понеділок, 23 квітня 2007 17:40

"Ми хочемо повернутися до сесійної зали"

Минулого тижня Християнсько-демократичний союз перейшов із блоку "Наша Україна" до блоку "Народна самооборона" Юрія Луценка". На минулих виборах за списками "Нашої України" народними депутатами стали троє членів ХДС. Один із них — 54-річний Антон Ружицький. Він розповів "ГПУ" про причини переходу його партії до іншого виборчого блоку.


Чому зараз ваша партія іде у блок Юрія Луценка?

— "Наша Україна" не заперечує, щоб ми були з ними, але як безпартійні — поодинці. Таким чином ми мали б призупинили своє членство в партії й увійти в список "Нашої України". Цей варіант дискримінаційний, а іншого нам не пропонували. Вони таким чином хочуть підсилити свою партію і це — один із ричагів. Є таке бачення в президента, щоби була дво- чи трипартійність в Україні. З моєї точки зору, зараз це неправильно.

Який у вас номер у списку блоку "Народна самооборона" Юрія Луценка"?

— Мене поставили на 26 позицію. Я цим незадоволений. Якщо блок набере три відсотки, то це — 21 мандат. Якщо я в області маю структуру п"ять тисяч людей, провів 310 депутатів усіх рівнів у області — можу ж принести більше користі в локомотиві блоку. А так — наш лідер Володимир Стретович — п"яте місце, Марущенко на 22-му.

Це гірші умови, ніж були в "Нашій Україні"?

— Так. Але тут ми зберігаємо партію. Індивідуально в "Нашій Україні" можна було щось виграти, але партійно — лише програти.

Чи можливе все ще об"єднання "Нашої України", "Української правиці" та "Народної самооборони" в один блок?

— Амбіції лідерів дуже перешкоджатимуть цьому. І доцільності я не бачу. Вимога президента — зробити мегаблок. Щоб народ знав — це біле, а це чорне. Тут — БЮТ, "Наша Україна" і всі решта, а там — "Регіони", соціалісти і комуністи. Юлія Володимирівна цього не хоче. Більше людей провести можна буде бодай двома колонами.

Але тоді знову змагання за виборця між "Нашою Україною" та БЮТом. Чи може в такому разі "Наша Україна" перемогти БЮТ?

— Не зможе, навіть разом із "Правицею" і "Самообороною". Окремо "Пправиця" не пройде. Можливо, тривідсотковий бар"єр подолає "Народна самооборона".

Чи йде мова про якесь залучення Володимира Литвина?

— Я не входжу в ті кола, які домовляються. Але чув, що нібито попередня розмова з Литвином триває. І його хотіли б бачити в "Нашій Україні". Як особистість він цікавий. Сподіваються, що його участь принесе додаткові голоси.

"Наша Україна" збирає заяви про складення мандатів. Чи ви написали таку заяву?

— Написав. Але закон вимагає, щоб депутат доводив у сесійній залі причини складення мандата. Потім повинна проголосувати більшість. Також ЦВК має ліквідувати списки потенційних народних депутатів. І кожен у списку повинен написати заяву, щоб його зняли зі списків... Словом, це дуже складна процедура. Тому коли Юлія Тимошенко і її група депутатів — десь 70 чоловік, а не всі 129 із фракції — написали заяви на ім"я Ющенка... Ющенко — не та людина, яка приймає рішення. Це політична гра. Юридичного механізму немає.

Чи можливе врегулювання кризи без проведення дострокових виборів?

— Я за це. Скажу відверто: Юлія Володимирівна настільки амбіційний політик, що поки вона не стане головою держави або уряду, всі вибори будуть нелегітимними. Це розуміють більшість людей у її фракції. Хоча є й ті, хто фанатично вірить у неї, бо вона гарно говорить.

Якщо президент скаже, щоб "Наша Україна" повернулась у сесійну залу, то так і буде. Можливо, варто б домовитися, щоб Юлію Володимирівну обрати головою Верховної Ради і працювати над Україною, над "Євро-2012". Треба йти на компроміс. Але я не знаю, чи є такі пропозиції, які б задовольнили Юлію Володимирівну, і вона на них погодилася.

Скажу відверто — із 81-го депутата "Нашої України", 50–60 думають так, як я. Але грають ту гру, яка нав"язана. Ми давно вже хочемо повернутися до сесійної зали і працювати. Бо народний депутат приймав присягу на вірність народові України, а не якійсь фракції.

Зараз ви читаєте новину «"Ми хочемо повернутися до сесійної зали"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі