вівторок, 11 червня 2019 05:30

"На кампанію треба 80 мільйонів гривень. Від олігархів не візьмемо жодної копійки"

Автор: УНІАН
  Святослав Вакарчук сидить на невеликій сцені на Старокиївській горі в столиці 8 червня. Тут після з’їзду партії ”Голос” разом із колегами по списку на вибори зустрівся з журналістами. Поруч із Вакарчуком — представниця Центру протидії корупції Олександра Устінова
Святослав Вакарчук сидить на невеликій сцені на Старокиївській горі в столиці 8 червня. Тут після з’їзду партії ”Голос” разом із колегами по списку на вибори зустрівся з журналістами. Поруч із Вакарчуком — представниця Центру протидії корупції Олександра Устінова

— Ми зібралися тут, бо перед цим музеєм починався Київ і вся Українська земля. Тут звели Десятинну церкву. Київські князі розбудовували те, що стало великою потужною європейською державою, — говорить лідер партії "Голос" 44-річний Святослав Вакарчук. 8 червня в холі Національного музею історії України на вул. Володимирській проходить з'їзд партії.

Святослав запізнюється на 20 хв. Дорогою до музею його оточують журналісти. Пресу всередину не пускають.

— Нова влада матиме півроку, щоб впровадити зміни, — каже голова бюджетного комітету громадської ради Міністерства фінансів 49-річний Тарас Козак. Ітиме від партії по округу в Голосіївському районі столиці. — Швидші реформи — більше встигнемо.

Перед музеєм поставили сцену. Із колонок лунає пісня гурту "Океан Ельзи" — "Скільки нас". Хлопці й дівчата в темно-синіх футболках роздають наклейки з назвою партії. Поряд — баннер: "Київ, твій голос змінює все!". Люди пишуть на ньому побажання: "Ідемо вперед", "Все буде добре", "Перемоги".

О 19:00 з'їзд транслюють на екранах. Хвилиною мовчання вшановують загиблих на Донбасі.

Вакарчук зачитує рядки з передвиборчої партійної програми:

— Як звучить Україна? Сильно, часом — на весь світ. Радісно, коли українці піднімаються на вершини і п'єдестали. Гордо, коли наші інновації вражають світ. Злагоджено, коли піднімаємося на протистояння з ворогом. Болісно, коли гучніше за інші ноти звучить війна. Та все виразніше українці чують дисгармонію (музичний термін, означає немилозвучність. — ГПУ). Не вірять владі, яка зраджує надії. Політикам, які обіцяють золоті гори, а будують красиві вітрини і ховають за ними свої схеми. Не вірять напівреформам, які починаються оптимістично, але згасають. Людина — ось нота, якої не вистачає для справжньої гармонії в Україні.

Надворі спека.

Зачитують список кандидатів у народні депутати. Його очолює Святослав Вакарчук. У першій тридцятці — колишня заступниця міністра економічного розвитку Юлія Клименко, голова IT-компанії "Райнг Юкрейн" Кіра Рудик, антикорупційна активістка Олександра Устинова, журналіст Сергій Рахманін, колишня заступниця міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина, ветерани війни на Донбасі Роман Костенко й Андрій Шараскін, шоумен та волонтер Сергій Притула, представник Курултаю кримськотатарського народу Рустем Умеров.

Четверо народних депутатів — Леонід Ємець із фракції "Народний фронт", Павло Різаненко з "Блоку Петра Порошенка", Вікторія Войціцька із "Самопомочі" й позафракційна Вікторія Пташник — підуть від партії по мажоритарних округах.

З'їзд триває годину.

Вакарчук від музею прямує під сцену до людей. Із ним роблять селфі. З колегами по партії дають брифінг на Старокиївській горі.

Журналістам роздають торбини, у яких футболки із символікою політсили.

— Такого списку немає ні в кого. Мінімальний результат, який мене задовольнить, — 51 відсоток. Серіали давайте залишимо в минулому і займемося змістовною політикою, — каже лідер "Голосу". — Бюджет кампанії — 80 мільйонів гривень. Гроші збираємо з пожертв середнього та малого бізнесу. Не візьмемо жодної копійки від олігархів.

Запрошує на концерт.

— Завдання — почати робити іншу історію, — говорить політолог 30-річний Микола Давидюк, іде 27-м у списку "Голосу". — Ми бачимо, як Естонія продає технології електронного уряду Японії, як розвивається Польща. Країни, менші в ресурсах, ніж ми, демонструють значне економічне зростання. Чому? Бо в них інша якість політичних рішень.

"Океан Ельзи" починає виступ близько 21:15. Святослав презентує пісню "Човен":

— Зараз буде прем'єра. Тому якщо хреново заспіваємо…

Його підтримують оплесками.

26 сторінок займає передвиборча програма партії "Голос". Пропонують, аби кандидати в судді та прокурори проходили перевірку на доброчесність і складали тести на IQ — рівень інтелекту. Також відновити вимогу до генпрокурора мати юридичну освіту. Запровадити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Не дати олігархам призначати своїх людей на державні посади. Забезпечити повне фінансування державою лікування важких хронічних хвороб. Скоротити державний апарат. Створити систему територіальної оборони та військового резерву, як у Швейцарії та Ізраїлі. Дотримуватися курсу на вступ України в ЄС і НАТО.

Має дві вищі освіти

Святослав Вакарчук народився в місті Мукачево Закарпатської області. Батько — фізик, колишній міністр освіти й ректор Львівського університету Іван Вакарчук. Мати Світлана — вчитель математики.

Закінчив фізичний факультет. Друга вища освіта — економіст-міжнародник.

2007-го обирався до Верховної Ради. Йшов 15-м у списку блоку "Наша Україна". Народним депутатом пробув 389 днів, достроково склав повноваження.Учасник двох Майданів.

У січні заявив, що не братиме участь у виборах президента. До цього півроку навчався у Стенфордському університеті в США за програмою для лідерів з України. Вивчав політику й державотворення, економіку й право. Позаторік у листопаді за нього готові були проголосувати 12% виборців.

У гурті "Океан Ельзи" співає 25 років.

Зараз ви читаєте новину «"На кампанію треба 80 мільйонів гривень. Від олігархів не візьмемо жодної копійки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі