неділя, 26 серпня 2007 15:48

На День незалежності святкували День шахтаря

  На майдані Незалежності минулої п’ятниці прем’єр-міністр Віктор Янукович (ліворуч) сидів поруч із родиною президента
На майдані Незалежності минулої п’ятниці прем’єр-міністр Віктор Янукович (ліворуч) сидів поруч із родиною президента

Потрапити на Софійську площу зранку минулої п"ятниці було неможливо. Лише кілька тисяч запрошених пройшли до своїх місць через рамки металошукачів та охорону. Чекали на завершення спільної молитви за Україну представників усіх церков і керівників країни. Не прийшли на неї лише голова Української православної церкви Московського патріархату Володимир і прем"єр-міністр Віктор Янукович.

Після годинної молитви о десятій президент Віктор Ющенко, 53 роки, виходить із собору. Прем"єр Янукович приїздить перед самим його виходом. Сідає у першому ряді поряд із секретарем Ради нацбезпеки Іваном Плющем і головою секретаріату Віктором Балогою. Неподалік 67-річна героїня Майдану Параска Королюк тримає в руках невеликі скульптури Ісуса Христа і Богородиці.

Б"ють дзвони. Президент повільно підходить до трибуни. Хор співає гімн. Присутні підводяться з місць і підспівують. На кожному стільці лежить великий конверт із державним прапором усередині. Через спеку багато хто витягає прапор і одягає той конверт на голову.

— Час перестати дивитися на Україну кислими очима. Треба подивитися на неї очима господаря, — говорить у своєму виступі президент. — Тут, біля Софії, в серці столиці, я прошу Господа благословення для кожного громадянина, для нації. Я прошу зняти з нас прокляття розбрату, ворожнечі.

Його переривають оплесками.

— Слава президенту! Слава! — вигукують жінки, які стоять на дорозі за охороною.

— Я знаю, як навести порядок в нашому українському домі, — продовжує Ющенко. — Я ініціюю скликання національної конституційної ради, яка зробить проект нової редакції Конституції. Я твердо повторюю те, що сказав два місяці тому на День Конституції: Основний закон буде схвалено на всенародному українському референдумі.

Через спеку багато хто одягає той конверт на голову

Після урочистостей на Софійській площі президент із сім"єю, прем"єр та решта чиновників їдуть на майдан Незалежності. Натовп поспішає туди ж. Заклопотана баба Параска складає свої скульптури в пакет і вирушає з усіма.

— Президент не захотів узяти. Сказав, що пізніше, — говорить вона.

На Майдані збирається близько десяти тисяч глядачів. Але вони не можуть зблизька подивитися на військові колективи, які виступають перед керівництвом держави. Кілька кордонів міліції закривають від людей головну площу країни.

— Гарно, як ніколи, — говорить 30-річна киянка Людмила. — Але виходить, що День незалежності — лише для політиків. Такого за шістнадцять років я не пам"ятаю.

Розпочинається урочистий марш-парад. Високопосадовці спостерігають за виступами з одного боку Майдану, натовп — з іншого. Перед керівництвом держави виступають понад 30 оркестрів.

Біля Януковича сидить донька Ющенка. Сам прем"єр увесь час відхиляється в бік сусіднього крісла, на якому сидить Плющ.

У небо злітають тисячі синіх та жовтих кульок — святкування завершується. Ющенко сідає в машину і махає всім рукою. Майдан відкривають для перехожих.

Увечері з нагоди Дня незалежності голова держави влаштовує закритий прийом на подвір"ї перед Cофійським собором. А прем"єр зі своїм оточенням у палаці "Україна" святкує День шахтаря, який буде лише за два дні. Для Януковича на закритому концерті співають артисти російської естради.

Зараз ви читаєте новину «На День незалежності святкували День шахтаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі