четвер, 26 липня 2007 19:03

"Нехай Луценко молотить"

Автор: фото: PHL
  Анатолій Матвієнко (праворуч) і тодішній нардеп, а нині міністр внутрішніх справ Василь Цушко під час розіграшу першого Кубка Верховної Ради з вуличного футболу в листопаді 2006 року
Анатолій Матвієнко (праворуч) і тодішній нардеп, а нині міністр внутрішніх справ Василь Цушко під час розіграшу першого Кубка Верховної Ради з вуличного футболу в листопаді 2006 року

2 серпня Українська республіканська партія "Собор" проведе передвиборний з"їзд. "ГПУ" зателефонувала її голові — 54-річному Анатолію Матвієнку.


Голова Української народної партії Юрій Костенко заявив: якщо з"їзд його партії ухвалить рішення йти на вибори окремо, то УНП вийде із блоку "Наша Україна—Народна самооборона". Що тоді робитиме УРП "Собор"?

— Ми в своїй партії цього не обговорювали. Підписали декларацію і будемо послідовними у своїх діях. А заява Костенка, думаю, зроблена для того, щоб зменшити напругу з"їзду. Вона зорієнтована не на мегаблок, а більше на УНП.

Якими будуть головні питання на вашому з"їзді?

— Будемо обговорювати, чи розпускаємося заради створення нової партії.

Чи відчуваєте готовність партії саморозпуститися?

Матвієнко зітхає, а тоді говорить:

— Це болісне питання. Але якщо ми розуміємо, що національний інтерес є святим, то тоді політичний, партійний має стояти після нього. Сьогодні в нас з"являються ієрархічні клани, політичні холдинги. І протистояти їм з їхньою потужною фінансовою структурою може тільки ідеологічна сила. Тому ми вважаємо, що створення такої партії є необхідним і важливим кроком.

Додає, що потрібно створити саме потужну правоцентристську силу.

Допускаю, що такі, як я, вже набридли суспільству

— Юля — це соціал-демократ. "Регіони" — це космополітичні ліберали, а от патріотичної сили немає. А запит на неї є, — наголошує. — І якщо націонал-патріоти не підуть на об"єднання, то втратимо шанс створити праву ідеологічну силу. Колись, може, її створять замість нас. Але буде згаяно час, і в цьому найбільша проблема.

Раніше квота "Правиці" в мегаблоці становила 21%. Чи буде вона змінюватися?

— Ні. Ніяких підстав для цього немає. Останнє засідання політради чітко зафіксувало квоту "Правиці" у кожній сотні. Ми з цим погодилися вже давно. Але говорити про те, що це нас супер аж так влаштовує, я би не став. Але ж ми погодилися, і шкодувати з приводу того, що вже погоджено, некоректно.

Скільки людей УРП "Собор" планує провести в парламент?

— Чотири-п"ять чоловік.

Що відчули, коли не побачили себе в першій десятці мегаблоку?

Матвієнко всміхається:

— Я в такому політичному стажі, що вже нічому не дивуюся. Тим більше, в сучасній політиці. Соціологи кажуть, що саме ці десять людей викликають більшу довіру — то треба підпорядковуватися. Допускаю, що такі, як я, вже набридли суспільству. Люди хочуть нового. Це  виборча технологія, тому я не бачу тут проблем.

Така ж сама ситуація зі списками речників від мегаблоку...

— Прийняли рішення, то вже добре. Але ж для людей це не має ніякого значення. Треба приглушити на виборах свої амбіції. Бо якби кричали і з чимось не погоджувалися, було би ще гірше.

Не відчуваєте, що відійшли на другий план?

— Треба, щоб за політиком трішки заскучали. І це добре. А раптом кращі будуть — і слава Богу. Луценко хоче молотити — хай молотить. Це його хрест. Його обрали першим номером, він має привести блок до серйозного результату. Він це розуміє.

Зараз ви читаєте новину «"Нехай Луценко молотить"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі