вівторок, 03 січня 2006 16:31

"Ми нормально спілкуємося в коридорах"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Володимир Рибак запевняє, що ніякої несвободи в Україні ніколи не відчував
Володимир Рибак запевняє, що ніякої несвободи в Україні ніколи не відчував

У вівторок парламент розглядав питання охорони пам"яток культури. Бажання послухати ідеї міністра культури і туризму Ігоря Ліхового виявили менше половини депутатів. Частина з тих, хто все-таки прийшов до Верховної Ради, присвятила чимало часу спілкуванню з журналістами.

Кореспондент "ГПУ" поговорив з головою політвиконкому Партії регіонів Володимиром Рибаком, 59 років. Він розповів про плани на виборчу кампанію і ставлення до політичних конкурентів.

Помаранчеві сили лякають своїх виборців можливим приходом до влади вашої партії. Кажуть, що в такому разі виникне загроза для демократії. Регіонали у свою чергу називають їх загрозою для економіки. Як при цьому ви спілкуєтеся між собою?

— Ну,— посміхнувся Володимир Рибак,— у житті все не так драматично. Ми нормально спілкуємося в коридорах. Вітаємося, говоримо. Але серйозні протиріччя у нас залишаються. Ми дійсно вважаємо більшість із них некомпетентними. Я взагалі думаю, що нормальні керівники є не тільки у Києві та на Заході, а й на сході та півдні України. Там найбільші підприємства, найкращі керівники. А хто управляє країною? Люди, в яких було двоє-троє підлеглих або які в кращому разі керували якоюсь лабораторією. І ми при цьому хочемо ліпшого життя? Це неможливо.

А як формувався виборчий список Партії регіонів? Невже через внутріпартійне голосування?

— Найдемократичнішим шляхом. Ми враховували особливості, корисність та активність людей. Виходячи з цього і сформували список. Усе вирішили на політраді, на з"їзді не було жодних заперечень. Якби ми не врахували думок усіх, то в нас би неминуче виникли проблеми. Ви ж знаєте, що деякі партії по півдня не могли навіть розпочати з"їзд (натяк на останній з"їзд "Нашої України". — "ГПУ"),— з легким задоволенням згадав про проблеми опонентів Володимир Рибак.

Ми вважаємо більшість із них некомпетентними

А як з"явився у вашому списку колишній генеральний прокурор Піскун? Який регіон його запропонував?

— Колективний розум, знаєте. Мені важко сказати, хто їх запропонував. Але коли ми вже обговорювали внесення їхніх кандидатур у список, то ніхто й ніколи проти них не заперечував.

Піскун давно вів переговори з Регіонами? Коли вони почалися?

— Ну, ми давно його знаємо — ще коли він працював у податковій адміністрації. І голосували за нього, коли першого разу призначали прокурором... Він, звичайно, наробив помилок, але порівняно небагато. Та й ініціатива у більшості випадків йшла не від нього... Час усе розставить по своїх місцях.

Чи мають Регіони що запропонувати центру та заходу України, крім критики президента?

— А ми взагалі будемо говорити не про нього, а про себе і про свої плани. Хай обирають. Вони вже бачили, як ми працюємо.

Віктор Янукович сказав: чим вище прізвище у списку, тим більше людина має зробити для виборчої кампанії. Ви на 13-й позиції, Ринат Ахметов на сьомій. Що саме ви робитимете для виборів?

— У Рината Леонідовича великий досвід у промисловому виробництві. Він дуже грамотний спеціаліст, тому принесе дуже велику користь, якщо буде зустрічатися з керівниками підприємств і доносити до них нашу позицію. У нього це добре вийде.

Навіщо вам керівники підприємств? Гадаєте, це найкращий шлях до трудових колективів?

— Директори теж виборці. А особисто в мене вже такий досвід, що я можу зустрічатися з ким завгодно. І чітко сказати, що Янукович робив раніше і що ми зробимо, коли повернемося до влади.

У Рината Леонідовича великий досвід у промисловому виробництві

Якою вам бачиться можлива федералізація України, на якій наполягає Партія регіонів?

— У мене і кандидатська, і докторська дисертації захищені з теми "Бюджетний федералізм". Нам точно треба посилювати регіони. Ми шукаємо шляхи керування 47-мільйонною країною. Треба вивчати світовий досвід і не боятися експериментів. От у нас уже є Кримська автономія. Може, завтра Галицька автономія виникне. Залишиться 25 областей чи буде 12 — не бачу тут жодної проблеми. Треба робити як у всьому світі.

Ну а хоч щось ця влада зробила правильно, на вашу думку? Наприклад, стало більше свободи...

— Знаєте, якоїсь несвободи я і раніше ніколи не відчував. А зараз до кого в кабінет не заходжу, всі розмовляють пошепки або взагалі тільки пишуть на папірцях. Бо зараз без будь-яких санкцій нас і наші телефони прослуховують усі кому заманеться.

Зараз ви читаєте новину «"Ми нормально спілкуємося в коридорах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі