислав Валіхновський, Василь Петьовка, Кирило Куликов, Володимир Бондар і Леся Оробець. Серед нас немає ні старшого, ні молодшого. Рішення будемо приймати консенсусом. Кожні два місяці лідер змінюватиметься.


"Партія потрібна Балозі, щоб торгуватися з владою"


Десять лідерів для Єдиного Центру потрібні для того, щоб зняти відповідальність із Віктора Балоги за поразку на майбутніх місцевих виборах, вважає голова правління "Українського клубу" 42-річний Роман Кухарук:

— Вони взяли для себе надто високу планку — стати третіми на майбутніх місцевих виборах. Насправді третіми після Партії регіонів і БЮТу будуть або "Сильна Україна" Тігіпка або "Фронт змін" Яценюка. А Балозі партія потрібна, щоб торгуватися з владою за посаду міністра транспорту або надзвичайних ситуацій, чи за посаду голови Закарпатської області.

Єдиний Центр має політичне майбутнє, згодом вони зможуть зайти в парламент, вважає політолог 57-річний Віктор Небоженко:

— Поки важко сказати як саме. Якщо в цій владі почнуть розчаровуватися, люди обиратимуть лідерів серед опозиції, тоді Балога критикуватиме Партію регіонів. А якщо позиції влада залишаться сильними, тоді Єдиний Центр піде на співробітництво, а Партія регіонів буде змушена прийняти його.

Зараз ви читаєте новину «Партією Балоги керуватимуть по черзі 10 осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі