середа, 03 вересня 2008 18:15

Нова більшість забрала в президента повноваження

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  ”Бютівець” Микола Томенко тисне руку ”регіоналу” Олександрові Лавриновичу. Щойно їх обрали заступником і першим заступником голови Верховної Ради. Праворуч сидить спікер Арсеній Яценюк
”Бютівець” Микола Томенко тисне руку ”регіоналу” Олександрові Лавриновичу. Щойно їх обрали заступником і першим заступником голови Верховної Ради. Праворуч сидить спікер Арсеній Яценюк

У вівторок засідання Верховної Ради тривало до 21.00. Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко та комуністи голосували разом — спростили процедуру імпічменту президента, обмежили повноваження глави держави й розширили урядові.

А почали з війни у Грузії. Лідер фракції БЮТ 51-річний Іван Кириленко переконує, що це чужий конфлікт і Україна не повинна в нього втягуватися:

— Ми не стаємо ні на бік Росії, ні на бік Грузії.

Від блоку НУ-НС слово надають Романові Зваричу. Він каже, що український парламент повинен засудити військову агресію Росії на території Грузії. Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, 34 роки, ставить на голосування проекти постанов усіх фракцій. Жоден не проходить.

— Пропоную обрати заступників голови Верховної Ради, — каже Яценюк.

Із зали кричать, що спочатку треба ухвалити закон "Про підвищення престижності шахтарської праці". Спікер ставить на голосування, але "за" лише 62 народні депутати.

— Вот козлы! — кричать із ложі для гостей шахтарі, які ще зранку чекали на це рішення.

— Не хвилюйтеся, працюватимемо до ранку, а тоді всіх попустить, — усміхається Яценюк і пропонує обирати заступників голови парламенту.

Партія регіонів висуває кандидатуру Олександра Лавриновича на першого віце-спікера, БЮТ — Миколи Томенка на віце-спікера. Їх підтримують 340 народних депутатів — Партія регіонів, БЮТ і Компартія. Також голосують із десяток нардепів від "Народної самооборони" міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Яценюк запрошує новообраних заступників сісти у президії. До сесійної зали заходить прем"єр-міністр Юлія Тимошенко. Каже, сподівається на ухвалення закону "Про підвищення престижності шахтарської праці". 446 нардепів голосують "за". Шахтарі й народні обранці встають і аплодують. Тимошенко піднімає два великі пальці догори та йде. За цим законом шахтарі отримуватимуть вищу зарплату й пільги.

Я робив усе для того, щоб зберегти демократичну коаліцію

— Коаліція розпалася, і Верховна Рада запрацювала, — зауважує лідер блоку свого імені Володимир Литвин, 52 роки.

Яценюк повідомляє, що далі в порядку денному стоять суто політичні питання — це спрощення процедури імпічменту президента, перерозподіл впливу на Конституційний суд і передача Кабміну повноважень глави держави.

— Я робив усе для того, щоб зберегти демократичну коаліцію, й моїми руками розвалу її не буде, — каже він. — Я засідання, яке розвалює демократію, вести не буду! Відбувається змова та спроба переписати Конституцію.

Яценюк виходить. Лавринович і Томенко ведуть засідання. Лідер фракції НУ-НС В"ячеслав Кириленко, 40 років, просить "бютівців" не голосувати разом із "Регіонами" і комуністами:

— Це антипрезидентський шабаш! Ми повідомляємо виборцям, що руками наших союзників по коаліції вона може розвалитися. Треба терміново зібрати раду коаліції.

"Нашоукраїнці" виходять. "Бютівці" залишаються в залі. Геть ідуть і депутати Блоку Литвина.

Одноголосно БЮТ, Партія регіонів і Компартія спрощують процедуру імпічменту президента, урізають президентські та розширюють прем"єрські повноваження. Зокрема, Віктор Ющенко більше не зможе зупиняти рішення уряду та направляти їх у Конституційний суд. У нього забрали право призначати керівників регіональних відділень Служби безпеки України. Прем"єр тепер може без президента визначатися зі складом Кабміну. Також уряд має право ігнорувати укази глави держави і Ради національної безпеки та оборони.

Диригує голосуваннями БЮТу нардеп Андрій Портнов, 34 роки. Під час представлення одного із законопроектів із трибуни він голосно каже:

— Сьогодні мій день!

І тихо додає:

— Надо было вовремя назначить меня главой Фонда госимущества.

Наостанок виносять на голосування кандидатуру Валентина Наливайченка на посаду голови Служби безпеки. Він майже два роки є виконувачем обов"язків глави СБУ. "За" не голосує жоден із нардепів.

Зараз ви читаєте новину «Нова більшість забрала в президента повноваження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі