вівторок, 16 березня 2010 07:49

НУ-НС хоче створити опозицію з окремих депутатів

Депутати-"нунсівці" Микола Мартиненко та Анатолій Матвієнко зареєстрували законопроект про внесення змін до регламенту. Хочуть, щоб до парламентської опозиції могли входити окремі депутати. Теперішній регламент дозволяє оголосити себе опозицією лише одній найбільшій фракції. Їй надають право призначити керівників кількох парламентських комітетів.

— Ми не хочемо бути піднощиками снарядів для однієї, хай і найчисленнішої фракції. Я особисто очолю опозицію своєї фракції, — каже 49-річний Микола Мартиненко. — Монополізація влади однією силою, а опозиції — іншою в наших умовах призведе до повторення ПріБЮТ (cоюз Партії регіонів і БЮТ, який не відбувся в першій половині 2009 року. — "ГПУ").

Відповідно до запропонованих змін, будь-яка фракція може заявити про свою опозиційність до чинної влади й створити опозиційний уряд.

У БЮТ заявляють, що відстоюватимуть своє право на опозиційність. Адже вони мають найбільшу серед опозиційних фракцію — 155 нардепів. Тоді як у НУ-НСі — 72.

— Згідно з регламентом, опозиція в парламенті може бути лише одна-єдина. В даному випадку, це наша фракція. А якщо хтось захоче до нас приєднатися, тоді ми будемо розглядати це питання, — говорить "бютівець" Сергій Сас, 52 роки. — Те, що там ще Яценюк й інші заявляють про своє бажання, то хай собі говорять. Бо виходить, що будь-хто може під забором створити тіньовий уряд і опозицію.

— Фракція НУ-НС хоче зберегти своє поле для маневрів, оскільки чудово розуміє, що їм зараз диктуватимуть різноманітні умови Тимошенко, — вважає 39-річний Кость Бондаренко, директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна. — А вони хочуть самі виходити напряму на домовленості з Януковичем.

Про опозиційність офіційно заявила лише фракція БЮТ. Усередині блоку НУ-НС єдності немає. Але окремі депутати і групи оголосили себе опозицією: Арсеній Яценюк, Микола Мартиненко, В"ячеслав Кириленко, який очолює  депутатську групу "За Україну!".

Зараз ви читаєте новину «НУ-НС хоче створити опозицію з окремих депутатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі