четвер, 31 січня 2008 18:18

"Ми підтримуємо зв"язки з Раїсою Богатирьовою"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Василь Горбаль зі своєю секретаркою в його кабінеті почесного президента ”Укргазбанку”
Василь Горбаль зі своєю секретаркою в його кабінеті почесного президента ”Укргазбанку”

"Мій батько малює ікони, — розповідає народний депутат-"регіонал" Василь Горбаль, 36 років. — Подаровані ним я зберігаю вдома".

Його кабінет — у центральному офісі "Укргазбанку" на вулиці Червоноармійській у Києві. Василь Михайлович його почесний президент. Ікон тут немає. Лише картина з пейзажем — озеро й дерева. У шафці за прозорим склом — статуетки, тарілка із зображенням слона. Біля робочого столу понад 10 картонних пакетів із магазинів одягу "Санахант" та "Валентино".

Горбаль запрошує присісти. Замовляє собі каву, чай для гостей. Сідає і закидає ногу на ногу так, що носок черевика впирається у стіл.

Блокування роботи Верховної Ради Партією регіонів підніме їй рейтинг?

— Багато виборців вимагають радикальних дій стосовно підписання листа президентом, прем"єром і спікером про приєднання до Плану дій з набуття членства в НАТО. Спочатку треба було обговорити його у парламенті. А ми дізналися про лист зі слів американського сенатора. Якби українські керівники публічно це зробили, то ніякого протистояння можливо не було б.

Але ж Партія регіонів ще 2003 року  проголосувала за закон, який передбачає вступ України до НАТО.

— Верховна Рада є колективним органом. І всі підписи її голова Арсеній Яценюк має ставити після погодження з народними депутатами. На момент підписання він такого повноваження не мав.

Чи вистачить прем"єрці Юлії Тимошенко грошей для погашення заборгованості вкладникам радянського Ощадбанку?

— У держбюджеті закладено норму про виділення 20 мільярдів гривень. З них 12 мають бути отримані від незапланованої приватизації. Вже почалася велика дискусія між Секретаріатом президента й урядом стосовно приватизаційної програми. Виконання цієї обіцянки поки що під загрозою. Вся приватизація знаходиться під великим запитанням. Небезпечно шляхом приватизації виконувати передвиборчі обіцянки. Проїдаємо те, що завтра вже не працюватиме.

Як бізнесмен, як ви оцінюєте її перші кроки на посаді прем"єра?

— Все тільки почалося. Але ми вже зараз бачимо неузгодженості з економічним блоком Секретаріату президента. Як правило, вони критикують не програму уряду, а конкретні її дії. Наприклад, обіцянку про кредитування придбання житла на 25-30 років під 4-6 відсотків річних. Такі речі - хороше гасло й чергова надія для людей. Але для експертного середовища – це повний нонсенс. Я банкір, і теж не розумію ні механізми виконання, ні джерела надходження грошей. А якщо я не розумію, то невідомо, хто зможе зрозуміти.

Чи краща ініціатива президента "Доступне житло", де держава сплачуватиме третину під час купівлі помешкання?

— Це просто ідея. У президента немає ні законопроекту, ні обговорення у парламенті чи міністерствах. Звичайне змагання обіцянками. Але від них в першу чергу страждає держава.

А в чому нереальність ініціативи Тимошенко по іпотечному кредитуванню?

— Звідки взялися ці 4-6 відсотків? Це значно менше, ніж прогноз інфляції на 2008 рік. Усім хотілося б, щоб ця ставка була якнайменшою. Але навіть на світових ринках запозичення є вищими. Зокрема у Великобританії іпотечне кредитування в районі 8-9 відсотків.

Як ви оцінюєте ініціативу підвищити ціну на транзит російського газу?

— Це може бути тезою для перемовин із Росією, але цю тему треба озвучувати власне за столом переговорів. При цьому треба відразу розуміти, що це приведе до підвищення кінцевої ціни для наших сусідів з Євросоюзу. Україна цю тезу у переговорах з Росією використовувала дуже часто, і основними лобістами стосовно непідвищення ціни на транзит була не Російська Федерація, а наші західні сусіди. Юлія Володимирівна не могла цього не знати. Їй треба було подумати, а потім казати, і не через пресу. Бо це ніколи не веде до компромісу.

У середині лютого покатаємося на лижах із Саакашвілі

Часто кажуть, що у Партії регіонів є внутрішній конфлікт.

— Всі розмови про це штучно створені за межами партії.  Так,  у нас є якісь внутрішні емоції, дискусії. Але вони є у всіх партіях, як в Україні, так і світі.

Але частина "Регіонів" - за співпрацю з владою. Про це засвідчив вчинок Раїси Богатирьової, яка пішла працювати секретарем Ради нацбезпеки й оборони. Інша частина налаштована більш радикально. Хіба це не елемент розколу?

— Рішення Богатирьової піти в Раду нацбезпеки й оборони було особистим. Вона вже не впливає на рішення в партії. Та й часу на це в неї зовсім немає. Богатирьова подала заяву про вихід із політради. На цьому історія завершена. Але ми підтримуємо зв"язки. На свята я телефоную і вітаю, якщо є така можливість. Але зараз зробити це вже важче, через зайнятість. Я не та людина, яка спалює всі мости.

Богатирьова може допомагати вирішенню питань бізнесменів з Партії регіонів?

— Я ніколи не ставив так питання. І не є людиною, яка ходить чи на Банкову, чи на Грушевського для лобіювання своїх інтересів.

Політологи прогнозують, що на наступних виборах з Партії регіонів може утворитися дві партії.

— Дехто говорить, що через півтора року розваляться усі політичні сили - НУ-НС, БЮТ, Партія регіонів. Проте в нас на це менше підстав, тому що до Верховної Ради ми потрапили як партія, а не як блок. У НУ-НС є дуже багато "шансів" для розпаду.

Чи реально зараз провести перевибори міського голови Києва?

— Для цього поки що немає правових підстав. Немає рішення Верховної Ради або кримінальних справ чи чогось іншого. Певні політичні підстави є, але стосовно волі народу  - ми не бачимо ні мітингів, ні майданів. Хіба що штучно організовані. Можливо, цю тезу спеціально відклали для використання в  президентській кампанії. Або навіть у майбутній парламентській. Спеціально зарезервували, щоб  було чим працювати із київськими виборцями.

По Києву розвішано чимало плакатів із вашим портретом. Якби дострокові вибори мера стали реальністю, ви б балотувалися?

— Поки що я собі такого завдання не ставив. Я реально розумію, що зараз відбувається у столиці. Абсолютно не заздрю наступникові Леоніда Черновецького, бо багато рішень було прийнято стосовно приватизації тих чи інших об"єктів, продано земельних ділянок. Весь цей вузол проблем буде надзвичайно важко вирішувати. Треба буде якось наповнювати бюджет.

Ви їздили до Грузії на інавгурацію свого колишнього однокурсника - президента Грузії Михайла Саакашвілі. Товаришуєте?

— Наскільки це можливо, підтримую відносини з президентом незалежної країни. Навіть не дивлячись на інавгурацію, у мене та моїх однокурсників була можливість побачити і поспілкуватися з ним більше, ніж главам деяких держав. Ми пізно ввечері спілкувалися в президентській резиденції. Домовилися, що десь в середині лютого поїдемо туди ще і покатаємося на лижах.

Раніше Василь Горбаль розповідав, що любить поїсти в "МакДональдзі". Але тепер говорить, що став менше там харчуватися, бо це шкідливо. Також "регіонал" не вживає м"яса. Хоча смачно поїсти любить. Каже, що в готелях за кордоном йому рекомендують хороші місцеві ресторани.


1971, 18 березня — Василь Горбаль народився у Львові
1993 — закінчив Інститут міжнародних відносин
1994 — виконувач обов"язків голови правління Києво-Печерського банку
1996 — голова правління акціонерного банку "Інтергазбанк"
1997 — "Інтергазбанк" перейменовано в акціонерний банк "Укргазбанк"
2002, 2006, 2007 — обирається народним депутатом від Партії регіонів
Розлучений. Дітей не має

Зараз ви читаєте новину «"Ми підтримуємо зв"язки з Раїсою Богатирьовою" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі