вівторок, 06 березня 2007 17:58

На роковини Шухевича прийшла здебільшого молодь

Позавчора ввечері сім десятків прихильників УНА-УНСО (Українська національна асамблея — Українська національна самооборона) провели мітинг на Софійській площі в Києві.

Вони вимагали посмертно присвоїти звання Героя України колишньому головнокомандувачеві Української повстанської армії Романові Шухевичу. Минулого понеділка виповнилося 56 років від дня його загибелі в бою з військами НКВС.

Здебільшого прийшла молодь. Крім УНСОвців, на площі присутні й представники "Народної самооборони" та Молодіжного націоналістичного конгресу. Тримають національні й партійні прапори. Майже всі одягнені в чорне, зі стрічками кольорів українського прапора і значками ОУН-УПА.

Вшанування триває недовго.

— Тут зібралися справжні українці! — каже одна з промовиць.

— То нас так мало прийшло, бо Тополя (один з лідерів УНСО Ігор Мазур. — "ГПУ") захворів, — говорять у натовпі.

Усі разом моляться й урочисто запалюють свічки та смолоскипи — в пам"ять про Шухевича. Наостанок вирішують заспівати Гімн України. Перший куплет виходить гарно. Однак після нього половина учасників затихає — далі не знають слів. Підтягують лише повтори. Оживляються, коли знову повертаються до першого куплету.

Після того фотографуються біля портрету Романа Шухевича. Організатори запрошують присутніх ще й на мітинг біля пам"ятника Шевченку. Розходяться швидко.

Генерал-хорунжий Роман Шухевич був головнокомандувачем УПА в 1943–1950 роках.

Зараз ви читаєте новину «На роковини Шухевича прийшла здебільшого молодь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі