четвер, 09 серпня 2007 17:51

Не всі перебіжчики помістилися в список "Регіонів"

Автор: фото: PHL
  ”Регіонал” Ринат Ахметов (ліворуч) та колишній ”нашоукраїнець” Олександр Волков спілкуються у Верховній Раді 11 липня 2006 року. За кілька днів до цього Волков приєднався до владної коаліції
”Регіонал” Ринат Ахметов (ліворуч) та колишній ”нашоукраїнець” Олександр Волков спілкуються у Верховній Раді 11 липня 2006 року. За кілька днів до цього Волков приєднався до владної коаліції

Причиною розпуску Верховної Ради та призначення дострокових виборів стали масові переходи депутатів від опозиції до владної коаліції. Ідеологом доукомплектування коаліції до 300 голосів був спікер Олександр Мороз. Так він зміг би долати президентське вето і приймати зміни до Конституції.

Усім перебіжчикам коаліціанти давали гарантії участі в своїх списках на наступних виборах. Однак зараз до списку Соцпартії Мороз не взяв жодного перебіжчика. Партія регіонів навпаки — прийняла майже всіх колишніх "бютівців" та "нашоукраїнців". Для цього "Регіонам" довелося посунути в списку власних депутатів. Однак місць все одно не вистачило. У минулому парламенті Партія регіонів отримала 186 мандатів.

Першими до коаліції з "Нашої України" перейшли Олександр Волков та Володимир Заплатинський. Тепер Волков отримав у "Регіонах" 42-ге місце, а Заплатинський — 231-ше.

Одним з найгучніших був перехід від "Нашої України" до коаліції групи промисловців і підприємців на чолі з Анатолієм Кінахом. Але народними депутатами в наступному парламенті стане лише половина з них. Сам Кінах на минулі вибори ішов другим номером у списку "Нашої України". Зараз він 53-й у "регіоналів". 104-м став Василь Гуреєв і 177-м Олексій Федун.

"ГПУ" зателефонувала Левові Гнатенку, 60 років, — одному з чотирьох нардепів ПППУ, які втратять мандат у наступному скликанні.

— Я не буду комментировать, почему нас нет в списке, — різко відповідає він. — Мы поддерживаем, но не ляжем под Партию регионов.

Останніми перед розпуском парламенту до коаліції перейшли "бютівці" 39-річний Олександр Ковтуненко, 33-річний Сергій Поліщук та 43-річний Олег Надоша. Лише останній потрапив у список "Регіонів" — на 183-тє місце. Надоша каже, що не розуміє, чому його товаришів не взяли до списку.

До списку Соцпартії Мороз не взяв жодного перебіжчика

— Вони хороші і порядні хлопці, — запевняє він. — А про своє місце я дізнався через дві хвилини після оголошення списку. Я навіть на з"їзді не був.

Зараз Олег Надоша у відпустці, до Києва повернеться наступного тижня.

— Молодець Надоша! — випалює Олександр Ковтуненко.

Півтора місяця тому він розповідав "ГПУ", що сподівається потрапити до виборчого списку Партії регіонів. Зараз, на запитання чому ж його там немає, каже:

— А чому я там повинен бути?

Ковтуненко сподівається, що після виборів буде у виконавчій владі:

— Ми працюватимемо разом із Поліщуком. І список пропозицій зараз вивчаємо.

Нардепа-"регіонала" Володимира Зубанова, 49 років, через те, що треба було звільнити місця для перебіжчиків, пересунули аж на 216-те.

— Нам просто продиктували, і ми проголосували. Було прохання, щоб ми списку не обговорювали, — каже Зубанов.

Колишня депутатка від БЮТу Інга Вершиніна, 40 років, у списку Партії регіонів на 232-му місці.

— На политсовете в связи с тем, что я первая перешла из БЮТ, я сама попросила дать мне место с 230 до 250, — переконує вона. — Потому что железобетонно верю, что в зал зайдут 210 депутатов.

53-річний народний депутат усіх скликань Сергій Головатий 2002-го отримав мандат за списками БЮТу, а 2006-го — "Нашої України". Зараз він став 93-м у списку Партії регіонів. Хоча всього три тижні тому в інтерв"ю "ГПУ" Головатий запевняв: "Я не бачу сенсу подальшого перебування в українській політиці. Немає з ким будувати державу". На запитання, чи не пропонували приєднатися до коаліції, Сергій Петрович відповів: "Ні. Вони знають, що не піду. З ними практично контактів не підтримую".

"ГПУ" не вдалося дізнатися в Головатого причину такої зміни поглядів, бо зараз він перебуває за кордоном.

Зараз ви читаєте новину «Не всі перебіжчики помістилися в список "Регіонів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі