четвер, 24 вересня 2020 06:25

Народного депутата Юрченка взяли під варту

Автор: GLAVCOM.UA
  Нардеп Олександр Юрченко нібито мав отримати 200 тисяч доларів за внесення поправок в один із законопроєктів. Може вийти з-під варти за 3,1 мільйона гривень застави
Нардеп Олександр Юрченко нібито мав отримати 200 тисяч доларів за внесення поправок в один із законопроєктів. Може вийти з-під варти за 3,1 мільйона гривень застави

— Ніякого відношення до того, що подається в матеріалах досудового розслідування, я не маю. Кошти не брав, нікого до цього не підбурював. Це підтверджують обшуки, які в мене провели у всіх місцях. Органи розслідування нічого не знайшли, — каже народний депутат 32-річний Олександр Юрченко на засіданні Вищого антикорупційного суду 21 вересня. ВАКС виніс рішення взяти його під варту з можливістю застави 3,1 млн грн. Депутата арештували в залі суду. Його підозрюють у хабарництві.

15 вересня суд затримав помічника нардепа Івана Фіщенка за хабар, що призначався нардепу. Фіщенко нібито взяв перші $63 тис. із $200 тис. Гроші давали начебто за внесення поправок у законопроєкт про побутові відходи. Помічник сплатив 1,5 млн грн застави і вийшов з-під варти.

Справою займалося Національне антикорупційне бюро. На помічника нардепа вийшов один із детективів, кажуть у відомстві. Там опублікували відео з переговорів за участі нібито нардепа і його помічника. Оприлюднили переписку. Генпрокурорка Ірина Венедіктова спершу відмовлялася підписувати підозру нардепові. Зробила це після того, як президент Володимир Зеленський заявив, що той обов'язково сяде в тюрму.

Юрченко став депутатом від партії "Слуга народу" по округу №211 в Києві. Після скандалу його виключили із фракції.

— Кримінальна відповідальність у цій справі настане не скоро, — говорить колишній нардеп 41-річний Ігор Луценко.

— Перспектив у цій справі не бачу. Це була провокація з боку НАБУ. Можливо, за американськими канонами це правильно. В Україні заборонено законом, за це передбачена кримінальна відповідальність. Навіть якщо справа дійде до вироку, є практика Європейського суду з прав людини — провокація в Європі вважається неприйнятною.

По-друге, президент вказав на винуватця й заявив про необхідність покарання. Це підстава оскаржувати можливий вирок в ЄСПЛ.

Закон про НАБУ не відповідає Конституції, президент не має права призначати голову бюро. Робота НАБУ, САП, антикорупційного суду — трималася виключно на тиску міжнародних партнерів. Вони не працюють, як слід. Тому Розенблату (екснардепа Борислава Розенблата підозрювали в отриманні $280 тис. Згодом його визнали потерпілим у справі. — ГПУ) — нічого нема, і цьому депутату не буде.

Нинішні події мають насамперед політичне значення. Партії при відборі кандидатів мають думати, як їх контролювати.

Зараз ви читаєте новину «Народного депутата Юрченка взяли під варту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі