понеділок, 22 вересня 2008 19:16

"Наша Україна" хоче поглинути дрібні патріотичні партії

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Євген Червоненко кілька разів виходив під час засідання ради партії ”Наша Україна”, щоб передати якісь документи
Євген Червоненко кілька разів виходив під час засідання ради партії ”Наша Україна”, щоб передати якісь документи

У суботу президент Віктор Ющенко, 54 роки, взяв участь у засіданні ради партії "Наша Україна". Востаннє він робив це торік 31 березня — за кілька днів до підписання першого указу про розпуск Верховної Ради.

Засідання проходить за зачиненими дверима в "Київпроекті", неподалік станції метро Театральна. Розпочинається о 13.00. За годину на вулицю до журналістів виходить глава держави. Кілька кореспонденток присідають перед ним із мікрофонами, щоб не заважати телекамерам. Одна з дівчат не втримує рівноваги й падає. Віктор Ющенко нахиляється, бере її за руку й допомагає встати.

— Щоб не забули, хто вам допоміг, — усміхається до неї президент. Журналістка червоніє.

— Нам треба прийти до єдиного проекту під назвою "Наша Україна". Ми говорили про його відновлення та відтворення, — розповідає про раду партії почесний голова НУ.

Він тримає напівзгорнутий аркуш. На ньому можна розібрати прізвища лідерів Партії регіонів, поєднані різними стрілками. Деякі виділені зеленим маркером. Наприклад: "Команда Єфремова О". Трохи вище — "Янукович В" і номер телефону.

— Те, що робить зараз прем"єр-міністр, називається одним словом — зрада, — продовжує президент. — Національні інтереси підмінені особистими. Ця людина не заспокоїться, доки не переверне всю Україну з ніг на голову.

Порівнює вчинки політичної сили прем"єра зі зрадою Соцпартії Олександра Мороза. У глави держави запитують, чи розпустить Верховну Раду, якщо до 3 жовтня не створять нової коаліції.

— Буде коаліція між БЮТом, Партією регіонів та комуністами — це відповідь, — говорить Ющенко після короткої паузи. — Якщо цього не станеться, ми діятимемо, як того передбачає Конституція. Але ніякої трагедії в цьому немає.

Президент зауважує, що міністри з НУ працюватимуть, доки не створять нову коаліцію.

— Прем"єр вирішила, що контролює "Нашу Україну" через посади. Думала, що "нашоукраїнці" вибачать плюндрування демократії, — продовжує Ющенко.

Додає, що його партія починає консультації про нову коаліцію з усіма політичними силами Верховної Ради.

— А от від БЮТу жодної пропозиції щодо переговорів "Наша Україна" не отримувала, — наголошує Ющенко.

Кілька "нашоукраїнців" проводять його до машини. Потім повертаються, аби продовжити засідання.

На першому поверсі "Київпроекту" в окремій залі накривають столи. Серед наїдків — канапки з ікрою та червоною рибою. Через 3,5 год. засідання закінчується. Голова партії В"ячеслав Кириленко, 40 років, розказує про ухвалені рішення:

— Ми стурбовані загрозами, які отримала Україна від союзу між БЮТом, Партією регіонів і комуністами. Ми також звертаємося до всіх партій патріотичного спрямування: об"єднатися навколо інституту президента й партії "Наша Україна".

Зазначає, що 25 жовтня відбудеться з"їзд НУ. Доти мають створити єдину пропрезидентську партію.

— Є "Наша Україна", і ніяких персональних проектиків, — говорить про дрібніші партії блоку НУ-НС народний депутат Ксенія Ляпіна, 44 роки.

Зараз ви читаєте новину «"Наша Україна" хоче поглинути дрібні патріотичні партії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі