пʼятниця, 06 липня 2012 05:30

"Мовний закон є умовою зниження ціни на російський газ

Верховна Рада у другому читанні проголосувала за законопроект "Про засади державної мовної політики" "регіоналів" Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова. Тепер документ мають підписати голова Верховної Ради і президент. Закон став складовою передвиборної гри всередині країни та тиску на українську владу з боку Росії, вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 56 років:

— Російське керівництво прийняло "мовну" подачу від "регіоналів" і почало на всі лади нахвалювати цей закон і розглядати це як шанс "нагнути" українське керівництво, щоб закон таки прийняти. Не випадково, напередодні в Україні був голова президентської адміністрації РФ Сергій Іванов. Не випадково перед прийняттям цього закону парламентську більшість приїхав умовляти прем'єр Азаров. Не випадково, була скасована доповідь президента перед парламентом. Бо розуміли — закон потрібно прийняти саме сьогодні. Цей документ українська та російська влада вважають передумовою зниження Росією ціни на газ. Банальна угода — мова в обмін на газ.

Ціна української мови для влади менш значима, ніж газ. Особливо, якщо враховувати боргові фінансові проблеми країни, які прості громадяни поки що не відчувають. Владі потрібні гроші, щоб віддати борги Міжнародному валютному фонду. Потрібні гроші на виборчу кампанію і для того, щоб купувати лояльність виборців. Пом'якшити ефект підняття комунальних тарифів — цього вимагає МВФ в обмін на новий кредит. Тому восени могло бути пізно приймати цей закон.

Яка імовірність, що президент ветує законопроект?

— Якщо накладе вето — стане ворогом Кремля. І Кремль зробить усе, щоб Янукович став ворогом для російськомовних українців. А бути ворогом для україномовних — не так небезпечно, як не отримати знижку на газ.

У владі не розуміють, що таке мова, національна ідентичність. Для них головне — влада, бізнес, ціна. Вони ні перед чим не зупиняться. Можливо, Януковичу сьогодні не до того, щоб його любили україномовні. Уже не говорять про інтеграцію в Європейський Союз. Можливо, ми спостерігаємо розворот у геополітичному курсі. І це тільки початок.

Не думаю, що Янукович упевнений, ніби Партія регіонів може чесно виграти парламентські вибори і розраховувати на схвалення європейських інституцій. Навпаки, Янукович ризикує втратити невелику, але знакову підтримку інтелігенції, яка пасеться при гуманітарній раді. Але, очевидно, справи серйозні — як економічні, так і геополітичні. І логіка політичного режиму затягує Януковича у воронку безвихідних ситуацій.

Чому опозиція так мляво захищала прийняття мовного законопроекту?

— "Регіони" використали різні інструменти відволікання уваги запустили в інформаційний простір заяви, що законопроект приймуть на позачерговій сесії Ради влітку. Литвин заявив, що закон на цьому тижні немає перспектив й автоматично переноситься на осінь. Це приспало увагу опозиції. Вона знову виявилася неготова.

Опозиція може виграти від ухвалення мовного закону, бо чітко вибудовується фронт українського проти неукраїнського. Як кажуть, маски сброшены, господа! І в Донецьку, і в Харкові зрозуміли, що Україна — європейська країна (після проведення єврочемпіонату. — "ГПУ"). Але влада — не європейська. Тому опозиція має шанс мобілізувати громадські рухи, спертися на суспільство. І не лише, щоб захистити мову, а й Україну та її громадян. Це може  додати драйву опозиції.

Які плюси й мінуси отримали "регіонали" від прийняття мовного законопроекту?

— Електорально "Регіони" в мінусі. Але від сьогодні ми починаємося рухатися від Європи. Єврочемпіонат — це була вища точка нашого єврокурсу: провели, відзвітували, і все. А далі Європа ставить питання руба — або відпускайте Тимошенко і проводьте чесні вибори, або вибори вважатимемо сфальшованими. І тоді Україна рухається в напрямку Росії, де так само фальшують вибори, а голоси людей нічого не вартують. Усе — тільки влада і гроші. В рамках такої напівдемократії влада не втрачається.

Усе залежатиме від того, як відреагує опозиція. Вона повинна шукати методи боротьби за виборця. Зараз виходити на акції протесту — то як махати кулаками після бою. Потрібна нова стратегія реагування. На наступних виборах буде жорстка боротьба.

Зараз ви читаєте новину «"Мовний закон є умовою зниження ціни на російський газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі