четвер, 14 лютого 2008 19:30

"Надприбутки "РосУкрЕнерго" осідають у кишенях депутатів із Партії регіонів"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  У 2005 році Сергій Соболєв був постійним представником у Верховній Раді. Тоді він критикував звільнення з посади прем’єра Юлії Тимошенко і теж подав у відставку
У 2005 році Сергій Соболєв був постійним представником у Верховній Раді. Тоді він критикував звільнення з посади прем’єра Юлії Тимошенко і теж подав у відставку

Народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко 46-річний Сергій Соболєв призначає зустріч в офісі партії "Реформи і порядок", що на вул. Інститутській у Києві. На останніх виборах ПРП увійшла до БЮТу.

Соболєв запізнюється на 20 хв. Швидко заходить до кімнати. Сідає на фоні емблеми партії "Реформи і порядок" — бджоли. Поруч кладе шкіряний портфель. Попереджає, що для розмови має півгодини, бо поспішає на іншу зустріч.

Доки "регіонали" й комуністи блокуватимуть парламентську роботу?

— Треба дати відповідь на запитання: чому блокують трибуну? Тоді буде зрозуміло, коли її розблокують. Якщо брати офіційну версію "регіоналів" — питання НАТО, то воно взагалі не витримує критики. Адже Партія регіонів 2003 року голосувала за вступ України до НАТО. Її лідер тоді ж складав план зі співпраці з НАТО, де 2008-го збирався туди вступити.

А яка неофіційна причина блокування?

— Тривають переговори з Росією з газових питань. Створюється картинка, що парламент недієздатний, а країна розколота. Хочуть, щоб прем"єру і президенту важче було домовлятися з Москвою. Крім того, у порядку денному стоїть питання про початок процедури скасування депутатської недоторканності, депутатських пільг, про які Партія регіонів і комуністи так багато говорили під час виборів. А коли настав час голосувати — бачимо заблоковану трибуну. Також є кадрові питання. Адже досі головою Антимонопольного комітету є Олексій Костусєв, який уже давно написав заяву про звільнення, бо став нардепом від "Регіонів". Є й питання Фонду держмайна. Адже торік провалено всі надходження від приватизації до бюджету, бо розбазарили власність на десятки мільярдів гривень.

Але ж усунути голову фонду Валентину Семенюк не дозволив президент...

— Президент не заступився за неї, а зупинив дію постанови уряду. Звернувся в Конституційний суд і хоче, щоб це рішення офіційно розтлумачили. Це питання є неоднозначним.

Трибуну розблокують після фінальних переговорів постачання газу на рівні прем"єрів та президентів України й Росії. Буде успіх, якщо викинуть посередника — "РосУкрЕнерго". Семеро народних депутатів від Партії регіонів пов"язані з одним із власників цієї компанії Дмитром Фірташем. От вони й захищають тіньові, непрозорі схеми постачання газу в Україну. За півріччя минулого року ця компанія заробила 790 мільйонів гривень. А в ній працюють аж 12 людей. Ми ж розуміємо, що надприбутки "РосУкрЕнерго" осідають у кишенях не лише її працівників, а й депутатів із Партії регіонів.

Як зробити, щоб парламент запрацював?

— Ми бачимо, як у населення зростає негативне ставлення до комуністів і "регіоналів". 67 відсотків засуджують таке блокування роботи Ради і те, що не ухвалюють закони. Можна уявити, яку підтримку отримають ці партії у разі продовження блокування. Зараз вони примушують нас іти на силове розблокування, але бійок створювати не збираємося.

Які ще питання можуть використовувати "Регіони" для блокування парламенту?

— Ми маємо цей список. Там немає лише вимоги, щоб Юлія Володимирівна розплела косу, — жартує "бютівець". — Виникають і питання щодо Голодомору. Але це лише приводи.

Чи може опозиція місяцями блокувати Верховну Раду?

— Так довго це тривати не може. Цей місяць визначить, що робити із парламентом. Опитування настроїв людей, що отримає Партія регіонів, примусить їх задуматися над своєю поведінкою. Ми створили опозиції всі умови для роботи: залишили їм місце віце-спікера, комітети розділили пропорційно. Не так, як нам тоді кинули кістку — забирайте те, що не потрібне.

Країна стоїть перед ще одними достроковими виборами?

— А з чим "Регіони" на них підуть? З розповідями про блокування трибуни проти НАТО, коли раніше самі підтримували вступ до нього? Врешті-решт вони побачать, що їх рейтинг тотально впав. Хочуть виборів? То прапор їм у руки і нехай ідуть. Побачимо, чим вони закінчаться.

Підтримка БЮТу зростає?

— Такий аналіз роблять двічі на місяць. Я не називатиму цифр. Але тенденції показують значне падіння рейтингу Партії регіонів, серйозний приріст підтримки Блоку Юлії Тимошенко. Усі інші гравці залишаються приблизно на тому ж рівні. Тому перерозподіл голосів між двома опонентами — БЮТом і Партією регіонів — буде визначальним для розвитку ситуації в парламенті.

Рудьковський міг захищати себе в суді, але цього не зробив

Сергій Соболєв сидить, відкинувшись у кріслі. Відповідає дуже швидко. Його мобільний висить у футлярі на ремені. Вібродзвінки нардеп збиває машинально.

Чому Тимошенко з таким високим рейтингом обіцяє неучасть у президентських виборах?

— Юлія Володимирівна чітко заявила: якщо вона працюватиме прем"єром, то не піде на президентські вибори. За ці два роки вона зможе багато зробити на цій посаді. Визначним буде те, чи всі вивчили уроки з 2005 року. Тоді відставка уряду Тимошенко була початком краху "помаранчевої" коаліції. Але найстрашніше — розчаруванням мільйонів людей.

Чому Юлія Тимошенко не говорить відкрито, чи підтримує вступ України до НАТО?

— Це питання не на часі, — ухиляється від відповіді Соболєв. — Зараз ідеться про другий етап співпраці, який невідомо чим завершиться і коли — про План дій із набуття членства.

У Верховній Раді БЮТ і Партія регіонів демонструють протистояння. Але "литвинівці" стверджують, що ви постійно ведете переговори, зокрема про підняття прохідного бар"єру на наступних парламентських виборах.

— Ніяких таємних чи відкритих переговорів щодо політичної співпраці між нами і "Регіонами" немає. А те, що стосується обговорення законів, програми діяльності уряду, бюджету — то це проходить у рамках стосунків між коаліцією й опозицією. Щодо бар"єру, то цей законопроект навіть не внесено у парламент. Але ж зрозуміло, що будь-якій політичній силі, що має великий резерв міцності, вищий бар"єр є вигідним. Межа компромісу — від трьох до п"яти відсотків. Це дозволить не скотитися до дрібнопартійності.

До кімнати зазирає сивий чоловік. Просить, щоб після інтерв"ю на 5 хв. Соболєв зайшов до сусіднього кабінету. Там на нього чекає людина з Обухова Київської області. Нардеп обіцяє підійти.

Соціалісти кажуть, що почалося цькування їхніх однопартійців: Василя Цушка, Валентини Семенюк, Миколи Рудьковського. Вони накоїли найбільше шкоди чи це розправа?

— Це не розправа. Їхні дії має оцінити суд. Цушко захоплював Генпрокуратуру. А Рудьковський розтрачав сотні тисяч бюджетних коштів. Він міг захищати себе в суді, але цього не зробив. Натомість переховувався від слідства і не ходив на допити.

Нещодавно Віктор Ющенко звинуватив БЮТ у зборі підписів за відставку спікера Арсенія Яценюка...

— Ні, ми ж одразу з головою нашої фракції це спростували. Президент не назвав конкретно БЮТ, а сказав про "союзників".

Але ж у "Нашої України" є лише один союзник — Блок Юлії Тимошенко.

— Я не знаю, кого мали на увазі ті, хто підсунув цю інформацію президентові. Його ввели в оману.

Ви уникаєте критичних оцінок президента. Чи правда, що в БЮТі зараз вони заборонені, щоб не провокувати зайвих конфліктів у коаліції?

— Перед вами сидить один із колишніх представників Віктора Ющенка в парламенті, який свого часу засудив звільнення прем"єра Тимошенко і теж пішов у відставку. Я й тоді собі не дозволяв жодних некоректних висловлювань щодо президента. Говорив, що це неправильний вчинок, й історія це довела. Добре, що нині знайдено спільну мову й ми відновили те, що так важко створювали.

Сергій Соболєв швидко прощається, хапає портфель і йде до сусіднього кабінету, де на нього чекає відвідувач.

1961, 5 вересня — Сергій Соболєв народився в Запоріжжі
1983 — закінчив місцевий державний педагогічний інститут
1986 — викладач історії Запорізького педучилища N1
1990, 1994 — обраний народним депутатом
1999 — радник прем"єр-міністра Віктора Ющенка
2003 — обраний народним депутатом від Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна"
2005 — постійний представник президента у Верховній Раді
2007 — обраний народним депутатом від Блоку Юлії Тимошенко
Одружений. Має двох доньок і сина

Зараз ви читаєте новину «"Надприбутки "РосУкрЕнерго" осідають у кишенях депутатів із Партії регіонів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі