четвер, 26 січня 2012 06:15

"Місцева влада необґрунтовано підвищує комунальні тарифи"

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  25 січня під стіни Кабінету Міністрів привели собак. Просять не вбивати тварин, готуючись до ”Євро-2012”
25 січня під стіни Кабінету Міністрів привели собак. Просять не вбивати тварин, готуючись до ”Євро-2012”

Через дорогу від Кабміну на засніженому пагорбі дві жінки й чоловік виводять червоною фарбою слова "Stop it". Перекладається — "Зупиніть це". Так захисники тварин звертають увагу на винищення комунальниками бродячих собак перед чемпіонатом Євро-2012. Вимагають передати право опікуватися такими тваринами громадським організаціям.

На акцію захисників тварин зібралися кілька десятків киян. Між літерами на снігу розкладають заплямовані червоним футбольні м'ячі, великі фото трупів собак.

— Вуличних тварин убивають щодня по всій країні, — каже одна з організаторів мітингу Вікторія Світлова, 37 років. — Особливо масово в Києві, Харкові та Донецькій області. У дворах звечора розкладають отруту. Зранку збирають померлих. Часто труяться домашні тварини.

Дехто прийшов на акцію зі своїми псами, вдягненими у теплі комбінезони. Вулицю заповнює підсилений динаміками гавкіт.

— Собаки мають жити! — скандують протестувальники.

До людей підходить міністр екології 45-річний Микола Злочевський.

— Я поінформую прем'єр-міністра про проблему, — обіцяє Злочевський. Видно, що він поспішає на засідання уряду. — Попрошу звернутися до голів місцевих адміністрацій із вимогою припинити знищення тварин, спрямувати кошти на програми стерилізації та будівництво притулків. На 2012 рік уряд запланував витратити 30 мільйонів гривень на будівництво притулків для собак.

Прем'єр 64-річний Микола Азаров відкрив засідання критикою місцевої влади.

— Вона необґрунтовано підвищує комунальні тарифи, — каже. — Маніпулює завищеними нормативами споживання, показниками втрат у мережах, нарахованими, але не виконаними роботами. Здирає з людей плату за власну безгосподарність, а на уряд перекладає тягар компенсації людям витрат на житлово-комунальні послуги. У Херсоні, Полтаві та Чернігові вже знизили тарифи. Цю роботу будемо продовжувати. У містах, де підвищення скасоване, не знають, як діяти: оплачувати квитанції, що встигли отримати, чи дочекатися перерахунку. Їм не пояснюють.

Міністр Житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк останній місяць перевіряв, де місцева влада піднімала тарифи. Має передати правоохоронцям матеріали на тих керівників, які це зробили необґрунтовано.

У кулуарах журналісти обговорювали чутку, що в понеділок прем'єр Микола Азаров написав заяву про звільнення "за власним бажанням". Але президент попросив його допрацювати до весни, після чого Азаров очолить Рахункову палату.

— Абсурд. На жаль, це не перша і не остання провокація щодо прем'єра, — каже прес-секретар глави уряду Віталій Лук'яненко. — Він людина відповідальна. Емоціям та провокаціям не піддається.

 

"Хочуть урятувати комунальні підприємства"

Азаров дав Близнюкові доручення, яке неможливо виконати, коментує заяви прем'єра експерт із питань самоврядування, нардеп-"бютівець" 50-річний Юрій Ганущак. Усе завершиться тим, що Близнюка зроблять цапом-відбувайлом і звільнять, вважає він:

— Треба провести реформу місцевого самоврядування. Мають дозволити на місцях установлювати податки і збори, тарифи, регулювати ставки. Треба визначити, що тарифи не можуть бути однакові, бо їх складові у різних містах різняться.

— Офіційно тарифи затверджує місцева влада, — пояснює заступник виконавчого директора асоціації "Енергоефективні міста" 38-річний Сергій Кошарук. —  У Києві не схвалюють підвищення, бо це непопулярні кроки. Але місцева влада йде на це, щоб урятувати комунальні підприємства. Тарифи на послуги завжди доганяють зміни ціни на газ та інші складові комунальних послуг. Інакше тарифи не окупаються.

 

Зараз ви читаєте новину «"Місцева влада необґрунтовано підвищує комунальні тарифи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі