пʼятниця, 03 жовтня 2008 07:12

Москаль хоче перевірити картини секретаріату глави держави

Народний депутат від "Народної самооборони" 57-річний Геннадій Москаль  просить Міністерство внутрішніх справ та Контрольно-ревізійне управління  перевірити походження картин у кабінетах посадовців Закарпатської облдержадміністрації та Секретаріату президента. Мовляв, вони можуть бути з фондів Закарпатського краєзнавчого музею і обласного художнього музею ім. Бокшая.

— З"явилося багато скандалів, пов"язаних із викраденням картин, — пояснює нардеп. — Тому я вирішив дізнатися, чи хтось бува їх не вкрав, не поміняв, не привласнив.

Керівник президентського секретаріату Віктор Балога двічі був головою Закарпатської облдержадміністрації. Геннадій Москаль давно з ним ворогує. "ГПУ" запитала "самооборонця", чи має він підозри щодо Балоги. Від відповіді той ухилився.

Соратник Балоги й керівник Закарпатської ОДА Олег Гаваші каже, що в Секретаріаті президента офіційно є тільки одна картина з музею. За його словами, саме Геннадій Москаль за головування в облдержадміністрації в 2001–2002 роках ініціював оренду музейних полотен для кабінетів чиновників.

Заступник директора закарпатського музею ім. Бокшая Людмила Бексе, 53 роки, розповідає, що картини із закладу "на експонування" беруть за наказом управління культури облдержадміністрації. Обов"язково вказують термін, на який віддають картини.

— Так роблять у Києві й інших містах, — каже. — Ми їх не даруємо, а даємо для користування. Але раніше такого не було. Якщо держава хоче твір мистецтва для якоїсь установи, то нехай купує в живих художників. А класику не потрібно чіпати.

Людмила Бексе згадує випадок, коли із Закарпатської облдержадміністрації вкрали музейну картину відомого художника:

— Відкрили кримінальну справу, але полотно так і не знайшли. — І на цьому все.

Зараз ви читаєте новину «Москаль хоче перевірити картини секретаріату глави держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі