Ексклюзиви
вівторок, 31 жовтня 2017 07:50

"Народ виснажився фінансово й морально. Боїться помилитися знову"

Автор: Анна Король
  Киянин Антон Бондаренко протестує під Верховною Радою із 17 жовтня. ”2014 року був переконаний — Україна вже оновилася, ніколи не буде старої системи”, — каже він
Киянин Антон Бондаренко протестує під Верховною Радою із 17 жовтня. ”2014 року був переконаний — Україна вже оновилася, ніколи не буде старої системи”, — каже він

— Ми з побратимами переконані — ця неоголошена війна триває, бо при владі колаборанти (особа, яка усвідомлено співпрацює з окупаційною владою на шкоду власній країні. — ГПУ). Вони роблять усе, щоб далі тривала така напіввійна, щоб туди скидати всі протестні настрої. А в цей час розвивають шалену корупцію, що вже напевно перевершила часи Партії регіонів, — каже 32-річний ­Антон Бондаренко з позивним "Меч".

Говоримо 28 жовтня в наметовому містечку під Верховною Радою. Тут у парку посеред табору з десяток людей розпалили вогнище і смажать м'ясо. Ще майже сотня учасників акції — в наметах чи ходять табором. Стоять тут із 17 жовтня. Вимагають від парламенту ухвалити закон про вибори без мажоритарних округів, скасувати депутатську недоторканність і створити Антикорупційний суд.

Антон Бондаренко — киянин. На початку війни був у "Айдарі", згодом із батальйоном Організації українських націоналістів воював у Пісках на Донеччині. За фахом — історик. Після повернення з фронту захистив кандидатську дисертацію.

— Я тут із першого дня. Допомагав координувати акцію, щоб усе було максимально безпечно, — каже Антон. — Іноді залишаюся й на ніч.

Що для вас стало найбільшим розчаруванням після Майдану?

— Весною 2014 року пішов добровольцем на Донбас. Тоді був переконаний — Україна оновилася, ніколи не буде старої системи. Що позбулися корупції. Що більше не доведеться ставати проти якогось чиновника наметовим містечком. Будуть механізми, що дозволятимуть знімати з посад і забирати мандати. А зараз усі реформи проводять як ширму. Зміни близькі до нуля.

Скільки часу готові тут бути?

— Доки влада виконає всі наші вимоги. Порошенко не реагує на нас. Якби він був президентом всього суспільства, прийшов би сюди і послухав громадян. Замість спілкування з нами ховається за шеренгами з поліції і Нацгвардії.

Ми відпустили ситуацію 2014-го — й олігархія взяла під свій контроль управління державою. Антикорупційний суд, зняття недоторканності, закон про вибори без мажоритарки — це елементи нової системи.

Які настрої зараз переважають у суспільстві?

— В активної частини людей — настрій рішучий. Але суспільство ще на стадії споглядання, розхитування. Люди знекровлені подіями революції 2013–2014 років, волонтерством. Народ виснажився фінансово й морально. Багато хто боїться помилитися знову. Але щодня стає більше прихильників руху за нову систему.

Чого чекали від Порошенка, коли став президентом?

— Якби хтось у грудні 2013 року сказав, що переможе революція і після цього оберуть Порошенка — я б розсміявся. Він був міністром в уряді Миколи Азарова. Як він міг стати президентом?

Але я не міг уявити, що Порошенко буде настільки цинічний. Якби продав активи, його майданівці захищали б живим щитом. Бо тоді все суспільство відчувало — пройшла межа неповернення. Всі мали забути, ким були до цього. Кожен мав себе проявити. І як себе проявив Порошенко? Влаштовує офшори під час Іловайського котла? Встановлює скрізь "Рошени"? Де його амбіції?

Що для вас стало останньою краплею перед приходом сюди?

— Моє викрадення силовиками. Я планував допомогти з організацією на 17 жовтня. Щоб усе було мирно і не повторилася історія 31 серпня 2015-го (тоді під час протесту біля Верховної Ради вибухнула граната. Постраждало 157 осіб, троє нац­гвардійців загинули. — ГПУ). Не можна було допустити провокацій. А напередодні мене затримали, ніби я терорист. Агент СБУ представився бійцем Добровольчого українського корпусу, запросив на розмову. Їхньою машиною поїхали на зустріч. І тут — затримання. Нас поклали на землю й почали звинувачувати, що в тій машині була зброя чи її муляжі. Ніч тримали в камері. На ранок без пояснень видали повістки, що ми свідки у справі про повалення державного ладу. Нас відпустили, але почалася інформаційна хвиля про затриманих терористів. Оголосили, що ми планували замах на Порошенка. Створили картинку, щоб налякати громадян.

Зараз ви читаєте новину «"Народ виснажився фінансово й морально. Боїться помилитися знову"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути