пʼятниця, 15 лютого 2019 05:25

"Моя мета — зробити Україну великою країною вільних і заможних людей"

Автор: WWW.MEDIUM.COM
  Президент Петро Порошенко переконаний, що сьогодні можна ставити перед собою ті цілі, які ще вчора видавалися надскладними. Одна з них – подолання бідності
Президент Петро Порошенко переконаний, що сьогодні можна ставити перед собою ті цілі, які ще вчора видавалися надскладними. Одна з них – подолання бідності

У суботу 9 лютого трибуни столичного Палацу спорту заповнюються людьми — ось активісти з Донеччини тримають плакат: "Слов'янськ за вас". Там люди з Одещини вітають присутніх, над ними майорить: "Ізмаїл із вами". Тернопільщина, Хмельниччина, Харківщина, Дніпропетровщина. З'їхалися з ­усієї країни підтримати Петра Порошенка, який на Форумі "Відкритий діалог" презентуватиме програму стратегічного розвитку країни на наступні п'ять років.

У кулуарах із журналістами спілкуються мери міст. Розповідають насамперед про можливості, які відкрила для регіонів децентралізація.

— Модернізуємо школи. Діти вже не сидять на уроках у куртках, як раніше, — говорить мер Миколаєва 37-річний Олександр Сенкевич. — Розпочали модернізацію реанімаційних відділень усіх лікарень. Кладемо асфальт, якого 230 років не було. Це те, що люди відчувають — у відповідь популізму про "зубожіння".

— За рік у нас в місті відкрили школу й дитячий садок. Такого багато років не було. Люди це бачать, — розповідає мер Житомира Сергій Сухомлин, 47 років. — Раніше міський голова постійно їздив до центру щось випрошувати, був зручним, керованим. Тепер це не так. Порошенко — перший президент, який віддав владу людям.

Трибуни розігріває ведучий Євробачення 32-річний Тимур Мірошниченко. Розповідає про останні досягнення кожної області: новий корпус музичного коледжу на Тернопільщині, найбільша кількість інклюзивних класів на Волині, новий кардіохірургічний центр на Житомирщині.

На сцені один за одним з'являються політики й актори.

— Чому в нас завжди так, — питає фронтмен гурту ТіК 39-річний Віктор Бронюк, — те що маємо, не бережемо, а втративши, плачемо? А мета ж у нас одна — процвітаюча, незалежна Україна.

Вадим Свириденко, 45 років, уповноважений президента з питань реабілітації учасників АТО, що пройшов війну на Донбасі, запевняє:

— Ми обрали правильний шлях і маємо йти тільки вперед. Коли я дзвоню побратимам, вони кажуть, що у них все є. Тільки воля потрібна, воля народу, яку треба зібрати в кулак.

— Я сьогодні тут, тому що мені не байдуже, в якій країні будуть жити мої батьки, мої діти, — каже актор, режисер стрічки "Кіборги" 45-річний Ахтем Сеїтаблаєв. — Є відчуття, що я не один. Я — частина цілого, яким є моя Батьківщина.

Президент заходить до зали із дружиною. Йде до сцени, вітаючись із активістами та потискаючи їм руки.

— Чимало знайомих облич бачу в різних секторах цього величезного залу, — говорить Петро Порошенко. — Безмежно радий поспілкуватися з усіма, хто приїхав з різних куточків України.

Президент розпочинає розмову із залом з події, що сталася напередодні — з голосування у Верховній Раді за закріплення у Конституції курсу країни на ЄС та НАТО. Глава держави переконаний: вона окреслила нашу стратегічну перспективу на десятиліття і тепер має силу не просто закону, а Основного закону.

— Ідея закріпити в Конституції цей стратегічний курс виникла не на порожньому місці, — запевняє Петро Олексійович. — Вона — логічний підсумок нашої державницької стратегії на зміцнення незалежності та возз'єднання з Європою. Стратегії, яку ми послідовно втілюємо в життя протягом п'яти років.

Але цього — замало, вважає президент. Ці конституційні зміни — не тільки про незалежність і безпеку, а й про добробут.

— Так, вам не почулося — добробут, — наголошує Порошенко. — Досягнення критеріїв членства покращить інвестиційний клімат. А це — забезпечить приріст прямих інвестицій та створення робочих місць, збільшення доходів у бюджет, зарплат і пенсій. Тому, коли кажемо Євросоюз чи НАТО, маємо на увазі не тільки безпеку, а й економіку. Говоримо не лише про відсіч Росії, але й про контрнаступ на бідність. Бідність є прямим наслідком нашого тривалого колоніального минулого. Тож пориваємо з ним остаточно і безповоротно.

Президент визнає, що досі мільйони українців з тривогою думають про сьогодення і не впевнені в дні завтрашньому. Пенсіонери переймаються, як вижити, бо криза найсильніше вдарила саме по них.

— Знекровлена держава не мала достатнього ресурсу, щоб належно їх захистити, — говорить Порошенко, — і мені через це боляче дивитися в очі літнім людям. Та й з молодих багато хто не відчуває перспектив у власній країні, тому їдуть на навчання чи на роботу за кордон. Тим більше, що Україна стає частиною єдиного європейського ринку праці. Не з чуток знаю про низькі доходи вчителів і лікарів, інших працівників бюджетної сфери.

Амбітна мета команди президента — перетворити Україну на велику державу сильних та заможних людей, які своєю кишенею мають відчути, що найгірше лишилося позаду.

Сьогодні, впевнений Порошенко, можна ставити перед собою цілі, які ще вчора видавалися надскладними. Одна з них — стратегія подолання бідності.

— Наступати будемо по п'яти напрямках: агропромисловий комплекс, ІТ-індустрія, машинобудування, інфраструктура та логістика, туризм, — розповідає президент. — Вони стануть точками опори, від яких відштовхнемося вперед. Якби про свій економічний план я заговорив два-три роки тому, він, напевно, виглядав би як брехлива обіцянка. А сьогодні є всі підстави, щоб він став реальністю і був втілений у життя.

108 тисяч гривень залишилося в лютому 2014 року на єдиному казначейському рахунку в бюджеті України."Це — чверть копійки на кожного громадянина. І в цей момент на нас напала Росія. Удар же, якого завдала по економіці війна, виявився дуже сильним. Через бойові дії та окупацію ми втратили п'яту частину промислових підприємств. Росія закрила для українських товарів свій ринок, на який колись припадала майже третина нашого експорту. І зупинила транзит наших товарів до інших країн", — каже президент Петро Порошенко.

Зараз ви читаєте новину «"Моя мета — зробити Україну великою країною вільних і заможних людей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі