пʼятниця, 15 березня 2019 06:05

Оборонний скандал зачіпає репутацію державного концерну

Автор: WWW.PRESIDENT.GOV.UA
  Президент Петро Порошенко призначив заступником секретаря Ради національної безпеки й оборони полковника Сергія Кривоноса. Він — легенда російсько-української війни. Досі обіймав посаду першого заступника командувача Сил спецоперацій
Президент Петро Порошенко призначив заступником секретаря Ради національної безпеки й оборони полковника Сергія Кривоноса. Він — легенда російсько-української війни. Досі обіймав посаду першого заступника командувача Сил спецоперацій

"Ті підлі щури, які намагалися чи намагаються розікрасти армію, будуть покарані". Цю обіцянку, яку дав після призначення заступником секретаря Ради національної безпеки й оборони полковник Сергій Кривонос, варто сприймати більш ніж серйозно. Адже Кривонос — легенда російсько-української війни. Досі обіймав посаду першого заступника командувача Сил спецоперацій. Про очолювану ним оборону Краматорського аеропорту 2014 року колись напишуть романи. Хоча поки що багато з них залишаються під грифом "таємно".

У середовищі військових добре знають: ця людина нетерпима до корупції й тим паче обкрадання армії. І невипадково в Радбезі Кривонос опікуватиметься питаннями переозброєння ЗСУ та військово-технічного співробітництва. Ними донедавна займався Олег Гладковський, якого президент звільнив після корупційного скандалу.

Призначення Кривоноса в РНБО — ще один вдалий хід Порошенка після звільнення Гладковського, звернення до НАБУ з вимогою взяти розслідування у свої руки, ініціювання аудиту Укроборонпрому та ревізії всіх його контрактів.

Цим президент довів: коли йдеться про звинувачення в корупції — для нього неважливі ні прізвища, ні посади, ні навіть давнє особисте знайомство, як у випадку з його колишнім бізнес-партнером Гладковським.

Однак опоненти Порошенка охоче використовують оприлюднені журналістами факти проти нього під час передвиборчої кампанії. Перша частина розслідування називається "Друзі президента крадуть на оборонці". Перед виборами такий заголовок влучив у "яблучко".

У правоохоронних органах кажуть: це дані з кримінальних справ, по яких триває розслідування. Зокрема, як повідомив в інтерв'ю сайту "Цензор.НЕТ" генпрокурор Юрій Луценко, на згадану в програмі фірму "Оптимумспецдеталь" прокуратура вийшла ще 2016 року, розслідуючи одну із сотень справ по Укроборонпрому.

Радник міністра оборони Юрій Бірюков ­оприлюднив навіть номери кримінальних справ, що стосуються згаданих подій: п'ять із них були порушені військовою прокуратурою 2015-го, 2016-го і 2017 року, одна — НАБУ 2016-го.

Як стверджують у сюжетах, учасники корупційної схеми заробили 250 млн грн. При цьому в їхній переписці фігурують суми в 1,2 млн грн і 270 тис. грн.

— Учасники схеми ділять суми, що здаються смішними. Якщо згадати, що Порошенко витратив на благодійність 1,2 мільярда гривень із власної кишені. Тільки на армію — понад півмільярда, — каже політичний консультант Володимир Макаровський. І це, на думку експерта, знімає з президента підозри, що він пов'язаний із розкраданнями в Укроборонпромі. — Дивно було б витрачати сотні мільйонів на армію — і обкрадати її на сотні тисяч.

Журналісти з команди Бігуса не приховують, що переписку між учасниками схеми на адресу редакції надіслав електронною поштою невідомий відправник. Не виключено, що їх використали "всліпу".

— Я з підозрою ставлюся до часового проміжку, в який була оприлюднена ця інформація. Адже до виборів для повноцінного розслідування звинувачень не залишається часу. І мої підозри зросли, коли я побачив негайну реакцію Юлії Тимошенко, яка закликала до імпічменту президента, — говорить професор Тарас Кузьо.

А громадська діячка Катерина Смаглій зауважує: не варто забувати, що цей скандал має не лише внутрішні, а й зовнішні наслідки.

— Якщо звинувачення правдиві, всі винні мають бути покарані за державну зраду. Але беручи до уваги гарячкові зусилля Росії привести до влади в Україні "кого завгодно, аби не Порошенка", спостерігачі мають вимагати оприлюднення джерел, із яких надійшли ці матеріали, — каже Смаглій.

Як стверджують в оточенні Порошенка, у причетність Гладковського до брудних махінацій він не вірить. Але, як і належить європейському політику, вважає своїм обов'язком створити умови для незалежного розслідування. Тому підписав указ про відставку з посади в РНБО і закликав НАБУ об'єктивно розслідувати оприлюднені журналістами факти.

І якщо антикорупційні органи підтвердять звинувачення, жодних індульгенцій або захисту від президента ніхто не отримає."Винен? Так садіть!" — процитував слова Порошенка генпрокурор Луценко.

Але за виборчими перипетіями не можна забувати про ще одну важливу складову цього скандалу. Вона зачіпає репутацію не лише конкретних осіб, а й державного концерну Укроборонпром. Ця фактично зруйнована на 2014-й структура за попередні п'ять років відновила оборонну промисловість і регулярні постачання в армію зброї, військової техніки й запасних частин. Вона перейшла до проектування ракетних програм. І дискредитація концерну на міжнародній арені може коштувати Україні важливих ринків збуту озброєнь. У чому зацікавлені певні сили за межами нашої держави.

Зараз ви читаєте новину «Оборонний скандал зачіпає репутацію державного концерну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі