пʼятниця, 19 січня 2018 07:55

"Олігархи ходять на Банкову, як на роботу"
2

Народний депутат із Радикальної партії Валерія Заружко з колегами слухають поправки до законопроекту ”Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях”. Із 345 зареєстрованих нардепів у залі менше ста осіб
Фото: Cергій Cтаростенко
Між активістами біля наметів та правоохоронцями сталася сутичка 16 січня. Запалили шини й намагалися спалити російський прапор. Поліцейські та пожежні загасили вогонь. Один правоохоронець постраждав

— Пройшло чотири роки після Майдану, а основні агенти впливу Росії в Україні не покарані, не відповіли за злочини часів режиму Януковича. Олігархи комфортно почуваються. Напевно, вийшли на домовленості з вищим керівництвом держави. Теперішня влада, парламент обиралися на риториці боротьби з РФ і корупцією. Конкретних результатів не досягли. Ми не хочемо з ними битися, але нагадуємо, що проблема є, — говорить 27-річний Іван Ковалик із Тернополя. Приїхав на марш "Стоп реванш" у Києві 16 січня.

Акцію підтримали "Вільні люди", Молодіжний націоналістичний конгрес, Українська народна рада Донеччини й Луганщини, "C 14", УНА-УНСО, Національний альянс, Музичний батальйон, організація учасників АТО "Булава", "Правий сектор".

Близько 9:00 колона з понад сотні людей рушає від стадіону "Динамо" ім. Валерія Лобановського. Йдуть вул. Михайла Грушевського. Люди тримають синьо-жовті й червоно-чорні прапори. Поліція пропускає учасників ходи через рамки-металошукачі. Зупиняються на проїжджій частині навпроти четвертого під'їзду Верховної Ради. За парканом під парламентом стоять бійці Нацгвардії. За порядком наглядають 3800 правоохоронців.

Із колонок лунає гімн. Присутні вшановують хвилиною мовчання загиблих захисників Донецького аеропорту (16 січня відзначають День захисників ДАПу, з ініціативи самих кіборгів. — ГПУ). Вивішують банер із написом "Обличчя реваншу". На ньому зображені російський президент Володимир Путін, його кум і переговорник у тристоронній контактній групі в Мінську Віктор Медведчук, олігархи Дмитро Фірташ і Рінат Ахметов, нардепи з "Опозиційного блоку" Сергій Льовочкін і Вадим Новинський.

На білому мікроавтобусі "Рено" наклеєні плакати "Гоніть ватну заразу", "Ні амністії колаборантам". Люди вимагають ухвалити закони про деокупацію Донбасу, Антикорупційний суд, мову й позбавлення впливу російських спецслужб на церкву, а також — санкції проти РФ і проросійських олігархів.

— Якщо не обмежать діяльність російського бізнесу, його супергігантів Росатому і Роснєфті, тоді заради чого ця війна? — каже переселенець із Донецька 36-річний Станіслав Федорчук. — Олігархи ходять на Банкову, як на роботу, вирішують свої бізнесові питання.

— Російських колаборантів — тих, хто воював проти наших Збройних сил, катував, брав у заручники громадян — хочуть амністувати. Тоді вони зможуть іти в політику. А ми отримаємо анклав із черговим путінським терористом на чолі, — говорить ветеран АТО Віталій Овчаренко, 28 років.

О 10:00 у парламенті реєструються 345 народних депутатів. Уперше збираються в сесійній залі 2018 року. Перед цим три тижні мали працювати в комітетах і з виборцями.

Першим на порядку денному стоїть законопроект "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях". У народі — "закон про деокупацію". Його подав президент Петро Порошенко торік у жовтні. Тоді депутати підтримали документ у першому читанні. У ньому вказують, що Росія організувала терористичну діяльність в Україні, веде збройну агресію й окупувала частину території. Київ не несе відповідальності за її протиправні дії як держави-агресора. Керівництво армією, полі­цією та іншими органами, що залучають до відсічі РФ, покладається на Об'єднаний оперативний штаб Збройних сил України. Депутати подали 673 правки до документа.

— Маємо поламати топ-корупцію. Для цього треба призначити незалежного генерального прокурора. Аби президент і високопосадовці не відчували, що стоять над законом, — каже народний депутат від "Самопомочі" 40-річний Єгор Соболєв у кулуарах. — Суспільство повинно бути вимогливим. Несподіванок цьогоріч буде багато — від спроб призначити дострокові вибори до здачі національних інтересів, виконуючи Мінські угоди.

— Новий політичний сезон буде передвиборчий, — говорить біля сесійної зали позафракційний депутат Володимир Парасюк, 30 років. — Коаліція прийматиме зміни у соціальній сфері. Тільки щоб задобрити виборця. Конструктиву в парламенті немає.

На другому поверсі під ялинкою колядники вітають нардепів із Різдвяними святами. У вестибюлі — виставка світлин загиблої лейтенанта, добровольця батальйону "Київ-2" Аміни Окуєвої. Парламентаріїв закликають звернутися до президента з пропозицією присвоїти їй звання Героя України.

Близько 11:00 у сесійній залі менше сотні нардепів. Біля наметів активісти підпалюють п'ять автомобільних шин із сіном і російський прапор. Пожежники гасять вогонь. Активісти штовхаються із силовиками.

— Склалася ситуація, коли низи ще не можуть, а верхи вже не хочуть, — каже колишній командир полку "Азов", позафракційний нардеп Андрій Білецький, 38 років. На ньому синій костюм і чорний галстук. — Перед Україною є два виклики. Перший — війна. Другий — демографічна коматозна ситуація. В країні залишилися 35 мільйонів українців. Цього року Порошенко може перестати бути президентом. Можливо, і строк цього парламенту підійшов до ­кінця.

О 14:00 Парубій закрив ранкове засідання.

— Підтягуємо хвости цієї сесії. Курс стрибає, Міжнародний валютний фонд скаржиться, а Гонтареву не міняють. Або це все якось виправимо, або влада, що відчуває подих виборів, усі важливі питання кине й усунеться. А країна лежатиме у сплячці, — розповідає 39-річний Ігор Луценко з "Батьківщини". — Влада розмивається, а її інститути потихеньку зникають. Президент зайнятий інтригами й зароблянням грошей.

За майже 6 год. розглядають 482 правки. О 18:03 засідання закривають. Розгляд решти поправок завершують 18 ­січня.

Зараз ви читаєте новину «"Олігархи ходять на Банкову, як на роботу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі