Ексклюзиви
пʼятниця, 06 травня 2011 09:27

"Нова українська революція почнеться у середині вересня"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Зорян Шкіряк: ”У Києва вкрадено більше 70 мільярдів гривень. Це — четверта частина бюджету України”
Зорян Шкіряк: ”У Києва вкрадено більше 70 мільярдів гривень. Це — четверта частина бюджету України”

На зустріч лідер Соціально-християнської партії та громадського об'єднання "Новий Київ" екс-депутат столичної міськради 40-річний Зорян Шкіряк запізнюється на 35 хв. Каже, застряв у пробці на маршруті, яким їздить президент Віктор Янукович. Захекавшись, забігає до кабінету на третьому поверсі будівлі на вул. Шовковичній. Це неподалік Верховної Ради та уряду. На стінах розвішані картини його колишньої дружини — букет із соняшників та жінка з парасолькою. На шафі — шампанське з фото Шкіряка. Він алкоголю не вживає.

Днями колишнього голову столичної Шевченківської райдержадміністрації Віктора Пилипишина звинуватили в розтраті 15 мільйонів гривень. Що за цим стоїть?

— Усім відомо, що Пилипишин — один із реальних гравців на майбутніх виборах мера столиці. Наїзд на нього — це банальна зачистка конкурентів Попова (голова Київської міської держадміністрації, призначений президентом. — "ГПУ").

Олександр Попов заявляє, що команда нинішнього мера Києва Леоніда Черновецького розікрала майно, землі на 70 мільярдів гривень. Це реальна сума?

— Це занижена цифра. Коли Попов говорить: "Ми повернемо все київській громаді", то виникає запитання: що ви конкретно повернете? Значна частина цих активів вивезена за кордон. Ну, шматок землі якось ще можна повернути. Але ж треба виграти суд! Тобто влада може повернути його тіньовими шляхами собі й розподілити між собою. Для чого людям вішати лапшу на вуха? Візьміть посадіть Черновецького, Довгого, усю їхню компанію, і парочку "регіоналів", які допомагали крадіжкам, не забудьте туди прикрутити. Потім, якщо відберете гроші, наприклад 50 мільярдів, то одразу скажіть — як вони будуть використані.

Що можна було б зробити для міста на 70 мільярдів?

— Звести сотні будинків, десятки лікарень і шкіл, заводів, реалізувати багато соціальних проектів. Це — статки Ріната Ахметова, або двічі — Віктора Пінчука. Це — четверта частина бюджету України. Київ міг би жити і розвиватися на ці гроші роками.

Проти Черновецького порушать кримінальну справу?

— Чіпатимуть тільки "пішаків". А Черновецький буде до останнього шантажувати "регіоналів" заявою про звільнення з посади. Це автоматично призведе до виборів у столиці, які Попов програє. Якщо ж Черновецького допечуть, то він може втекти до Грузії чи Ізраїлю і щасливо там жити. Із зятем мера В'ячеславом Супруненком складніше, бо він відповідав за всі оборудки Черновецького. Тут залежатиме від "ціни питання" — зможе відкупитися чи ні.

Олесь Довгий (колишній секретар столичної міськради. — "ГПУ") думав, що його "кришаньот" Юра Єнакіївський (нардеп-"регіонал" Юрій Іванющенко. — "ГПУ") і врятує теща (нардеп-"регіонал" Ірина Горіна. — "ГПУ"). Його ж поставили на місце. Показово арештували голову фракції Черновецького в міськраді Дениса Комарницького. За що? Не за розкрадені гектари землі, а за розбійний напад п'ятирічної давнини. Це стаття, з якої дуже легко зіскочити. Не виключаю, що він усе віддасть, і значно більше, ніж просили на початку.

Що треба було б зробити в Києві насамперед?

— Змінити закон про столицю, повернути меру забрані повноваження й право киян на самоврядування. Вибори міського голови мають проходити в два тури, щоб знову випадково не перемогла "команда професіоналів". Депутатів обирати за мажоритарними округами з дієвим механізмом їх відкликання. Дострокові вибори мера і ради мають пройти не пізніше осені цього року. Це можна реалізувати лише громадським тиском — виходом людей на вулиці.

Чому влада ігнорує мітинги?

— Якби на вулиці вийшли сто тисяч людей, результат був би інший. Свого часу під Київрадою був бунт транспортників. Тоді Черновецький міг піти, але опозиціонери шанс не використали. Ми також неодноразово проводили акції, коли Ющенко та Балога "кришували" Черновецького. Мене викликали в Секретаріат президента і казали мовчати.

Коли народ масово вийде на вулицю?

— Поштовхом стане "Весняний марш протесту" 19 травня під Верховною Радою. Улітку плідно працюватимемо з лідерами непарламентських партій, щоб вони включилися в процес, і восени ситуація буде інакшою. Її вирішить соціальний вибух. Рік тому я за 100 гривень купував у супермаркеті нормальний пакет продуктів, а зараз можу втримати його на одному пальці. І так у кожній родині. А ще назріває квартирний бунт, бо в людей відніматимуть житло. Тож із 15–20 вересня почнеться нова українська революція. Дивлячись на сьогоднішню владу, сумніваюся, що вона закінчиться мирно.

Люди можуть прийти з вилами до "Межигір'я", де живе президент?

— Зі зброєю, мабуть, ні. Хоча, хто його знає. Усе залежатиме від терпіння людей.

Влада будує мости, відкриває станції метро. Це вгамує народне невдоволення?

— Станції метрополітену були готові до них на 95 відсотків. Гроші на мости, як і раніше, розкрадаються. Закладають у бюджет 10 сантиметрів асфальту, а кладуть п'ять. Постійно відкривають швидкісний трамвай, і ніяк це зробити не можуть. Перший раз вкинули 150 мільйонів, потім — 80, а все в аварійному стані. У проектах до Євро-2012 — найбільша корупційна складова. Чемпіонат починається через рік. Що в Києві зроблено?

Будують стадіон "Олімпійський".

— Його початкова вартість була 220 мільйонів доларів, а тепер перевалила за 700. За ці кошти на стадіоні мають викласти камінцями Сваровські поручні. А гроші йдуть підряднику — компанії, що, як пишуть, наближена до віце-прем'єра Бориса Колеснікова. При тому, що Юрія Луценка за 40 тисяч гривень пакують на кілька років. Євро-2012 не принесе нічого хорошого. Туристи привезуть мізер порівняно з тим, що вкрадено. Може, більше 50 відсотків розкрадають.

За яких умов нова революція не провалиться?

— Має прийти нове покоління політиків із новою ідеологією, новим мисленням у системі управління. Їм треба сформуватися. Це процес, який не можна оголосити. Але він відбувається.

 

Діди були міністрами в уряді Карпатської України

Зорян Шкіряк народився в Ужгороді на Закарпатті. Його батьки — медики. Родина переїхала до Києва, коли синові було 3 роки. Зорян кинув медінститут після першого курсу.

— Зрозумів, що не моє, — згадує. — Хоча бабуся Марія закінчила Сорбонну у Парижі, була відомим лікарем, професором. Мама Зореслава і зараз працює, очолює комітет біоетики у Раді Європи. Вона знає 11 мов, почесний професор 10 університетів. Їй 73 роки. У мене двоє дідів були міністрами в уряді Августина Волошина (прем'єр автономного уряду Карпатської України 1938 року. — "ГПУ").

Шкіряк здобув юридичну освіту в Українському комерційному коледжі. Вчився у Школі бізнесу в Австрії. Закінчив Київський інститут політичних наук.

Розлучений, виховує двох доньок: 12-річну Зореславу-Марію та 6-річну Христину-Софію.

 

Зараз ви читаєте новину «"Нова українська революція почнеться у середині вересня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

136

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути