четвер, 17 травня 2007 16:34

"Оці перемовини двох Вікторів для мене взагалі дивні"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  В Олексія Данілова немає бажання будувати ”кучмізм Губського” або ”соціалізм Вінського”
В Олексія Данілова немає бажання будувати ”кучмізм Губського” або ”соціалізм Вінського”

Із 44-річним Олексієм Даніловим, народним депутатом від БЮТу, зустрічаємося в столичному кафе "Калина". Воно належить його близькому другові Михайлу Бродському. Саме з ним Данілов сидить біля вікна і п"є зелений чай. Бродський замовляє собі тістечко.

Данілов просить кілька хвилин зачекати. Потім каже, що зустрітись у "Калині" запропонував невипадково — тут збираються члени Парії вільних демократів, яку очолює Бродський.

Данілова, як і Бродського, не включили до виборчого списку БЮТу на дострокових виборах. Однак він наголошує, що жодного поганого слова про Юлію Тимошенко не скаже. Говорить, що в цьому не підтримує Бродського, який постійно лідерку БЮТу критикує.

— Це не його справа — це справа журналістів — казати хто є хто, — пояснює. — Те, що робить Юлія Володимирівна, нехай залишиться на її совісті.

Перепрошує, що шепелявить. Каже, зараз має проблеми із зубами. Говорить українською. Каже, що з друзями й родиною спілкується російською, але вважає, що людина на державній посаді мусить знати державну мову.

— Що стосується Віктора Ющенка, то він робить такі помилки, що мені його шкода, — продовжує Данілов. — Коли каже, що рішення Конституційного суду й рішення щодо Жовтяка — це якесь шоу, то це знущання громадянина Ющенка над судами. У нас відсутня прокуратура. Коли Віктор Ющенко звільняв поза законом Святослава Піскуна і суд це визнав, то Ющенко повинен був вибачитися.

То, може, вони просто між собою поговорили...

— От у цьому й проблема, що хтось між собою щось говорить... А оці перемовини двох Вікторів для мене взагалі дивні. Ніхто їм не давав повноважень. Сідають, поза законом про щось там домовляються... А Давидович каже, що нічого не робитимуть, доки ці хлопці не домовляться. Але ж є Конституція, є закон, якими ми повинні керуватися. Те, що відбувається сьогодні, — це не прозріння Віктора Андрійовича, — каже про розпуск парламенту. — Насправді олігархи, які знаходяться біля Ющенка, злякалися тих, які біля Януковича. А тут іще Юлія Володимирівна...

Зі своїми олігархами на кшталт Коломойського...

— Ну, ви не поспішайте... Коли ми востаннє спілкувалися, я сказав: не можу погодитися на те, що люди, які були біля дупи Кучми, робили йому все, що завгодно, зараз знаходяться біля влади. Той же Богдан Губський. Там таких до біса.

Але ж ви раніше йшли з ними в одному списку...

— Тоді Тимошенко сказала, що бере цих людей на перевиховання. А я сказав, що, на жаль, з неї ніякий вихователь. З неї, може, непоганий політик чи для когось гарна жінка, але не вчитель.

Перевиховання не відбулося, але чому ті люди досі поруч із Тимошенко, ухвалюють рішення?

— Це питання до Юлії Володимирівни. Я відверто на засіданнях фракції казав і Губському, і Вінському, що не можу сприймати їхню присутність. Що в мене немає бажання будувати "кучмізм Губського" і "соціалізм Вінського", бо я інша людина. Я вільна людина, ліберально налаштована. На жаль, у політиків мораль і совість відсутні.

Не секрет, що в БЮТ серйозна дисципліна, і хто незгоден, опиняється "за бортом"...

— Той — ворог, — додає з посмішкою Данілов. — Після виборів я розмовляв із Дмитром Видріним (його теж не включили у нові списки БЮТу. — "ГПУ"). Кажу: "На жаль, Юлія Володимирівна не буде прем"єром". Він розповів, що вона ж уже й сукню пошила. Я запропонував побитися об заклад на пляшку коньяку. До речі, він мені її віддав. Юлія Володимирівна робила багато речей, які не йшли їй на користь.

Яка найбільша помилка?

— Це сама Юлія Володимирівна, — різко говорить Данілов. Потім на хвильку замислюється: — Найбільша помилка, що вона вибирає зручних для себе людей, які їй ніколи не скажуть правду. Говорять тільки, яка вона гарна. А їй, як жінці, це дуже подобається.

Говорять, яка вона гарна. А їй, як жінці, це дуже подобається

Хто приймає рішення у фракції, крім Тимошенко та Турчинова?

— Мене на наради не запрошують. До речі, про коньяк, — переводить розмову Данілов.— Коли вибирали спікера, то я сказав, що ним буде Мороз. Заспорив на пляшку коньяку з Романом Безсмертним. І це єдина людина з "Нашої України", хто мені коньяк віддав. Я спорив із Давидом Жванією, із Сашею Третьяковим, але вони не віддали.

Данілов наливає із заварника зелений чай. Робить ковток.

На мобільний дзвонить син нардепа. Той перепрошує й говорить, що має відповісти. До цього проігнорував два дзвінки. Каже, що син вчиться в ліцеї, де викладають українською — то він теж нею із сином спілкується.

Коли востаннє говорили з Тимошенко?

— Після того, як президент підписав перший указ про розпуск парламенту. Я сказав, що це досить небезпечний указ: Україна може розколотися на дві частини. Я хочу, щоб у нас не було кольорів. Це велика помилка. Можливо, у мене єдиного з депутатів не було прапорця БЮТу на робочому столі. Був маленький державний прапор. Ми ж депутати всієї України.

Ображаєтеся, що Тимошенко не включила вас у нові виборчі списки?

— Я не можу ні на кого ображатися. Я не є членом партії "Батьківщина", водночас не можу бути поряд із людьми, близькими до Кучми.

Хто може бути партнером для Тимошенко?

— Я з самого початку казав, що Ющенко не може бути нашим партнером. Юлія Володимирівна хоче одного — бути при владі. Це нормальна здорова амбіція. Але мене обурюють оці ярлики... Кажуть, що Мороз і Соцпартія — зрадники. Але ж "Наша Україна" ще влітку вела переговори про створення коаліції, Роман Зварич підписував угоду. Це не може об"єднати країну. Отут тема моралі, про яку так любить говорити Віктор Андрійович Ющенко.

Ви за щось ображені на президента?

— Мені його просто шкода. Взявся за те, з чим не може впоратися. З грудня 2004 року від нього очікували дій і Схід, і Захід України. А зараз відбувається політична параноя. Ті п"ять указів про розпуск парламенту і звільнення суддів! Вони що, перейшли дорогу на червоне світло? Скажіть суспільству, що вони зробили.

Партія вільних демократів піде на дострокові вибори?

— Звичайно. Не знаємо, підемо окремо чи в блоці. Ми зверталися офіційно до Юлії Володимирівни з листом, а вона промовчала.

У вас є свій бізнес?

— Був, пов"язаний з ковальством. Я переймаюся ще й видавництвом, є засновником серії "Державні зібрання України" (наприклад, фотоальбом "Київський музей російського мистецтва" вагою 6 кг, коштує близько $300. — "ГПУ"). Цей проект ведемо на меценатських засадах. А почав шлях у бізнесі двадцять років тому. Я знаю, що великі гроші — великі проблеми. А бізнес я продав. У мене є рахунок у банку, машина, п"ятикімнатна квартира на Печерську за 680 тисяч доларів. Не приховую того, чим займався. Я перший, хто в СРСР почав випускати шампунь для кішок і собак. Це було 1987 року.

Михайло Бродський, який весь час сидів навпроти за іншим столиком, каже Данілову, щоб закінчував розмову:

— Хватить балакать, вони все одно все не напишуть.

— Оця людина вважає себе вихованою, — сміється у відповідь Данілов.

Коли вже був вимкнений диктофон, Данілов переходить на російську й розповідає про свою доньку, яка навчається на другому курсі в Харківській юридичній академії Ярослава Мудрого. Каже, що ще з першого курсу привчив її до роботи. Працює вона 4 години на день й отримує $150. Згадує, що на першу свою зарплату купив мамі блузку за 8 карбованців.

1962, 7 вересня — Олексій Данілов народився в м. Красний Луч Луганської області
1996 — закінчив Луганський педагогічний інститут
1994–1997 — мер Луганська
2000 — один із лідерів партії "Яблуко"
2004 — очолював Луганський штаб кандидата у президенти Віктора Ющенка
2005 — голова Луганської облдержадміністрації
2006 — народний депутат України від БЮТу
Одружений, має чотирьох дітей і двох онуків

Зараз ви читаєте новину «"Оці перемовини двох Вікторів для мене взагалі дивні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі