середа, 19 грудня 2007 18:33

"Немає ніякої політичної розправи над Рудьковським"

  Антон Яценко: ”У деяких міністерствах кількість заступників міністрів сягнула шістнадцяти осіб!”
Антон Яценко: ”У деяких міністерствах кількість заступників міністрів сягнула шістнадцяти осіб!”

Кандидат економічних наук, народний депутат від БЮТу Антон Яценко, 30 років, вважає підготовлений урядом Януковича проект бюджету на 2008 рік непридатним для використання новим Кабміном.


Виступ Юлії Тимошенко перед її затвердженням на прем"єра був жорстким стосовно опозиції. Буде війна?

— Ніякої війни бути не може. Опозиція здатна нас контролювати, їй надано для цього всі важелі. Їхні представники очолюють комітети з питань бюджету, боротьби з корупцією та злочинністю, свободи слова та ЗМІ. За опозицією закріплено квоту в Рахунковій палаті — органі, що контролює видатки й прибутки держбюджету. Опозиційні фракції мають можливості після першого читання проводити свої поправки до законопроектів. Отож на війну ми не розраховуємо. Сподіваємося, в опозиції буде достатньо витримки і здорового глузду не воювати, а будувати. Та й ми добре розуміємо, що опозиція не повинна бути ворогом. Її підтримали мільйони виборців. Сподіваємося, виступ Віктора Януковича у вівторок — мовляв, ми покажемо де раки зимують — був просто емоціями. Зрозуміло, що то був важкий для нього і вчорашньої влади день.

Тобто підстав для парламентських криз немає?

— Важко щось гарантувати. Але такого, як зробив народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук"янов, або ж блокування роботи парламенту в цивілізованій європейській країні бути не повинно. Влада ж є інструментом для реалізації економічних і соціальних програм, підвищення добробуту людей. Ще раз кажу — ми не будемо сповідувати давньоримського принципу "горе переможеним". І серйозної кризи не очікуємо.

Ваш однопартієць Сергій Терьохін назвав загрозливою для економіки країни ситуацію з бюджетом. Ви згодні з цим?

— На жаль, він має рацію. У нас немає бюджету на 2008, рік і це кризова для країни ситуація. До неї призвело блокування роботи парламенту опозицією та підозріла поломка системи "Рада". Ми можемо, наприклад, три місяці користуватися старим бюджетом — але він недосконалий і суперечить певним програмним засадам БЮТу та наших партнерів. Тому ухвалення бюджету-2008 — перше завдання уряду й парламенту. Іншими важливими кроками є ухвалення програми уряду та необхідних для розвитку економіки законів. Ми отримали важкий спадок — найвищий за останні десять років рівень інфляції, темпи зростання цін. Є й інші дивні речі — наприклад "роздутий" апарат. У деяких міністерствах кількість заступників міністрів сягнула шістнадцяти осіб!

Сподіваємося, виступ Януковича у вівторок був просто емоціями

До Нового року бюджет ухвалити вже неможливо?

— У цілому — ні. Можна ухвалити до кінця грудня якийсь його варіант, а в першому кварталі 2008-го доопрацювати.

Які саме виникнуть загрози для економіки, якщо з якихось причин буде подальше зволікання з ухваленням держбюджету?

— Глобальний ризик — це дефолт держави. Обвал валюти, інфляція. Повна розруха.

Чи можна хоча б частково використати напрацьований попереднім урядом проект бюджету?

— Ні. У нашому уряді дуже професійні люди в економічному блоці, насамперед міністр фінансів Віктор Пинзеник. Очолює блок доктор економічних наук Олександр Турчинов. Це працездатна команда, й вона найближчим часом внесе проект бюджету на розгляд парламенту. Він у будь-якому разі буде набагато кращим за бюджет на цей рік. З"являться нові джерела доходів. Як і 2005-го, уряд Юлії Тимошенко боротиметься з контрабандою. Також буде економія коштів на державних закупівлях. Уряд протидіятиме тіньовому відмиванню податку на додану вартість. Багато грошей крадуть, багато їх залишається в тіні. До речі, перший віце-прем"єр Олександр Турчинов має докторський ступінь в економіці саме з питань боротьби з тіньовою економікою. Тому нашим так званим опонентам, дуже багато з яких можуть бути пов"язані з певними кримінальними структурами, є про що подумати. Можливо, навіть шукати іншу країну для проведення своїх брудних оборудок.

Отже, війна таки буде?

— Та це не війна, а боротьба зі злочинцями. Хтось ганяє порожні вагони й за це отримує з бюджету відшкодування ПДВ. Хтось краде підприємства, як це було з "Луганськтепловозом". Не треба в боротьбі зі злочинністю шукати політичних мотивів. Хто, наприклад, мав контролювати витрати з бюджету, як не Головне контрольно-ревізійне управління? А голова його, Петро Андрєєв, натомість за профспілкові кошти проводив конкурси краси, пару мільйонів гривень розтринькав. Тому прокуратура має виконати свій обов"язок: якщо є склад злочину, то порушити кримінальну справу. Таких прикладів багато.

Справа міністра транспорту Миколи Рудьковського теж серед них?

— Ну, він із якоюсь дівчиною літав до Парижа. Як чоловіка його можна зрозуміти. Але якщо він так любить шикарно жити, то нехай робить це не за бюджетний кошт чи за кошт підпорядкованого йому держпідприємства, а за власний. Тим більше людина ж не бідна. Зараз СБУ розслідує цю справу. Немає ніякої політичної розправи над Рудьковським, не треба шукати тут полювання на відьом. Візьміть інший приклад — є чесний міністр аграрної політики Юрій Мельник. Був в уряді Віктора Януковича — буде й у нинішньому. Так само й багато інших професійних людей. Але злочинці повинні сидіти в тюрмах.

Зараз ви читаєте новину «"Немає ніякої політичної розправи над Рудьковським"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі