вівторок, 18 червня 2013 00:30

"Мета Януковича — щоб його син був багатший за Ахметова"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Політтехнолог Денис Богуш: ”У Януковича донецький менталітет, за яким усі мають працювати на його фабриках або фабриках його друзів”
Політтехнолог Денис Богуш: ”У Януковича донецький менталітет, за яким усі мають працювати на його фабриках або фабриках його друзів”

Політтехнолог 40-річний Денис Богуш запросив до свого офіса на Печерську. Це — трикімнатна квартира на першому поверсі "хрущовки". На дверях вивіска — "Квартира адвоката захищається законом". Богуш сідає за довгий стіл. Він у блакитній сорочці та джинсах. На ногах спортивні сандалії. Говорить російською.

— Це один з офісів моєї агенції "Богуш-комунікейшн". А на дверях — конспірація, — сміється.

Акція опозиції "Вставай, Україно!" триває з початку весни. Що вона показала?

— Плюсів значно менше, ніж мінусів. Перший плюс — три опозиційні сили об'єдналися в якійсь дії. Другий — троє лідерів ще й домовилися про деякі пункти взаємодії. Третій — змогли вивести якусь кількість людей на вулиці. Інших позитивів не бачу.

Назва — невдала. Не можна кидатися гучними словами, якщо не вмієш втілити їх у життя. Тим паче, ця влада з Донбасу не розуміє мітингів, не вміє слухати народ. Якби двоє людей біля Адміністрації здійснили самоспалення, Янукович і влада цього не зрозуміли б. Сказали б: дурні.

Опозиціонери сподівалися на те, що люди вийдуть просто тому, що ненавидять Януковича. Реально ж, щоб провести акцію, потрібно значно більше. Перше — реклама, друге — люди, які точно вийдуть. Решту слід організувати. Провести роботу з громадськими організаціями, обдуреними вкладниками, чорнобильцями, афганцями. Опозиція цього не робила.

Її гасла здатні підняти людей — відставка Януковича, скасування пенсійної реформи?

— Проблема в тому, що опозиція не може реалізувати свої заклики. Хлопець запрошує дівчину: підемо в ресторан. А вони просто гуляють парком. Наступного разу дівчина нікуди не піде. Так само з народом. Українці — люди раціональні: або я заробив на мітингу 200 гривень, або прийшов на нього і знаю, що наслідком буде якесь рішення.

Опозиція має щось показувати. Наприклад — свою команду. Нехай створять тіньовий уряд: оберуть прем'єра, керівника парламенту, міністрів. Має бути і спільне бачення стратегії розвитку країни, програма реформ, економічної моделі. Повинні створити загальний документ розвитку країни. Але "Свобода" виступає за жорстку президентську республіку, ще крутішу, ніж при Януковичу. УДАР та "Батьківщина" — за парламентську, з дуже слабким президентом. Як усе це зібрати докупи?

Поки що ходи Януковича в цій грі — переможні, опозиції — слабкі. Люди незадоволені урядом Азарова, але ніхто чітко не каже, що він робить неправильно. З іншого боку: а що пропонує опозиція?

Хто із трьох опозиційних лідерів буде кращим президентом?

— Є простий тест. Люди запитують себе: хто посадить нинішню владу? Кличко точно цього не зробить. Яценюк також. Тягнибок? Малоймовірно. Під час акції опозиції у Києві він написав блог про те, що в метро потрібен вай-фай (безкоштовний бездротовий інтернет. — "ГПУ"). "Свободівця", націоналіста мали б хвилювати суперпроблеми, а він у таку мить переживає за вай-фай. Жоден із трьох лідерів не підходить на президента. Тільки Тимошенко. Тому вона і сидить.

За соціологічними дослідженнями Кличко сьогодні переміг би Януковича у другому турі з найбільшим відривом. Такий рейтинг  протримається до 2015 року?

— Теоретично Кличко може стати надією нації. Партія регіонів поки що його не чіпає. Вони вирішили, що так буде до виборів. А за три місяці до кінця кампанії всі телеканали з ранку до вечора показуватимуть Кличка. Він багато говоритиме і це закінчиться крахом його рейтингу. Люди будуть у шоці, адже він не вміє говорити і не знає про що. Кличко — слабкий супротивник для Януковича в інтелектуальному плані.

Тягнибок мав серед них найбільший потенціал росту три місяці тому. Однак із нього легко і швидко зробили фашиста для всього Сходу. Він мав дати своїй команді завдання: не вживаємо слово "жиди", не влаштовуємо цирки у Верховній Раді, а працюємо над темами економіки, культури, національних інтересів. Якби він ці три теми розвивав, міг би виграти.

Тобто Тягнибок втратив свій шанс?

— У нього є ще місяць. Має політичну платформу, дисципліновану команду. Їхню нішу "націоналізм" дуже легко трансформувати в "національний інтерес".

Найбільша проблема в команді Тягнибока — постійно тиснуть на кнопки-подразники, поводяться по-хуліганськи. З такою політикою президентом не станеш. Йому треба бути раціональнішим.

Яскравий приклад — Юлія Тимошенко. Вона була "газовою принцесою", з чорним волоссям, чотирма мордоворотами-охоронцями, на крутих "мерседесах"-кубиках. Їй сказали: Юліє Володимирівно, вас так ніхто не обере. Потрібно стати сільською вчителькою. Придумали косу, піджачок, квіточку на грудях. Навіть я, політтехнолог, вірю в цю картинку.

Якщо опозиційні лідери не несуть загрозу Януковичу, чому найбільше нищать імідж Арсенія Яценюка?

— Він — найнебезпечніший, адже рейтинг "Батьківщини" найвищий. Крім того, Яценюк — найкращий спікер після Тимошенко. Зараз його б'ють по фізіології: зовнішньому вигляду, іміджу. Всі ці "кролики", "морквини" закріплюють у свідомості людей образ слабака, дурня. А він нічого не робить з іміджем. Йому придумали щетину, образ мачо. Це — відчайдушний крок, щоб зупинити падіння рейтингу. А люди відчувають фальш.

Що б йому пасувало? Наприклад, навчитися східного бойового мистецтва. Айкідо — це інтелектуальний вид спорту. Він у кімоно, як Путін, демонструє прийоми. Перемагає. І цей образ перевести в політику. Людям потрібен той, хто поборе Януковича.

Як трьом опозиційним лідерам іти на вибори — кожному окремо чи визначити єдиного кандидата?

— Потрібен єдиний. А також — спільна стратегія, програма, тоді шанс з'являється. Потім ці ідеї необхідно донести до кожного села.

Якщо випускають Тимошенко, тоді президент — вона.

Чому Юлія Володимирівна порадила не визначати єдиного кандидата?

— Вона думає: якщо визначать єдиного кандидата, то його зразу посадять.

Кажуть, влада хоче, щоб у другий тур вийшов Тягнибок. Хто для країни кращий — Тягнибок чи Янукович-2?

— Тягнибок. Якщо він реалізовуватиме свою програму — це п'ять років того самого, що за Януковича, але з прозахідним ухилом: посадки, люстрація, жорстка президентська республіка. Він не буде виваженим главою держави, який об'єднуватиме дві сторони країни. Кличко в цьому плані — оптимальніший варіант.

Які можливі загрози при президентові Кличку?

— Найголовніша — він просто не витягне, — Богуш робить паузу і стукає кулаком по столу. — Під питанням залишається те, хто буде в його команді. Зараз там пара людей. Важливо, як Кличко домовиться з "Батьківщиною", "Свободою". Хто буде на яких посадах. Людям треба показати це до виборів, тоді вони повірять опозиції.

Чим загрожує Україні другий термін Януковича?

— Важливо, які цілі у нього. А ціль одна — щоб син був багатший за Ахметова. І щоб його в "Межигір'ї" ніхто не чіпав. У Януковича донецький менталітет, за яким усі мають працювати на його фабриках або фабриках його друзів. Тому середній клас, вільні журналісти не потрібні. Вони заважають.

У всіх усе позабирають. Буде, умовно кажучи, "група Фірташа", "група Ахметова" та "група сім'ї". "Сім'я" буде найбагатшою. А потім вона почне жерти і Ахметова з Фірташем, як Лукашенко в Білорусі. Все рухається до цього.

4 книжки видав Денис Богуш. Дві — про піар-технології. Третя — про японську техніку реанімації в практиці бойових мистецтв. Четверта — про особливості голкотерапії. Готує до видання художній твір про козаків-характерників. Писав його три роки. Шукає ілюстратора.

Розповів три анекдоти Ганні Антоньєвій

Денис Богуш виріс у Кіровограді. Здобув фах фельдшера в місцевому медучилищі. З третьої спроби вступив до Київського медінституту на "невропатолога". Працював тренером із китайського бойового мистецтва ушу. Вивчав східну медицину, філософію, практикував голкотерапією. Придумав систему бою "Альфа-контроль" — для спецназівців. Каже, це щось середнє між бойовими мистецтвами та психологічними практиками.

1998 року випадково потрапив на курси піару — системи, що допомагає порозумітися.

— Побачив, це — цікаво, — згадує. — Далі пішов у Демократичну партію. Розказав три анекдоти її лідерці Ганні Антоньєвій (колишня власниця горілчаного виробництва й торгової марки "Артеміда". — "ГПУ"). Вона посміялася і каже: "Будеш у мене керівником відділу агітації та пропаганди". Їхня програма тоді була як шкільний твір — два папірці. Я написав нормальну — на 38 аркушів.

Закінчив Київську вищу школу паблік рілейшнз при Інституті соціології. Стажувався у Великій Британії. 2000-го заснував піар-агенцію "Богуш-коммунікейшн". Брав участь у розробці виборчих кампаній партії "Наша Україна" і кандидата в президенти Віктора Ющенка у 2002-2004 роках. Під час парламентських виборів торік працював з екс-міністром економіки Петром Порошенком, Леонідом Ємцем із "Батьківщини", "ударівцем" Павлом Різаненком. Усі стали народними депутатами.

Одружений. Жінка, 32-річна Олена, працює піарником. Виховують однорічного сина Артема.

Зараз ви читаєте новину «"Мета Януковича — щоб його син був багатший за Ахметова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі