четвер, 02 вересня 2010 01:17

"Не знаю, хто це. Але мама казала, що це президент"

"Не знаю, хто це. Але мама казала, що це президент"

"Я привела онуків, — каже 65-річна Катерина Кравченко. — В школу не заходжу, бо сказали, що не можна — вчора з батьківського комітету подзвонили. Наказали, щоб діти були дисципліновані, щоб не бігали, були святково вдягнені. Буде хтось серйозний.

Кількасот батьків зранку стоять біля столичної школи N16 із поглибленим вивченням англійської, що в Оболонському районі. Переказують одне одному, що сюди приїде президент 60-річний Віктор Янукович.

Школярі з квітами заходять досередини. Більшість дорослих залишаються надворі під парасольками.

— Президент зробив найкращий подарунок киянам. Вибрав школу, яка недалеко від його дому. Хоч дорогу через увесь Київ не перекривали, — говорить Вікторія Цвек, 35 років.

Кінолог із собакою обходить подвір"я. Від дороги до вхідних дверей простилають світло-коричневу доріжку. Охоронці президента стежать, щоб на неї ніхто не наступав. На території школи їх близько 50. Із натовпу вибирається бродячий пес і біжить по килиму. Один із охоронців свистом відгонить його. Люди сміються.

— Не надо так смеяться, — обурюється міністр освіти 46-річний Дмитро Табачник. Він стоїть поруч із заступником глави київської міськдержадміністрації Олександра Попова. — Собака тоже пришла на праздник.

У Табачника дзвонить мобільний.

— Спасибі, дорогенький. Але це свято всієї країни. На цьому тижні я був у відрядженні. З понеділка виходжу на роботу. Так що все будемо рішати, — говорить стиха чиновник і кладе слухавку до кишені піджака.

З даху школи спускаються двоє снайперів

До школи можна потрапити тільки через рамку металошукача. Школярів із квітами в руках вишикували вздовж стін — аж до актової зали.

— Дітки, голови догори. Стоїмо прямо, — командує вчителька української Наталія Козимір. — У нас одна з найстаріших, одна з кращих шкіл у районі. Певно, тому президент до нас вирішив приїхати. А ще він казав, що вчить англійську, якраз у тему вийшло.

— До нас сьогодні приїжджає Віктор Янукович. Я не знаю, хто це. Але мама казала, що це президент, — говорить першокласниця Дарина Гудим.


До заповненої актової зали з букетом гвоздик заходить заступник глави Адміністрації президента Ганна Герман, 51 рік. Сідає позаду. Підбігає вчителька у вишиванці.

— Та я тут із краєчку, — відмахується Герман.

— Ні, ні! Такі гості мають бути по центру, — вчителька бере чиновницю під руку й тягне.

Присутніх просять вийти. Мовляв, приїхав президент, побачив, що дощу вже немає, і попросить усіх надвір. Люди на повір"ї обступають Януковича — фотографують на мобільні. Охорона тримає всіх на відстані 2 м.

— Я в дитинстві любив ходити в школу, як і всі, — каже глава держави після тривалої паузи. — Було по-різному. З однієї сторони, хотілося друзів завжди побачити після літа, поділитися враженнями.

Каже, в табелі мав "четвірки" з української мови й літератури та з російської. Решта предметів — на "п"ять".

Школярів шикують. Людей просять відійти від сходів, де стоїть президент. У натовпі обурюються.

— Не возмущайтесь, а подвигайтесь, — говорить охоронець і відсуває присутніх.

На сходи виносять президентський штандарт і трибуну. На неї кладуть окуляри й текст виступу. Янукович підходить до трибуни, всміхається. Виступає 4 хв. У текст не заглядає:

— Державі будуть потрібні освічені люди, які будуватимуть сучасну модернову країну. Треба провести переобладнання навчальних закладів, забезпечити їм сучасне оснащення та комп"ютеризацію.

Президент каже, що має для навчального закладу подарунок — комп"ютерний клас. Тоді в супроводі охоронців іде до дороги. Сідає в машину. За кілька хвилин після його від"їзду з даху школи спускаються двоє снайперів.

Зараз ви читаєте новину «"Не знаю, хто це. Але мама казала, що це президент"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

53

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі