неділя, 01 квітня 2007 17:36

"Нашу Україну" очолив В"ячеслав Кириленко

Автор: фото: PHL
  Президент України Віктор Ющенко обіймає пенсіонерку з Тернопільщини Параску Королюк, яку щойно прийняли в ”Нашу Україну”
Президент України Віктор Ющенко обіймає пенсіонерку з Тернопільщини Параску Королюк, яку щойно прийняли в ”Нашу Україну”

У суботу відбувся з"їзд "Народного союзу "Наша Україна". Розпочався об одинадцятій ранку й тривав майже до четвертої по обіді.

— Хто за те, щоб Віктора Андрійовича Ющенка обрати головою партії? — запитує в делегатів екс-прем"єр Юрій Єхануров, 57 років.

Піднімає обидві руки. Праву — з помаранчевим мандатом делегата з"їзду, а ліву — для посилення ефекту. Більшість теж піднімають руки. Однак це — лише тренування. Так Єхануров до початку з"їзду вирішив перевірити готовність 1300 присутніх.

А на вулиці біля бокового входу в Палац культури Київського політехнічного інституту вишикувалися охоронці глави держави. 53-річний президент Віктор Ющенко приїздить без запізнення. Заходить разом із головою свого Секретаріату Віктором Балогою. Сідає в першому ряду. "Нашоукраїнці" аплодують і скандують: "Ющенко!".

Ющенко повільно підходить до трибуни, знімає окуляри й каже:

— На своєму наступному засіданні Верховна Рада має припинити антиконституційне право формування коаліції.

Зала аплодує. Ющенко спочатку мовчить, потім веде далі:

— Я вимагаю, аби парламент ухвалив закон про імперативний мандат.

Пильно вдивляється в залу. Каже, що хоче пояснити, чи підпише указ про розпуск парламенту. Однак Ющенка перебиває скандування:

— Під-пи-ше! Під-пи-ше!

Коли зала затихає, продовжує:

— Якщо не буде відновлена на конституційній основі діяльність парламенту, я підпишу указ про розпуск парламенту, — рішуче стукає пальцем по трибуні.

Згодом виступає народний депутат Петро Порошенко, 41 рік. Сидить у другому ряді поряд із губернатором Київщини Вірою Ульянченко.

— Ми маємо прийняти рішення за розпуск парламенту, але... — розпочинає Порошенко.

— Але без "але"! — лунає із зали. Порошенко зводить брови і підвищує голос:

— Мені ніхто не закриє рота. Ми не маємо права давати президентові жодних ультиматумів.

Ющенко перешіптується з Балогою, щось записує. Порошенко сідає на місце, а за деякий час узагалі йде.

Делегати з"їзду майже без дискусій змінюють статут, зокрема запроваджують посаду голови партії. На неї висувають дві кандидатури — Ющенка й Кириленка. Президент свою знімає.

— Ми повинні поважати цей документ, — пояснює відмову, показуючи Конституцію.

Там записано, що глава держави не може займати жодних інших посад. З"їзд обирає головою партії Кириленка.

Після з"їзду президент виходить на вулицю, аби поспілкуватися з пресою. Складає руки перед собою, говорить про можливість дострокових виборів:

— Якщо переговори знову будуть безрезультативні, це буде свідчення того, що політичні сили, які формують нині виконавчу владу, відмовляються від діалогу.

В"ячеслав Кириленко проводить Віктора Ющенка до авто, підставляє щоку. Президент його цілує.

Зараз ви читаєте новину «"Нашу Україну" очолив В"ячеслав Кириленко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі