четвер, 15 травня 2008 14:31

Омельченко вважає Черновецького слабкою, неграмотною маріонеткою

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Нардеп від ”Нашої України—Народної самооборони” Олександр Омельченко говорить, що ніколи не йшов на вибори у блоці президента
Нардеп від ”Нашої України—Народної самооборони” Олександр Омельченко говорить, що ніколи не йшов на вибори у блоці президента

Колишній міський голова Києва 69-річний Олександр Омельченко нині народний  депутат від блоку "Наша Україна—Народна самооборона". Очолює парламентський комітет із питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Зустрічаємося з ним у будинку Верховної Ради на вул. Садовій. Кабінет Омельченка на четвертому поверсі. Він заходить у приймальню, цілує в щоку секретарку — симпатичну шатенку. Бере з вази букет троянд і йде вітати співробітницю комітету з днем народження. За кілька хвилин повертається.

Про інтерв"ю з ним "ГПУ" домовлялася майже рік. Кілька разів Омельченко переносив зустріч.

— У нас небагато часу, бо Юлія Володимирівна збирає коаліцію, — говорить він і дивиться на годинник.

На міського голову столиці балотуєтеся, щоб забрати голоси в Леоніда Черновецького чи щоб перемогти?

— Я йду на вибори, щоб вплинути на киян і результатами виборів змінити владу в столиці. Депутатська коаліція, що прийде до влади, це зробить.

Сьогодні всі соціологічні дослідження показують лідерство Черновецького...

— У Верховній Раді з березня лежить проект закону про вибори міських голів у Києві, обласних центрах та містах обласного підпорядкування в два тури. Арсеній Яценюк казав, що це буде мудрий закон. Але президент декілька разів попередив, що його не підпише. Мовляв, він недемократичний. Коаліція підкорилася думці президента. Ні в якій демократичній країні цього би не було. Тільки в нас. Із трьох президентів, яких я знаю, таку заяву міг зробити тільки Ющенко. Як можна вважати сильним мера з 12 відсотками в Черкасах, із 18 відсотками в Броварах та з 32 відсотками голосів у Києві?

Чому зазвичай виборче законодавство у нас змінюється саме під вибори?

— Так ще ж у березні такий законопроект умовно зареєстрували до порядку денного. Якщо президент вважає, що два тури — недемократично, то для чого тоді в усіх видах спорту є одна четверта фіналу, півфінал? Для чого королев краси вибирають у кілька турів? Для чого Ющенка вибирали в три тури, якщо це недемократично?

Чим ви пояснюєте таку позицію президента?

— Коли він чотири роки тому боровся з "кучмізмом", то називав себе демократом. І зараз продовжує. А я перестав його так називати!

До кабінету заходить водій Омельченка з мобільним. Депутат коротко з кимось розмовляє.

Чому ви вважаєте Ющенка недемократичним?

— Два роки тому президент незаконно звільнив мене з посади. А я тоді перебував на лікарняному.

То у вас особиста образа?

— У мене не може бути образи, бо я вище цього. Жовтяк, Піскун, Станік, Омельченко, — колишній мер перераховує прізвища високопосадовців, яких звільнив президент. — Хіба гарант Конституції має право порушувати Основний закон? Коли три роки тому йшли на вибори, то головним гаслом команди Віктора Андрійовича було: "Долой районні та обласні адміністрації — адмінресурс режиму Кучми". За ці роки обновили 90 відсотків районних та обласних адміністрацій вже по другому разу. То це демократично? Торік до Ради нацбезпеки й оборони ввели всіх голів облдержадміністрацій. За три роки президентства Ющенка — аж чотири уряди. І наступний буде.

Скоро?

— Не знаю, але точно буде.

Ющенку вигідні вибори мера в один тур?

— Він зацікавлений у цьому більше за всіх. Але робить це тільки руками голови свого секретаріату — Балоги.

Навіщо Ющенкові Черновецький на посаді мера?

— Йому потрібна слабка, політично неграмотна маріонетка, яка не володіє українською мовою. Сильному президенту потрібен сильний столичний мер, а слабкому... — на кілька секунд замовкає. — Далі самі додумайте.

Чому посада столичного мера така важлива для глави держави?

— Я не можу говорити точно, але мене смущає те, що і Ющенко, і Черновецький — в минулому банкіри. На очах у президента кияни пограбовані. Муніципальний банк "Хрещатик", який на 90 відсотків був у власності Київради, приватизований кланом Черновецького, Хмельницького, Комарницького. Так що, це без відома голови Нацбанку Стельмаха? Без відома президента Ющенка? Як у тому анекдоті: "Якщо Сара не незаймана, то вибачте".

Що буде, коли Черновецький виграє вибори міського голови, а більшість у Київраді буде проти нього?

— До виборів більше тижня. Я нічого допускати не можу. Бо по панові Черновецькому є колегіальне рішення уряду та комісії Верховної Ради, що він за два роки господарювання у Києві роздав тисячі гектарів землі. Що столиця втратила банк "Хрещатик", "Київпроект", "Київгаз", "Київмлин", "Київводоканал". Це все втрачено за ці роки. Хіба без найвищого прикриття це могло трапитися?

У нас небагато часу, бо Юлія Володимирівна збирає коаліцію

Так формуються столичні олігархи?

— Вони вже давно сформовані. Але до київського майна і добра руки були короткі. Тому жодного олігарха при міському голові Омельченку не було. Що приватизував у місті олігарх Пінчук? Ахметов, Суркіс і Медведчук? Нічого! Бо все належало столичній громаді. А за два останні роки спустили все.

Що будете з цим робити?

— Повернемо, якщо незаконно було пограбовано. Тут немає строку давності. Це службові злочини. Куплені юристи кажуть, що якщо Київрада приймає рішення, то міський голова не має до цього відношення. Це не так. Він має право протягом десяти днів не підписати будь-яке рішення Київради і письмово повідомити про це депутатів. Це вище, ніж право вето президента над парламентом.

Якщо мер не підпише рішення міськради, то воно не вступає в дію. А нині є скасовані через суди рішення, то чому Черновецький не несе відповідальності? Колегіально вони приймалися, підпис голови під ними є. Тож він персонально має відповідати. А суди скасували десятки рішень Черновецького. Це кримінал. Але прикриття Секретаріату президента не дає змоги його притягнути.

Чому демократична коаліція не спромоглася висунути єдиного кандидата?

— Цього не хотів президент. Він хоч раз покликав когось із кандидатів у мери на чай? Він ще два місяці тому заявив, що не підпише законопроект про два тури виборів. Це вже був один із кроків, щоб не визначити єдиного кандидата. Бо два тури самі його визначили б.

Ви в усьому звинувачуєте Ющенка, але ще півроку тому пройшли до парламенту в президентському блоці.

— Я ніколи не йшов у блоці президента. Я йшов третім номером у "Народній самообороні". Вважаю себе "самооборонцем".

Але Ющенко агітував за блок НУ-НС з усіх біґбордів...

— Я не бачив того, щоб Ющенко за нас агітував. У тому, що зараз робиться в столиці, винен Секретаріат президента і Черновецький зі своїм кланом.

Після виборів ви далі просуватимете закон про два тури, чи він так і залишиться в комітетах?

— Хто б на виборах не переміг — буде слабким мером. Голосувати прийде 70 відсотків людей, кандидат у мери набере 30 відсотків. Виходить: лише для кожного п"ятого з киян він буде авторитетним міським головою. Можна так працювати? Чого я раніше такий речистий був? Бо вигравав вибори з 76 і 73 відсотками. То потрібен був другий тур? Ні. Вже минулі вибори показали, що треба було вивести двох у фінал — Кличка та Черновецького. Тоді хтось із них вже набрав би понад 50 відсотків.

Заходить прес-секретар Омельченка й каже, що тепер депутати зустрічатимуться не з Тимошенко, а з Луценком.

— Він там вже є? — запитує нардеп. — Багато людей? Якщо вже є чоловік із 10, то я теж піду.

Закурює сигарету й опускає руку під стіл.

Ви задоволені тим, як співпрацюють президент та прем"єр?

— Спочатку потрібно запитати в людей, чи вони задоволені їхньою роботою? Чи вони задоволені постійними звинуваченнями, претензіями і позором.

Знову заходить прес-секретар. Каже, що Луценко вже з"явився.

— Відповідаю за все, що я казав, — говорить Омельченко. Встає і поправляє піджак.

Кілька місяців тому ви казали, що не підете в мери. Чому позиція змінилася?

— Думки змінюються в кращу сторону, — усміхається нардеп. Прощається. Просить водія, аби подарував кореспондентам меду (Омельченко має велику пасіку. — "ГПУ"). Той витягає кілька баночок. На їхніх кришках написано: "Єдність — українська партія".

1938, 9 серпня — Олександр Омельченко народився в селі Зозів Липовецького району на Вінниччині
1974 — закінчив Київський інженерно-будівельний інститут
1990 — заступник голови міськвиконкому Києва
1994 — перший заступник голови столичної міськдержадміністрації
1996 — призначений головою КМДА
1998 — обраний депутатом та головою Київради
1999, 2002 — обраний столичним міським головою
2004 — кандидат у президенти від партії "Єдність"
2006 — посів на виборах мера Києва третє місце
2007 — депутат від блоку "Наша Україна—Народна самооборона"
Одружений. Має двох синів та чотирьох онуків

Зараз ви читаєте новину «Омельченко вважає Черновецького слабкою, неграмотною маріонеткою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі