пʼятниця, 22 червня 2012 05:45

Партія Гриценка приєдналася до опозиції

Автор: фото надане прес-службою ”Батьківщини”
  20 червня у парламенті голова Ради об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк (зліва направо), лідер ”Громадянської позиції” Анатолій Гриценко та керівник виборчого штабу Олександр Турчинов оголошують про входження партії Гриценка до об’єднаної опозиції
20 червня у парламенті голова Ради об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк (зліва направо), лідер ”Громадянської позиції” Анатолій Гриценко та керівник виборчого штабу Олександр Турчинов оголошують про входження партії Гриценка до об’єднаної опозиції

"Громадянська позиція" Анатолія Гриценка стала сьомою політичною силою, що поповнила лави об'єднаної опозиції "Батьківщина". Непорозуміння між лідерами цих сил у минулому. У майбутньому — робота на перемогу.

— Це наша відповідь тим, хто говорив, що опозиція не може об'єднатися, що вона не здатна діяти злагоджено, спільно і що вона не здатна продемонструвати нову якість, — говорить голова Ради об'єднаної опозиції 37-річний Арсеній Яценюк.

— Ми прекрасно розуміємо, що зупинити цей "бульдозер" Януковича, який знищує принципи конституційності й парламентаризму, масово порушує права і свободи громадян, позбавляє країну європейського вибору, знищує бізнес, можна тільки об'єднаними зусиллями, — каже 54-річний Анатолій Гриценко.

Опозиційні лідери усвідомили, що тактика взаємної недовіри має залишитися в минулому. Бо жодної користі чи політичного виграшу учасникам опозиції не принесе. На думку голови виборчого штабу "Батьківщини" Олександра Турчинова, лише єдність опозиційних сил може стати реальним протистоянням агресивній політиці Партії регіонів і президента Віктора Януковича.

Опозиціонери не приховують, що саме Янукович став головним фактором, який зіграв при єднанні опозиційних сил. Опозиційні лідери відверто заявляють, що жорстко й цілеспрямовано боротимуться з політикою президента. До табору супротивників автоматично потраплять і ті, хто виявлятимуть лояльність до нинішньої влади. І це не передвиборна декларація. Така позиція чітко прописана у спільному документі.

— Лідери партій, що об'єдналися, публічно заявляють про те, що на момент об'єднання у них немає жодних зобов'язань ні перед владою, ні перед спонсорами партій, які обмежували б їх у реалізації спільної програми дій, — ідеться в документі, що підписали Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов і Анатолій Гриценко.

Опозиціонери обіцяють, що не піддадуться жодним спокусам обійняти посади в уряді чи інших престижних інституціях влади. Кандидати теж мають письмово підтвердити: ставши депутатами Верховної Ради, за жодних умов не полишать фракцію і не стануть "перебіжчиками". А кандидати в депутати повинні надати відкриту інформацію і щодо біографічних даних, і декларацію про доходи, і документальне підтвердження, громадянами якої країни вони насправді є.

— В Україні фактично сформувалася двохполюсна модель. З одного боку — це Янукович і партія влади. З іншого — об'єднана опозиція, — говорить Яценюк. — Тому сьогоднішнє рішення важливе для тих, хто хоче змін у країні, хто вірить у те, що президент Янукович піде, а демократичні сили переможуть.

Арсеній Яценюк підкреслює, що хоча процес об'єднання вийшов на фінішну пряму, не виключено, до опозиційного з'їзду 30 липня до сімох учасників об'єднаних сил додадуться інші, готові співпрацювати на одному полюсі. Нагадаємо, що за списком "Батьківщини", крім "Фронту змін" та "Громадянської позиції", на вибори точно підуть Народний рух, "Народна самооборона", "За Україну!", партія "Реформи і порядок".

Кожен лідер, що входить до об'єднаної опозиції, несе персональну відповідальність за слово чи дію, за кожну людину, яку він рекомендує до списку чи по мажоритарному округу. Бо це — голос у майбутньому складі парламенту.

Зараз ви читаєте новину «Партія Гриценка приєдналася до опозиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі