Ексклюзиви
четвер, 17 січня 2008 18:27

Михайло Поживанов втратив 18 тисяч рублів

Другий тиждень у чергах стоять люди. Вони намагаються отримати гроші з утрачених заощаджень Ощадбанку СРСР. "ГПУ" поцікавилася у політиків, чи забирають вони або їхні родичі свої гроші.

У народного депутата від Блоку Литвина Олега Зарубінського, 44 роки, заощадження має мати. Однак стояти в чергах він їй не дозволяє.

— Не поспішатимемо. Мама — літня жінка, інвалід, — говорить Зарубінський.

Натомість лідерка Прогресивної соціалістичної партії 56-річна Наталія Вітренко  вважає, що по вклади треба йти попри невелику суму виплат. Вона в черзі за своїм вкладом в Ощадбанку СРСР вистояла ще 1990 року. Забрала 400 рублів і купила пральну машинку "Малютка".

— Я розуміла, що відбувається в країні і до чого доведуть реформи. Тому зняла гроші, — говорить вона.

Устиг забрати заощадження до 1991-го і "бютівець" Володимир Філенко, 52 роки.

— Я в школі гарно вчився і в інституті. До того ж читав багато розумних книжок.  Тому й знав, що треба зняти гроші, — жартує нардеп.

Філенко попереджав і батьків, що вклади знеціняться. Але вони зняли лише частину грошей. Решта "згоріли".

— На те, що встигли зняти, купили машину, — згадує депутат. — А я за свої дітей одягнув.

Нардеп від блоку НУ-НС Юрій Костенко, 56 років, теж попереджав батьків, що вклади можуть "згоріти". Вони мали значні заощадження.

— Коли я став народним депутатом, то казав батькові: буде інфляція, що "спалить" гроші. Тому їх треба у щось трансформувати, щось купити. Батько мені не вірив, — розповідає нардеп. — Настільки довіряв державі.

У Костенка на книжці "згоріли" 15 рублів.

Себе принижувати, лазити по чергах, щоб отримати три копійки?

— У чергу за компенсацією не буду ставати, — усміхається він. — Але якби гроші на книжці були, то за тисячею гривень пішов би.

А нардеп-"бютівець" 47-річний Михайло Поживанов втратив 18 тис. рублів. Ще дві — його дружина. Але забирати гроші він не йде: не може знайти свою ощадкнижку. У 1990-х його сім"я жила в Маріуполі.

— Можливо, спробуємо пошукати під час літньої відпустки. Бо часто дружина з дітьми відпочивають на березі Азовського моря біля Маріуполя, — каже нардеп.

Водночас у Партії регіонів повернення заощаджень сприймають більш критично. У нардепа-"регіонала" 60-річного Василя Хари "згоріли" 13 тис. рублів. Але забирати тисячу гривень від уряду Юлії Тимошенко не збирається. Його родичі, які також мають втрачені вклади, теж не поспішають ставати в чергу біля ощадкас.

— Себе принижувати, лазити по чергах, щоб отримати три копійки з тих грошей, що в мене були на книжці? — обурюється Хара. — Тоді я щойно продав машину і поклав гроші на книжку. Вони пропали. Я на тисячу гривень, що зараз видають, машину придбати не зможу. Хочу отримати повноцінні гроші, які я заробив і поклав на книжку.

— У мене були завжди лише борги, — говорить народна депутатка від Партії регіонів 48-річна Ганна Герман. — Тому з Радянським Союзом у мене повний розрахунок. Я ніколи не мала можливості відкладати на чорний день. Тепер теж.

Утім, Ганна Миколаївна полюбляє носити одяг від дорогих фірм — "Гуччі" і "Луї Віттон". До того ж їздить на "мерседесі" S-класу, який коштує майже півмільйона гривень.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Поживанов втратив 18 тисяч рублів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути