четвер, 28 січня 2021 06:25

"На посаду просуватимуть тих, кого Зеленський вважає стовідсотково своїми"

25 січня розпочався конкурс на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Його проводитиме комісія, яку сформувала Рада прокурорів і Верховна Рада.

Прийматимуть документи до 15 лютого. Кого допустять до конкурсу, складатимуть тести на знання законодавства. Їх перевірятимуть на поліграфі, оцінюватимуть доброчесність і професійність. Кандидатам виставля­тимуть бали.

Прокурором САП може бути громадянин України з вищою юридичною освітою, стажем роботи в галузі права від п'яти років.

Торік у серпні 35-річний Назар Холодницький звільнився з посади голови САП. Пропрацював понад чотири роки. Обов'язки керівника виконує Максим Грищук, 36 років.

— САП — одне з найвпливовіших відомств. Може вести справи щодо колишніх президентів і топкорупції на понад мільйон гривень, — каже народний депутат від "Голосу" 40-річний Ярослав Юрчишин.

— Генеральний прокурор Ірина Венедіктова намагалася втручатися в роботу САП у справі Олега Татарова (заступник керівника Офіса президента, підозрюють у наданні хабара за фальсифікацію експертизи у слідстві про розкрадання 81 млн грн Національної гвардії. — ГПУ).

На керівника антикорупційної прокуратури просуватимуть тих, кого президент вважає стовідсот­ково своїми. Була інформація, що цю посаду готують для Татарова. Одна з його неофіційних функцій — збирає папки компромату на фракцію, урядовців. Щоб вони голосували за потрібні Офісу президента рішення. Це керування у стилі Януковича — щоб змусити людину щось робити, на неї знаходять компромат.

У незалежність комісії складно вірити. Там є експерти, які повідомлять у разі чого про зло­вживання. Але більшість контролює Банкова.

Неозброєним оком видно, як влада заважає працювати антикорупційним органам. Юристи з досвідом, авторитетом не захочуть брати участь у цьому конкурсі.

Майбутній керівник САП повинен бути досвідчений, упертий. Мати нульову толерантність до корупції. Адвокати, які захищають топкорупціонерів, отримують погодинно стільки, як звичайним українцям не снилося і за місяць. Він повинен бути затятий, мати міцний хребет. Тиск буде не те що надзвичайний, а тотальний.

Позицію президента Зеленського формують керівник його Офіса Андрій Єрмак і наближені. Вони не зацікавлені в незалежності САП.

Зараз ви читаєте новину «"На посаду просуватимуть тих, кого Зеленський вважає стовідсотково своїми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі