вівторок, 26 серпня 2008 18:55

На святкуванні незалежності Ющенко закликав до членства в НАТО
8

Танки Збройних сил їдуть Хрещатиком під час параду до Дня Незалежності України
Фото: фото: Андрій ШМАТОВ
Офіцер допомагає заправлятися генералові на майдані Незалежності перед початком військового параду
 Дівчата з музичного військового ансамблю відпочивають після завершення військового параду
Президент Віктор Ющенко 23 серпня у Маріїнському палаці привітав співаків Ірину Білик (ліворуч) та Андрія Данилка (праворуч) з отриманням звання ”Народний артист України”
Представник дипломатичного корпусу з дружиною під час урочистостей біля собору Святої Софії

У неділю на Хрещатику пройшов військовий парад на честь 17-річчя Незалежності. Присутнім був президент України Віктор Ющенко. Двоє інших політичних лідерів — прем"єр-міністр Юлія Тимошенко та лідер опозиції Віктор Янукович — на захід не з"явилися.

Кияни та гості столиці починають займати місця на Хрещатику ще до восьмої ранку. За годину біля металевих парканів уздовж вулиці стоять по три ряди людей. Живий коридор тягнеться від Бессарабського ринку до Європейської площі. Хто приходить близько 10.00, бачить лише натовп.

Майдан Незалежності оточила міліція. Пропускають тільки за запрошеннями й через рамку металошукача. У військовиків, що беруть участь у параді, перевіряють, чи не мають набоїв у автоматах.

Посадовці займають місця на невеликих трибунах. Аби краще бачити, пересічні люди вилазять на сміттєві баки, лавки, підвіконня магазинів, дерева та телефонні будки. Чоловік у чорному спортивному костюмі видерся на рекламний щит. Той під його вагою починає хитатися.

Сценарій параду розрахований по секундах. Главу держави Віктора Ющенка, 54 роки, привозять чорним "мерседесом". Він іде до трибуни із тризубом — навпроти монумента Незалежності. Годинник б"є 10.00.

— Ми — український народ — господар на рідній землі, — говорить президент. — Ніхто й ніколи не вирішуватиме за нас, якою мовою спілкуватися і в якій церкві молитися. Ніхто й ніколи не відмірятиме наші кордони, острови й півострови. Наша зовнішня позиція чітка: добросусідство, вигідна співпраця і суворе додержання норм міжнародного права.

Висловлює підтримку Грузії. Наголошує, що одним із пріоритетів  зовнішньої політики є вступ до НАТО.

— Кожен, хто дбає про Україну, має сказати відверто: членство в євроатлантичній системі безпеки — єдиний спосіб повноцінно захистити життя і добробут наших сімей, дітей і внуків, — продовжує Ющенко.

Закликає українських політиків припинити політичне протистояння й об"єднатися навколо вирішення економічних та соціальних проблем.

Виступ глави держави майже не чути, починаючи від станції метро Хрещатик і далі — до Бессарабського ринку. Люди чекають танків.

Спочатку крокують піхотинці. За ними їде військова техніка, вироблена ще за радянських часів. Коментатор розповідає, що в Україні її кардинально модернізують. Серед нової — американські військові автомобілі "хаммер".

Найбільший ажіотаж викликають танки та броньована техніка. Про їхню появу можна здогадатися за свистом і радісними вигуками людей.

— От тепер нехай Росія до нас не лізе! — перемовляються чоловіки в натовпі.

У небі має з"явитися авіація, однак запізнюється на кілька хвилин.

Після параду натовп поступово розходиться. Міністр оборони Юрій Єхануров, 60 років, фотографується з людьми на Майдані. Пояснює, чому запізнилися літаки.

— Були зайві дві хвилини. Президент вправився не за 15, а за 12 хвилин і 48 секунд. Хвилювалися усі сильно, особливо коли йшла техніка. Сьогодні менше диму, на відміну від вечора, коли була репетиція. Чи то на сонці так, — сміється міністр.

От тепер нехай Росія до нас не лізе!

Із сім"єю прогулюється міністр закордонних справ Володимир Огризко, 52 роки. Його також постійно зупиняють перехожі. Вітаються, тиснуть руку і просять сфотографуватися.

— Можна! Привіт! Ставай разом. Дякую, — відповідає міністр і стає перед об"єктивами.

— Україна може захистити себе своєю зброєю. Але враховуючи сьогоднішню ситуацію, найкращий варіант захисту — це участь у НАТО. Тоді ми будемо захищені потугою 26 інших країн, які є не останніми у військовому відношенні, — зауважує він. — Якщо ми продовжуватимемо обманювати себе розмовами про якусь нейтральність, це нам дорого коштуватиме.

— Минуточку, пожайлуста, можна ваш автограф? Я постоянно вас по телевизору смотрю, — перебиває його перехожа. — Курс у вас правильный! Мы — за вас.

— Дякую-дякую, — розписується Огризко.

Міністр переконаний, що відносини з Росією на шляху України до НАТО розвиватимуться нормально.

— Росія продовжує прекрасно торгувати з членом НАТО Болгарією. Підписує контракти на мільярди доларів. Обмінюється візитами. Говорить про спільний внесок у підсилення безпеки. Чому Україна у цьому плані може бути винятком? — дивується він.

50-річна Людмила Млош — українка, яка живе в Німеччині, приїхала до Києва на Конгрес українців. Він проходив за кілька днів до цього. Перед від"їздом потрапила на парад. Прийшла у блузі та розшитій бісером плахті. Запевняє, що вишивала сама.

— Якби я її продавала в себе в Німеччині для українців, то там це вартує дві тисячі євро, — каже.

Говорить, що побачена техніка вселила в неї відчуття могутності нашої армії.

— Ми ні з ким не воюватимемо. Але все це маємо для того, щоб захищатися, — додає.

Після параду найбільші черги за морозивом та до біотуалетів. Дехто виймає домашні бутерброди та їсть на бордюрах.

Торговці пропонують вінки "україночка", зроблені з поролону та блискіток по 8 грн та прапорці й жовто-блакитні стрічки — по 3 грн. Невдовзі Хрещатиком їдуть машини, які змивають з асфальту білі сліди від танкових гусениць.

Зараз ви читаєте новину «На святкуванні незалежності Ющенко закликав до членства в НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі